Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο 5,6% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Κυβερνητικό "μαγειρείο" για αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ώστε να εμφανίζεται τεχνητή μείωση του τιμαρίθμου

Με ανοδικές τάσεις κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα ο επίσημος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση να διαμορφωθεί στο 5,6% έναντι 5,4% τον Ιούλη του 1997. Η αύξηση που σημειώθηκε οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ο κυβερνητικός στόχος για μείωση του πληθωρισμού στο 4,5% στο τέλος του έτους, καθίσταται πλέον ανέφικτος. Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων, προωθούνται, με απόφαση της κυβέρνησης, αλλαγές στον τρόπο που η Στατιστική Υπηρεσία παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών, με στόχο την "τεχνητή" μείωση του πληθωρισμού, στην προοπτική βέβαια της επίτευξης του στόχου για 2% στο τέλος του 1999.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία του πληθωρισμού του Αυγούστου, η άνοδος του επίσημου τιμάριθμου οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών των καυσίμων λόγω των ανοδικών τιμών του δολαρίου, του νομίσματος στο οποίο πραγματοποιούνται οι αγοραπωλησίες καυσίμων, καθώς και στην άνοδο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω των πρόσφατων αυξήσεων των τιμολογίων της ΔΕΗ. Σε μέσα επίπεδα ο τιμάριθμος τον Αύγουστο παρουσίασε αύξηση 6,5% έναντι 8,3% και 9,9% την ίδια περίοδο το 1996 και 1995.

Εκαναν, επίσης, γνωστό ότι με την έρευνα των νέων οικογενειακών προϋπολογισμών (οι οποίοι αποτελούν τη βάση για τη διαμόρφωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) προωθούνται αλλαγές, στην κατεύθυνση οι τιμοληψίες στην επαρχία να επηρεάζουν περισσότερο τη διαμόρφωση του τελικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης δεν εντοπίζεται βέβαια στην προώθηση αλλαγών που θα έχουν ως στόχο την πιστότερη και αντικειμενικότερη απεικόνιση των μεταβολών στις τιμές των εμπορευμάτων, αλλά στο γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η πορεία αύξησης των τιμών στην επαρχία είναι μικρότερη απ' ό,τι στα μεγάλα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα η μεγαλύτερη συμμετοχή των τιμών τους στη διαμόρφωση του τιμαρίθμου να οδηγεί σε χαμηλότερο πληθωρισμό.

Με βάση τις εξελίξεις από το δείκτη τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στο τέλος του χρόνου αναμένεται να διαμορφωθεί σε επίπεδα 5,5% - 5,7%, μια ίσως και περισσότερο της μιας μονάδας αυξημένος σε σχέση με τον αρχικό στόχο του 4,5%. Η αποτυχία αυτή το 1997 απλώς θα εντείνει την πίεση από την πλευρά της κυβέρνησης στα λαϊκά εισοδήματα τα δύο επόμενα χρόνια, ώστε να επιτύχει τον στόχο - δέσμευση των κριτηρίων του Μάαστριχτ για μείωση του ρυθμού μεταβολής του πληθωρισμού στο 2% στο τέλος του 1999.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ