Κυριακή 26 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Λιαμίν Ζερουάλ

Ενισχυμένος βγαίνει πάλι, όπως αναμενόταν άλλωστε, ο Αλγερινός Πρόεδρος και πρώην στρατηγός Λιαμίν Ζερουάλ από τα αποτελέσματα των τοπικών και περιφερειακών εκλογών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Αλγερίας, τα κόμματα που τον υποστηρίζουν συγκέντρωσαν το 60% των ψήφων και οι διαμαρτυρίες της αλγερινής αντιπολίτευσης περί νοθείας δε μοιάζουν ικανές να τροποποιήσουν το αποτέλεσμα.

Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, ο Ζερουάλ φαίνεται να πετυχαίνει το στόχο του. Μέσα από τη διενέργεια τόσο των βουλευτικών εκλογών, στις αρχές Ιουνίου, όσο και των τοπικών, πριν από λίγες ημέρες, ο πρώην στρατηγός προσπαθεί να ενισχύσει με νομότυπους και συνταγματικούς τρόπους την εξουσία που κατέλαβε με πραξικόπημα το 1992, τότε που οι Ισλαμιστές φέρονταν να αναδεικνύονται στην ηγεσία της χώρας. Το τρίτο βήμα του Λιαμίν Ζερουάλ είναι το συνταγματικό δημοψήφισμα, που έχει προγραμματιστεί για το Νοέμβρη και μέσω του οποίου ο πρώην στρατηγός κατοχυρώνει τη θέση του και συνταγματικά.

Ο Λιαμίν Ζερουάλ, λοιπόν, ηγείται νομοτύπως, πλέον, της χώρας και οι εξτρεμιστές ισλαμιστές συνεχίζουν τις προσπάθειες ανατροπής του. Παρά τις προσπάθειες έναρξης διαλόγου ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί, με αποτέλεσμα ο Ζερουάλ να διακηρύττει ότι θα καταστείλει την εξτρεμιστική δράση και οι εξτρεμιστές ισλαμιστές να συνεχίζουν τις σφαγές. Και στο μέσο βρίσκεται ο αλγερινός λαός, που συνεχίζει να ζει με το φόβο και την απόγνωση, θρηνώντας τους, μέχρι σήμερα, 75.000 νεκρούς της εμφύλιας αιματοχυσίας.

Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ