Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Δυναμώνουν καθημερινά οι λαϊκές αντιδράσεις

Ο λαός της υπαίθρου απαντά με αποκλεισμούς δρόμων, λαϊκές συνελεύσεις, ψηφίσματα διαμαρτυρίας, αναρτήσεις πανό στα χωριά Παρά τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, περί ελάχιστων αντιδράσεων, οι λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο των αναγκαστικών συνενώσεων επεκτείνονται καθημερινά και αγκαλιάζουν όλο και περισσότερες κοινότητες

Δυναμικά αντιστέκεται η ύπαιθρος στα κυβερνητικά σχέδια κατάργησης των κοινοτήτων. Στην εμμονή της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή και να ψηφίσει το νομοσχέδιο "Ι. Καποδίστριας", ο λαός της υπαίθρου απαντά με αποκλεισμούς δρόμων, λαϊκές συνελεύσεις, ψηφίσματα διαμαρτυρίας, αναρτήσεις πανό στα χωριά. Στέλνει το μήνυμα - σύνθημα, και στο πρόσφατο πανελλαδικό συλλαλητήριο, πως "αυτό το νομοσχέδιο, ακόμα κι αν ψηφιστεί, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην πράξη". Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιμένει να πορεύεται στον αυταρχικό της δρόμο και εμμένει στην ψήφιση του εκτρωματικού της σχεδίου, συνεχίζοντας και τις προσβολές κατά αυτών που αντιτίθενται στους καταστροφικούς σχεδιασμούς της.

Σ' αυτό το πνεύμα, και διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Ρέππα και χτες διαμήνυσε πως συζήτηση για το χωροταξικό σκέλος του νομοσχεδίου στη Βουλή δε θα γίνει. Προς συζήτηση - πάντα σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο - είναι μόνο τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου, που καθυπαγορευμένο από τις Βρυξέλλες, επιτείνει το μαρασμό της υπαίθρου και τη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όμως, χάρη στην επιβολή της κομματικής πειθαρχίας, θα είναι υποχρεωμένοι να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Τέλος, οι λαϊκές αντιδράσεις, κατά τον κ. Ρέππα, οφείλονται, απλά, σε τοπικισμούς και παραγοντισμούς.

Αλλα λένε οι κινητοποιήσεις

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις, όμως, επεκτείνονται καθημερινά,αγκαλιάζοντας όλο και περισσότερες περιοχές και κοινότητες.

Στην Αιτωλοακαρνανία,τον αποκλεισμό της Εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ύψος της γέφυρας του Εύηνου, την Πέμπτη, 23 Οκτώβρη,στις έντεκα το πρωί, αποφάσισαν τα κοινοτικά συμβούλια των πέντε παρευήνιων κοινοτήτων (Ευηνοχώρι, Αγ. Γεώργιος, Γαλάτας, Κουδούνι και Περιθώρι, με 5.000 κατοίκους πληθυσμό), η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.Επίσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του "Καποδίστρια" αποφασίστηκε η επ' αόριστον αναστολή της λειτουργίας των κοινοτικών καταστημάτων και υπηρεσιών των κοινοτήτων της περιοχής.

"Δε θα συμμετάσχουν σε κανέναν υπό συγχώνευση δήμο", προειδοποιούν οι κάτοικοι της κοινότητας Παλαιομάνινας Αιτωλοακαρνανίας. Με ψήφισμά τους ζητούν την ίδρυση βλαχόφωνου δήμου, στον οποίο θα ενταχθούν και τα έξι υπόλοιπα βλαχόφωνα χωριά της περιοχής και όποιες όμορες κοινότητες το επιθυμούν.

Στην Κέρκυρα,την απόσπαση της κοινότητας Περιβολίου "από το φυσικό, κοινωνικό και οικονομικό της περιβάλλον που είναι η Λευκίμμη και την προσάρτησή της, παρά τη θέλησή της, στον Δήμο Κοριοσίων", καταγγέλλουν, με ανακοίνωσή τους, οι κάτοικοι και το κοινοτικό συμβούλιο Περιβολίου.

Στη Μεσσηνία,στο ΣτΕ αποφάσισαν να προσφύγουν οι κάτοικοι της κοινότητας Πύργου Τριφυλλίας, που διαμαρτύρονται για την ένταξή τους στον Δήμο Γαργαλιάνων.

Στην Αρτα,οι κάτοικοι της κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνα προχώρησαν, την Κυριακή το μεσημέρι, σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Αρτας - Ιωαννίνων, στη γέφυρα Αραχθου, διαμαρτυρόμενοι για τη συνένωσή τους στο Δήμο Φιλοθέης.

Απόφαση κατά του νομοσχεδίου "Ι. Καποδίστρια" πήρε και η ΤΕΔΚ Αχαϊας,που συνεδρίασε την περασμένη Κυριακή, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, στην Πάτρα. Την ίδια ώρα κάτοικοι των κοινοτήτων Σελιανιάτικων, Λόγγου, Νερατζιών, Αραβονίτσας και Δουκανέικα,είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Γεωργίου, έξω από το Μέγαρο, διαδηλώνοντας, με μαύρες σημαίες, κατά της κατάργησης των κοινοτήτων. Ανάλογες εκδηλώσεις αντίδρασης στον "Ι. Καποδίστριας" είχαμε στο Λιμνοχώρι και στη Λακκόπετρα.

Μεθοδευμένες κομματικές επιλογές αναφορικά με την επιλογή της έδρας του νέου Δήμου Αλυζίας καταγγέλλουν τα συμβούλια και οι κάτοικοι των κοινοτήτωνΜύτικα, Παναγούλας και Αρχοντοχωρίου.

Στη Μακεδονία

Σε αποκλεισμό της χωματερής των Ταγαράδων, όπου αποθέτονται όλα τα σκουπίδια του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, προχώρησαν από χτες το πρωί εκατοντάδες κάτοικοι των κοινοτήτων της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο αναγκαστικών συνενώσεων. Οπως ανακοίνωσαν οι κάτοικοι των κοινοτήτων Ν. Ρυσίου, Αγ. Παρασκευής, Κάτω Σχολαρίου, Καρδίας και Ταγαράδων η κινητοποίησή τους θα συνεχιστεί και σήμερα.

Στο μεταξύ, αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες οι αντιδράσεις των κατοίκων σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, ενώ το Σαββατοκύριακο έγιναν κινητοποιήσεις στις Σέρρες, και τη Θεσσαλονίκη.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στο σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" του νομού Σερρών αποφάσισε να προχωρήσει αύριο Τετάρτη σε αποκλεισμό του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού, με αγροτικά μηχανήματα. Κινητοποίηση είχαν όμως την Κυριακή οι κάτοικοι των Νέων Κερδυλίων Σερρών, οι οποίοι απέκλεισαν συμβολικά τη γέφυρα του Στρυμόνα, διακόπτοντας για μια ώρα την κυκλοφορία από Θεσσαλονίκη προς Καβάλα.

Και χτες συνεχίστηκε η κινητοποίηση των κατοίκων της Αραβησσού που από την Κυριακή έχουν αποκλείσει τον δρόμο Γιαννιτσών - Αριδαίας, καίγοντας λάστιχα αυτοκινήτων. Παράλληλα, εκατοντάδες κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί έξω από τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Υδρευσης Θεσσαλονίκης και προειδοποιούν ότι θα πραγματοποιήσουν τις απειλές τους για διακοπή λειτουργίας του αντλιοστασίου του ΟΥΘ που υδροδοτεί τη Θεσσαλονίκη.

Σε δίωρο αποκλεισμό του δρόμου Θεσσαλονίκης - Κιλκίς προχώρησαν την Κυριακή οι κάτοικοι της Κοινότητας Δρυμού Θεσσαλονίκης. Προηγουμένως οι κάτοικοι κατέθεσαν τα εκλογικά τους βιβλιάρια, ενώ χτες όλα τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στο Γραμματέα της Περιφέρειας.

Τέλος, αναβρασμός επικρατεί και σε κοινότητες της Πιερίας όπου αναμένονται κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ