Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δε θα τους περάσει!

Ο πολιτικός χαρακτήρας των δημοτικών εκλογών "θα συνδεθεί με τα κεντροαριστερά σενάρια ακόμα και με τα κεντροδεξιά, ιδιαιτέρως, δε, θα αξιοποιηθούν για να αναβιώσει η γνωστή ψευδεπίγραφη διαίρεση "Δεξιά -Αριστερά", "κεντροδεξιά - κεντροαριστερά"".

Πολύ νωρίς οι εξελίξεις και η δράση των κομμάτων του δικομματισμού ήρθαν να επιβεβαιώσουν την παραπάνω πρόβλεψη του ΚΚΕ, όπως αυτή διατυπώθηκε στη σχετική Απόφαση της ΚΕ, στις 21 Ιουνίου. Είναι φανερό ότι έγκαιρα στήνονται παγίδες για τον εγκλωβισμό των ψηφοφόρων και την αποτροπή της έκφρασης της δυσαρέσκειάς τους απέναντι στη νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

* * *

Η κυβέρνηση Σημίτη, λόγω θέσης αλλά και επιδιώξεων, πρωτοστατεί στην παραπάνω κατεύθυνση. Είναι ολοφάνερο ότι δεν πρόκειται να διστάσει μπροστά σε τίποτα ούτε θα φεισθεί μέσων και μεθόδων προκειμένου να επιτύχει τους "εκλογικούς στόχους" της. Η γενικότερη πορεία και πρακτική της μέχρι σήμερα αποτελεί την καλύτερη εγγύηση. Τους εκλογικούς στόχους έχει διακηρύξει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός και συνοψίζονται στο εξής απλό: Το εκλογικό αποτέλεσμα, το μήνυμα από τις κάλπες των δημοτικών εκλογών να μην μπορέσει να χαλάσει το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την κυβέρνηση και μάλιστα να δώσει ώθηση στην υλοποίηση των κυβερνητικών μέτρων, να διευκολύνει δηλαδή την επιτάχυνση της αντιλαϊκής επέλασης. Ο στόχος αυτός θα έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες της εκλογικής τακτικής, όταν το βράδυ των εκλογών θα εμφανίζονται στη μικρή οθόνη οι νομοί και οι δήμοι "να βάφονται πράσινοι".

Ενα από τα αναρίθμητα όπλα που θα ρίξει στη μάχη η ηγεσία ΠΑΣΟΚ, είναι η αναβίωση του παρωχημένων και ψεύτικων διλημμάτων, με επακόλουθο την ένταση της ιδεολογικής τρομοκρατίας. Το παράδειγμα των τελευταίων ημερών είναι χαρακτηριστικό και βέβαια θα έχει συνέχεια. Το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε δικαίωμα να προχωρά σε συνεργασίες με όποιες πολιτικές δυνάμεις και κόμματα επιθυμεί για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του. Το ΚΚΕ όμως δεν επιτρέπεται ούτε να διανοηθεί να συζητήσει με άλλα κόμματα και ας είναι τα προς συζήτηση θέματα άσχετα με τις εκλογικές συνεργασίες. Τότε πρέπει να προκληθεί γενική κατακραυγή για "ανίερες συμμαχίες", για "αναβίωση του βρώμικου '89" κ. ο. κ.

* * *

Μόνο αφελείς δεν μπορούν να διακρίνουν ότι επιχειρείται να θέσουν το ΚΚΕ σε "απομόνωση", να ορθώσουν φράγματα στους δεσμούς του με τις λαϊκές μάζες, να παρεμποδίσουν την υποστήριξη των ψηφοδελτίων αντίστασης και αγώνα που υποστηρίζει.

Δεν πρόκειται να τους γίνει η χάρη. Στις δημοτικές εκλογές πρέπει να πληρώσουν και μάλιστα ακριβά για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν. Και η καλύτερη και αποτελεσματικότερη ψήφος θα είναι αυτή που θα πέσει στις "Αγωνιστικές Κινήσεις Συνεργασίας".

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ