Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πολιτική προσέγγισης από την Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεπεράσει τις τουρκικές προκλήσεις της περασμένης βδομάδας και να σπεύσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων που ετοιμάζουν οι Αμερικανοί

Επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει η πολιτική της αναζήτησης δρόμων και τρόπων για την προσέγγιση με την Τουρκία, έστω κι αν η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο.

Η επιλογή αυτή περιγράφηκε με σαφήνεια χτες κατά τη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Ο Κ. Σημίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, συνέστησε, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και στον υπουργό Αμυνας που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη, "ψυχραιμία".

Η "λογική" που υπαγορεύει την "ψύχραιμη" στάση της ελληνικής κυβέρνησης, πρέπει να αναζητηθεί, όπως σχολιάζουν διπλωματικοί κύκλοι, στις σφοδρότατες πιέσεις της Ουάσιγκτον προκειμένου να χαθεί η ευκαιρία που προσφέρει η επικείμενη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας στην Κρήτη. Οι ΗΠΑ μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πρωτοστατούν σε διαβουλεύσεις που έχουν στόχο τη σύνταξη κάποιου κειμένου το οποίο θα προωθεί το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης και θα υποβληθεί προς υιοθέτηση στα δύο μέρη.

Ετσι, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις προκλητικότατες ενέργειες της Αγκυρας την περασμένη βδομάδα, δεν έχει σκοπό να είναι αυτή που θα χρεωθεί την αποτυχία των προσπαθειών της αμερικανικής διπλωματίας. Παρ' όλα αυτά, για τους τύπους τουλάχιστον, εξετάστηκαν και υιοθετήθηκαν στη χτεσινή σύσκεψη μια σειρά από επιβεβλημένες αντιδράσεις.

Κατόπιν τούτων, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Τουρκία Δημήτρης Νεζερίτης διαμαρτυρήθηκε χτες "εντόνως" για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη, την περασμένη βδομάδα.

Ο Δ. Νεζερίτης συναντήθηκε με αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και, κατά την έξοδό του από το κτίριο, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιδώσει σύντομα νότα διαμαρτυρίας όπου θα αναφέρονται λεπτομερώς οι παραβιάσεις.

Το ελληνικό διάβημα, όπως ήταν αναμενόμενο απορρίφτηκε από την Αγκυρα ενώ την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης καλούσε την Ελλάδα σε διάλογο εφ' όλης της ύλης.

Στη σειρά των ελληνικών αντιδράσεων πρέπει να προστεθούν και οι επιστολές που έστειλε ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος στους 14 ομολόγους του στην κοινότητα και στον ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα, στις οποίες περιγράφει τις τουρκικές προκλήσεις που και ο ίδιος βίωσε από πρώτο χέρι με την παρενόχληση του αεροσκάφους που τον μετέφερε από την Κύπρο.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα, πάντως, έχει ήδη λάβει γνώση των συμβάντων καθώς παρενέβη μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης, την περασμένη βδομάδα, για να κατευνάσει τις δύο πλευρές, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Αιγαίο, όπως δήλωσαν πηγές του ΝΑΤΟ.

Ο Σολάνα τηλεφώνησε στους υπουργούς Αμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας από το Τόκιο, προτρέποντάς τους να κατεβάσουν τους τόνους και να σεβαστούν τη συμφωνία για διακοπή των στρατιωτικών πτήσεων πάνω από την Κύπρο.

"Τα πάθη είναι πολύ έντονα, ειδικά όσον αφορά το Κυπριακό... ακόμη και στο Τόκιο, ο ΓΓ τηλεφώνησε στους δυο υπουργούς Αμυνας συνιστώντας τους να κατεβάσουν τη θερμοκρασία", δήλωσε νατοϊκή πηγή.

Ο Σολάνα ζήτησε από την Αθήνα και την Αγκυρα να εφαρμόσουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τις στρατιωτικές ασκήσεις, τον εναέριο χώρο και μεταρρύθμιση της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ στο ανατολικό Αιγαίο, τόνισε η ίδια πηγή προσθέτοντας ότι οι δυο πλευρές έκαναν ένα βήμα πίσω, σπάζοντας το μορατόριουμ για τις στρατιωτικές πτήσεις πάνω από την Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ