Κυριακή 19 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΑ
"Βήμα" καταγγελίας της αντεργατικής επίθεσης

Την ανάγκη της ανάπτυξης μαζικών, αποφασιστικών, συντονισμένων αγώνων, ανέδειξαν οι ΕΣΑΚίτες συνδικαλιστές

Τα οξύτατα προβλήματα των εργαζομένων και τα μεγάλα καθήκοντα που τίθενται μπροστά στα συνδικάτα, στο φόντο της πιο σφοδρής επίθεσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτό το διάστημα, ανέδειξαν, στις ομιλίες τους στο Απολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, οι αντιπρόσωποι τηςΕΣΑΚ,ενάντια στην προσπάθεια άλλων δυνάμεων για εκφυλισμό των εργασιών του συνεδρίου, πράγμα που αποτυπώθηκε και στο φαινόμενο των άδειων καθισμάτων στην αίθουσα...

Στην παρέμβασή του, ο γεν. γραμματέας του ΕΚΑ, Π. Σοφός, σημείωσε ότι στα δυο χρόνια που μεσολάβησαν από το εκλογικό συνέδριο η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΑ, αντί να μπει μπροστά στους αγώνες, λειτούργησε στη λογική της στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής. Οι παρατάξεις που συγκροτούν την πλειοψηφία - σημείωσε - αποδέχτηκαν την κυβερνητική επιχειρηματολογία περί "ανταγωνιστικότητας", τη "Λευκή Βίβλο", τη λογική του "κοινωνικού εταιρισμού" και στήριξαν ουσιαστικά την προσπάθεια αφαίρεσης εργατικών δικαιωμάτων. Στάθηκε ιδιαίτερα στους στόχους που εξυπηρετεί ο λεγόμενος "κοινωνικός διάλογος" και κάλεσε τη ΓΣΕΕ να αποχωρήσει από αυτή την απάτη. "Μόνο με τη σύγκρουση με τις επιλογές των εργοδοτών και με συντονισμένους αγώνες, σε συντονισμό και με άλλα λαϊκά στρώματα - τόνισε - θα ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική".

Δριμύτατα καταδίκασε τη στάση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών και ο Γ. Φιλιούσης από τους οικοδόμους, τονίζοντας ότι με τη στάση τους συμβάλλουν στη χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο Θ. Κακαβάς από τους λογιστές, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως η υπαγορευμένη από την κυβέρνηση "έκθεση Σπράου" συγκεκριμενοποιεί τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ. "Στόχος - τόνισε - είναι να απαλλαγεί το κράτος και η εργοδοσία από τις "επιβαρύνσεις" στα Ταμεία. Τα συνδικάτα - συνέχισε - έχουν προτάσεις για το ξεπέρασμα των προβλημάτων της κοινωνικής ασφάλισης".

Ο Δ. Κυπραίος,μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ, ανέφερε ότι "κυβέρνηση και εργοδότες επιδιώκουν τη χειραγώγηση του εργατικού κινήματος και σ' αυτό συμβάλλουν με τη στάση τους οι παρατάξεις της πλειοψηφίας". Κατάγγειλε, επίσης, "τις παρεμβάσεις μηχανισμών για τη διαμόρφωση αρεστών συσχετισμών στα σωματεία", στις οποίες - όπως επισήμανε - πρωτοστατεί η ΔΑΚΕ.

Η στάση της πλειοψηφίας του ΕΚΑ συνάντησε αντιδράσεις και στο εσωτερικό των παρατάξεων που τη συγκροτούν. "Είμαι από την ΠΑΣΚΕ, όμως κανείς δεν είναι δεδομένος. Θα αντιδράσουμε σε κάθε προσπάθεια αφαίρεσης κατακτήσεων", είπε χαρακτηριστικά ο Λ. Καραθανάσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ