Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φθινοπωρινές εκθέσεις για νέα λιτότητα

Επιτάχυνση του ρυθμού "μεταρρυθμίσεων", δηλαδή της λήψης μέτρων για τα εργασιακά, συνταξιοδοτικό, κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα κλπ., συνιστά ο ΟΟΣΑ μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για "κρίσιμο 1998"

Με εκθέσεις για συνέχιση και σκλήρυνση της λιτότητας στα επόμενα χρόνια - που προέρχονται από διάφορες πηγές - έκανε ποδαρικό το φθινόπωρο. Η αρχή έγινε με την ομιλία του πρωθυπουργού στην 62η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το περασμένο Σάββατο, συνεχίστηκε με την έκθεση του ΟΟΣΑ και έπεται συνέχεια τις επόμενες μέρες με τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων της "επιτροπής Σπράου", του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η έκθεση του ΟΟΣΑ, που είδε χτες το φως της δημοσιότητας, επισημαίνει πως η ελληνική οικονομία απέχει από το να εκπληρώνει τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ και καλεί την κυβέρνηση Σημίτη να επιταχύνει τη διαδικασία των "μεταρρυθμίσεων", ώστε η Αθήνα να μπορέσει να συμμετάσχει στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ).

Οι συντάκτες της έκθεσης του ΟΟΣΑ διαπιστώνουν πως στη διάρκεια του 1996 υπήρξε "χαλάρωση" της οικονομικής πολιτικής "στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της δομικής μεταρρύθμισης" και καλούν την κυβέρνηση να προωθήσει με επείγουσες διαδικασίες τις σχεδιαζόμενες "μεταρρυθμίσεις". Και όταν ο ΟΟΣΑ μιλά για "μεταρρυθμίσεις", εννοεί την ανατροπή του ισχύοντος κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, το ξήλωμα κατακτήσεων των εργαζομένων που έχουν κατοχυρωθεί με την εργατική νομοθεσία κλπ. Στην ουσία, δηλαδή, καλούν την κυβέρνηση να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να καταργήσει τους νόμους που κατοχυρώνουν τους κατώτατους μισθούς και ημερομίσθια κλπ.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης του ΟΟΣΑ:

  • Ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής οφείλεται στις δημόσιες επενδύσεις που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος θα φτάσει το 3% (η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχους το 3,5% και το 3,75% αντιστοίχως). Ολο το φετινό δωδεκάμηνο, υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ, η ανάπτυξη θα "τροφοδοτηθεί" από τα χαμηλά επιτόκια, από τη μεγιστοποίηση των εισοδημάτων, αλλά και από τη μαζικότερη "εισροή" κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ελληνική οικονομία.
  • Στο "μέτωπο" της ανεργίας, παρά τη συνεχή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, το ποσοστό των ανέργων σε σύγκριση με τον "ενεργό" πληθυσμό διαμορφώθηκε στο 10,4% στο τέλος του 1996.
  • Διαπιστώνεται πως η έλλειψη δυναμισμού των ελληνικών εξαγωγών αντισταθμίζει, αρνητικά, την έντονη εσωτερική ζήτηση και πάντως ο όγκος των ελληνικών εξαγωγών είναι κατώτερος των διεθνών αγορών.
  • Εκτιμάται ότι, σταδιακά, ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η πίεση του κόστους εργασίας στην Ελλάδα, το οποίο για τους συντάκτες της έκθεσης του ΟΟΣΑ θεωρείται... "υψηλό"!

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ