Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Αντιδράσεις" στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ

Σε εύλογα ερωτήματα, για την πολιτική της κυβέρνησης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, προχώρησε χτες ο βουλευτής Αν. Πεπονής, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ καλεί τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να απαντήσουν, αν είναι ακριβείς οι πληροφορίες για τη σύσταση ΝΑΤΟικών υποστρατηγείων του ΝΑΤΟ σε Σμύρνη και Λάρισα, χωρίς προηγούμενο καθορισμό των ορίων του επιχειρησιακού ελέγχου τους. Ο Αν. Πεπονής ζητά, επίσης, από την κυβέρνηση να απαντήσει, αν θα περιοριστεί "στις χωρίς καμία πρακτική συνέπεια διαμαρτυρίες και καταγγελίες για τις πρόσφατες τούρκικες προκλήσεις στην εναέρια περιοχή του Αιγαίου ή θα τις επικαλεστεί στο ΝΑΤΟ ως επιβεβαίωση ειδικών πολιτικών συνθηκών, που δεν επιτρέπουν να αποδεχτούμε οιαδήποτε ρύθμιση, η οποία δε θα αναγνωρίζει την αρμοδιότητα και ευθύνη ελληνικού στρατηγείου σε αυτή την περιοχή".

Κυβερνητικές πηγές, που καλούνταν χτες να σχολιάσουν την Ερώτηση του βουλευτή, τηρούσαν σιγήν ιχθύος, λέγοντας ότι οι απαντήσεις θα δοθούν στη Βουλή. Στην πραγματικότητα, οι απαντήσεις έχουν δοθεί ήδη, καθώς η κυβέρνηση ουδεμία αντίρρηση έχει προβάλει στα σχέδια της νέας επιχειρησιακής δομής του ΝΑΤΟ, η οποία θα εγκριθεί και επίσημα στη Σύνοδο του οργανισμού το Δεκέμβρη. Σχεδιασμοί, σύμφωνα με τους οποίους ο ΝΑΤΟικός διοικητής της Νάπολης θα είναι αυτός που θα καθορίζει κατά το δοκούν το εύρος του επιχειρησιακού ελέγχου, των Στρατηγείων Λάρισας και Σμύρνης.

Εκτός της παραπάνω κίνησης του Αν. Πεπονή, χτες υπήρξε μια ακόμα αντίδραση εκ μέρους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που έχουν εκφράσει διαφωνίες με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα Ελληνοτουρκικά. Συγκεκριμένα, ο Γ. Κάψης επανέλαβε, σε συνέντευξή του, τη θέση του Π. Οικονόμου για μη πραγματοποίηση συνάντησης Σημίτη - Γιλμάζ στην Κρήτη, υπό τις παρούσες συνθήκες. Τάχθηκε, δε, υπέρ της αποχώρησης της πολιτικής Πάγκαλου από το υπουργείο Εξωτερικών... Απάντηση έσπευσε να δώσει ο ...Ε. Γιαννόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο ούτε η πολιτική αλλάζει, ούτε ο Πάγκαλος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ