Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Κλίμα συναίνεσης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ

Συνεδριάζει σήμερα η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Μέσα σε κλίμα συναίνεσης των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και του ΣΥΝ, για το χαρακτήρα και τις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος, συνέρχεται σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να διαμορφώσει την πρόταση, που θα επικυρωθεί πιθανότατα το καλοκαίρι του 1998 από την Ολομέλεια του Σώματος.

Η προετοιμασία της κυβέρνησης αποτέλεσε το αντικείμενο στη χτεσινή σύσκεψη υπό τον Κ. Σημίτη και με τη συμμετοχή των Ε. Βενιζέλου, Ε. Γιαννόπουλου, Δ. Ρέππα, του αντιπροέδρου της Βουλής Π. Κρητικού και του καθηγητή - συμβούλου του πρωθυπουργού Γ. Παπαδημητρίου. Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι "η αναθεώρηση κινείται με βάση την πρόταση που έχει υποβάλει το ΠΑΣΟΚ και την πρόταση που έχει υποβάλει η ΝΔ"! Υπάρχει, πρόσθεσε, ένα ευρύ πεδίο σύμπτωσης των δύο προτάσεων, ενώ στα θέματα που υπάρχει αντίθεση με λίγη καλή διάθεση θα τα αντιμετωπίσουμε όλα.

Δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων ο Ε. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο "Βήμα" ξεκαθάρισε ότι στην αναθεώρηση του Συντάγματος αποτυπώνεται ο υπάρχων συσχετισμός δύναμης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. "Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια πύκνωση και μια μετατροπή με όρους ιστορικού χρόνου ενός συσχετισμού πολιτικών δυνάμεων", είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, διαπίστωσε ότι υπάρχει "ευρύτατη σύμπτωση απόψεων" για τη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ, τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Προκειμένου να διευκολύνει τη συναινετική διαδικασία, κυρίως με τη ΝΔ, ο υπουργός Πολιτισμού άφησε να διαφανεί ότι συζητάει ακόμα και τον αριθμό των 151 ψήφων για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μπορούν να βρεθούν θεσμικές λύσεις, είπε μετά τη σύσκεψη, που να διασφαλίζουν και ευρεία συναίνεση στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και διάλυση της Βουλής.Σήμερα ο Γ. Βαρβιτσιώτης παρουσιάζει τις δικές του προτάσεις για την αναθεώρηση, οι οποίες θα αποσκοπούν στην ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη δημιουργία ανεξέλεγκτων οργάνων από τη λαϊκή ετυμηγορία. όπως το Συμβούλιο της Δημοκρατίας κ.ά.

Ο βουλευτής του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης, δικαιολογώντας τη συναινετική διάθεση του κόμματός του, δήλωσε στο "Βήμα" ότι "η προτεινόμενη αναθεώρηση δε θίγει τον πυρήνα του πολιτικού προβλήματος της χώρας"!

Στο θέμα παρέμβηκε και η ΠΟΛΑΝ επαναφέροντας τις δικές της προτάσεις, μεταξύ των οποίων είναι η συνταγματική καθιέρωση της ενισχυμένης αναλογικής (!), μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ