Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ"
Μεθοδεύσεις και παρασκήνιο

Αλλεπάλληλες ήταν οι συνεδριάσεις - συσκέψεις και συζητήσεις στο χώρο του Συνασπισμού τη βδομάδα που πέρασε, με μοναδικό, ουσιαστικά, ζήτημα την προώθηση του συνοικεσίου για την κεντροαριστερή συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Την ηγεσία του ΣΥΝ, όπως φάνηκε σ' όλες τις συσκέψεις και συνεδριάσεις τους, "καίνε" δύο ζητήματα: πρώτον, πώς θα οδηγήσει συντεταγμένα το κόμμα στην προαποφασισμένη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, προσβλέποντας σε περισσότερα κομματικά οφέλη. Και, δεύτερον, σε άμεση σύνδεση με το πρώτο, πώς να προλάβει την πλαγιοκόπηση και το διεμβολισμό του χώρου του από το ΠΑΣΟΚ, εν όψει ανεξέλεγκτων κινήσεων στελεχών του που, είτε μέσω των λεγόμενων Ομάδων Πρωτοβουλίας (ΟΠΕΚ κλπ.) για την "Κεντροαριστερά", είτε με τις προσωπικές κινήσεις που εξελίσσονται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο (Παπαγιαννάκης, Δαμανάκη κ.ά).

Η κατάσταση αυτή, όπως φάνηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση του ΣΥΝ, προκαλεί σύγχυση και εκνευρισμό σ' ολόκληρη την ηγεσία του κόμματος και παραλυτικά φαινόμενα στη λειτουργία τους. Τελικά, μέσα σε κλίμα έντονων αντεγκλήσεων - που πολλές φορές έπαιρναν και χαρακτήρα καυγά καφενείου - και καθώς οι απόψεις ήταν αντικρουόμενες, κυρίως ως προς το στόχο της επιδιωκόμενης κεντροαριστερής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, και μπροστά στο φόβο ότι μπορεί να μην περάσει η άποψη του προέδρου και της προεδρικής του πλειοψηφίας για κοινό ψηφοδέλτιο και στην Αθήνα, το θέμα παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση για απόφαση, προσβλέποντας σε αλλαγή του κλίματος και των ενδοκομματικών συσχετισμών. Οι αντιδράσεις ήταν τέτοιες που, η ίδια η Δαμανάκη - παρότι προκλήθηκε - απέφυγε να δεσμευτεί πως θα είναι υποψήφια του ΣΥΝ χωρίς τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, βάζοντας ως όρο στο ΣΥΝ να αποφασίσει και να δηλώσει ότι επιδιώκει - πάση θυσία - τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Μπροστά σ' αυτήν την πραγματικότητα, ελισσόμενος ο Ν. Κωνσταντόπουλος, προσπάθησε να αποσυνδέσει τη συνεργασία στους δήμους με τη γενικότερη πολιτική συνεργασία, την "Κεντροαριστερά", για να διευκολύνει την προοπτική της συνεργασίας στο Δήμο Αθήνας. Οι μεθοδεύσεις συνεχίστηκαν τις επόμενες μέρες σε πιο στενό κύκλο, με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της ΝΕ Α Αθήνας, με συμμετοχή της Δαμανάκη. Το πρώτο, βέβαια, που μεθοδεύτηκε ήταν η θετική εισήγηση για υπερψήφιση του αντιδραστικού περιεχομένου νομοσχεδίου "Ι. Καποδίστριας" - που αποτελεί και προϋπόθεση, όπως φαίνεται, για την κολιγιά με το ΠΑΣΟΚ - ενώ ακολούθησε η συνεδρίαση, σχετικά με την προώθηση της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα για τον τρόπο, με ποιες πρωτοβουλίες θα προωθηθεί.

Την ίδια μέρα, την περασμένη Πέμπτη, σε μια παράλληλη κίνηση η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οργάνωσε σύσκεψη της ΝΕ Α Αθήνας, προκειμένου, από την πλευρά του, να προωθήσει την ειλημμένη από τον Κ. Σημίτη απόφαση για υποστήριξη της κοινής υποψηφιότητας Δαμανάκη. Ωστόσο, καθώς οι αντιδράσεις και στις δύο πλευρές - για διαφορετικούς λόγους - φαίνεται να παραμένουν έντονες, η ανακοίνωση της σχετικής απόφασης παραπέμφθηκε για ευθετότερο χρόνο. Στην πολύωρη συνεδρίαση του ΣΥΝ, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε, πάλι, έντονη η αντίδραση για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και, τελικά, το θέμα παραπέμφθηκε στις οργανώσεις της Αθήνας, να αποφασίσουν με ψηφοφορίες και εσωκομματικό δημοψήφισμα. Αυτή η τακτική επιτρέπει στους αντιδρώντες - το λεγόμενο Αριστερό Ρεύμα και ορισμένους άλλους της ΚΠΕ - να προσβλέπουν στην αρνητική στάση ευρύτατου μέρους των μελών του ΣΥΝ, ότι μπορεί να απορρίψουν την πρόταση για συνεργασία στην Αθήνα. Αλλά δίνει τη δυνατότητα και στην ηγεσία του ΣΥΝ να διαμορφώσει τετελεσμένα και να επιβάλει την απόφασή της για συνεργασία.

Αυτήν την προοπτική υπηρετεί και η προχτεσινή απόφαση που πάρθηκε στην ΚΠΕ του ΣΥΝ για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου "Ι. Καποδίστριας" στη Βουλή. Γι' αυτό, άλλωστε, για την υπερψήφισή του στην ΚΠΕ, η ηγεσία του ΣΥΝ κινητοποίησε περιφερειακά στελέχη της που ήρθαν στην Αθήνα για να ψηφίσουν, μπροστά στο φόβο η πλειοψηφία των μελών της ΚΠΕ να καταψήφιζε, οπότε θα δυσκολευόταν η προώθηση της κεντροαριστερής συνεργασίας. Βεβαίως, με δεδομένες τις έντονες αντιδράσεις, δεν είναι δεδομένη η τελική απόφαση έστω και αν η ηγεσία του ΣΥΝ προβάλλει κινδυνολογικά τον κίνδυνο απομόνωσης, αν δεν προχωρήσει η συνεργασία. Από την άλλη, ο κίνδυνος της καταγραφής και επίσημα, του ΣΥΝ ως συμπληρωματικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ, δημιουργεί έντονη ανησυχία και στους οπαδούς της Αυτόνομης Καθόδου που διαλαλούν ότι θα δώσουν τη μάχη τους μέχρι τέλους.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ