Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στην ασκούμενη πολιτική η ευθύνη για την αποτελμάτωση της Θεσσαλονίκης

Δεν αποδέχονται οι κομμουνιστές της Θεσσαλονίκης την πρόταση διαλόγου που τους απηύθυνε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ

Με πρόσκληση για αγωνιστική συσπείρωση του λαού, ενάντια στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των Βρυξελλών, απαντά η ΝΕ της ΚΟΘ του ΚΚΕ, στην "πρόταση διαλόγου" που της απέστειλε η ΝΕ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του '98. Η ΚΟΘ απορρίπτει την ψευδεπίγραφη πρόταση του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως εντάσσεται στη γενικότερη θολή συζήτηση περί "κεντροαριστεράς" και αφήνει στο απυρόβλητο τις κυβερνητικές ευθύνες για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το πλήρες κείμενο της απάντησης της Κομματικής Οργάνωσης της Θεσσαλονίκης είναι το παρακάτω: "Στις 7/10/97 πήραμε έγγραφο της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ με το οποίο μας καλεί σε διάλογο "όπου μπορούν να κατατεθούν διαπιστώσεις, να συναποδειχθεί ο στόχος, να προσδιοριστεί η κατεύθυνση, να συμφωνηθούν οι πολιτικές, η τακτική και η στρατηγική των δυνάμεων της προόδου στη Θεσσαλονίκη για τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές".

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, που μας εντάσσει στις "δυνάμεις της προόδου" σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επανέφερε γνωστά αντικομμουνιστικά ιδεολογήματα, που θυμίζουν παρελθόν, για τον "επικίνδυνο" χαρακτήρα της πολιτικής του ΚΚΕ "που διχάζει το λαό και επιζητεί κοινωνική αναταραχή".

Την πρόταση για διάλογο η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ δεν την αποδέχεται γιατί:

Πρώτον: Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ενώ απαριθμεί - και σωστά - κάποια από τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, όπως κυκλοφοριακό, περιβάλλον, ανεργία, συρρίκνωση βιομηχανικής παραγωγής, υποδομές στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, αποδίδει την ευθύνη για αυτά αποκλειστικά στην ανίκανη και "συντηρητική" διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και απαλλάσσει από τις ευθύνες το ΠΑΣΟΚ, που κυβερνά τη χώρα τα 12 από τα 15 τελευταία χρόνια. Για την Κομματική μας Οργάνωση η κύρια αιτία της αποτελμάτωσης της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην ασκούμενη πολιτική, πολιτική επεξεργασμένη στα κέντρα των Βρυξελλών, διατυπωμένη σε εκατοντάδες ντιρεκτίβες της ΕΕ, που προκαθορίζουν το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και της Θεσσαλονίκης. Ενα μοντέλο που μετατρέπει τη Θεσσαλονίκη σε περιοχή υπηρεσιών και διαμετακομιστικού εμπορίου, κέντρο διείσδυσης στα Βαλκάνια.

Ακριβώς αυτή η πολιτική, που προωθείται από το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα "αντιπολιτευόμενα" κόμματα της ΝΔ και του ΣΥΝ και είναι η κύρια αιτία των προβλημάτων, χρειάζεται αντιπάλεμα με συσπείρωση όλων εκείνων των κοινωνικών δυνάμεων που υφίστανται τις συνέπειές της.

Σε μια τέτοια βάση, κατά τη γνώμη μας, θα είχε νόημα το ξεκίνημα ενός διαλόγου. Τι νόημα λοιπόν έχει ο διάλογος με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, που όχι μόνο αφήνει απ' έξω την κύρια αιτία των προβλημάτων, αλλά έχει και ευθύνες γιατί στηρίζει και προωθεί αυτήν την πολιτική; Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δε διαφωνούν με την ουσία της πολιτικής που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ. Ας απευθυνθεί σ' αυτές η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερο: Η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, ενώ κάλεσε σε διάλογο για τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, χαρακτηρίζει την πλειοψηφία του δήμου σαν "ανίκανη" και "συντηρητική" και αποφεύγει να κάνει κάποια εκτίμηση για την πλειοψηφία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Παράλειψη; Σκοπιμότητα; Να υποθέσουμε ότι η ΠΑΣΟΚική πλειοψηφία της Νομαρχίας αποτελεί ιδανικό μοντέλο διοίκησης και δεν έχει καμιά ευθύνη για την κατάσταση του νομού;

Η ΝΕ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ αφήνει στο απυρόβλητο το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαστικά κινούνται σήμερα οι δήμοι και οι νομαρχίες. Ενα πλαίσιο που με εντολή της ΕΕ προώθησε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει να το προωθεί με τον περίφημο "Καποδίστρια". Είναι λοιπόν μόνο τα πρόσωπα οι "συντηρητικές" πλειοψηφίες, που μετέτρεψαν τους δήμους σε φορομπήχτες, σε προνομιακό πεδίο διείσδυσης των ιδιωτών, σε μοχλούς προώθησης των τοπικών συμφώνων απασχόλησης ή το νομοθετικό πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής στους ΟΤΑ; Βεβαίως και υπάρχει δικαιολογημένη δυσφορία του λαού της Θεσσαλονίκης από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, αλλά και ποιος δήμος με "ικανή" και "προοδευτική" πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ δεν έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά;

Επομένως, ένας διάλογος θα είχε νόημα, αν προσπαθούσε να δει τους τρόπους και τις μεθόδους συσπείρωσης των κοινωνικών δυνάμεων που θα αντιπαλεύουν αυτό το πειθαναγκαστικό, αντιδραστικό πλαίσιο, για να μπορεί να υπάρξει δήμος και Δημοτική Αρχή με φιλολαϊκά χαρακτηριστικά.

Αυτή η πολιτική αντίληψη σε βάρος των εργαζομένων, απαιτεί Δημοτικές Αρχές που θα αντιπαλεύουν, που θα μπαίνουν μπροστά στους αγώνες για παιδεία, υγεία - πρόνοια κ. ά.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ με την πρότασή της για διάλογο θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια, να ψαρέψει σε θολά νερά. Είναι πρόταση ενταγμένη στη γενικότερη ιδεολογική επίθεση του ΠΑΣΟΚ για "κεντροαριστερά", για επαναφορά στο προσκήνιο των πλαστών διαχωρισμών δεξιά - αντιδεξιά.

Με αυτό το σκεπτικό η ΚΟΘ του ΚΚΕ δεν αποδέχεται την πρόταση διαλόγου. Η οργάνωσή μας είναι ανοιχτή σε διάλογο με τις κοινωνικές δυνάμεις, τα πρόσωπα που ενδιαφέρονται για δημοτικούς άρχοντες και Δημοτικά Συμβούλια αγωνιστικά, στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων και δικαιωμάτων. Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν ενεργητικά σε συγκεκριμένα κινήματα π. χ. στο εργατοσυνδικαλιστικό, στους ΕΒΕ, στη νεολαία, ενάντια στα ναρκωτικά και στην προσπάθεια διαχωρισμού τους, στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες. Υπάρχουν πνευματικοί άνθρωποι στην περιοχή, καλλιτέχνες, άλλοι δραστήριοι και πρωτοπόροι αγωνιστές. Σε όλους αυτούς απευθυνόμαστε και τους καλούμε σε συσπείρωση στις δημοτικές και νομαρχιακές κινήσεις που στηρίζει το Κόμμα μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ