Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΑΡΗΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1997
Αύξηση μόλις 11,5% στα έσοδα

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να πάρει η σημαντική απόκλιση που εμφανίζουν για όγδοο συνεχή μήνα τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού του 1997, την οποία θα κληθούν να σηκώσουν τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα με τον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό του 1998. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τον περασμένο Αύγουστο, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού παρουσίασαν αύξηση κατά 12,5%.Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστεί στο οκτάμηνο Γενάρη - Αυγούστου 1997, ρυθμός αύξησης της τάξης του 11,5% μόλις, έναντι επίσημου στόχου 15,6% και πραγματικού στόχου 18% μετά την υστέρηση που εμφανίστηκε στο τέλος του 1996 και τους πρώτους μήνες του 1997.

Η παραπάνω εξέλιξη τον περασμένο Αύγουστο ενισχύει όλο και περισσότερο τις απόψεις που μιλούν για σημαντική απόκλιση στο τέλος του χρόνου, σε σχέση με τους αρχικούς στόχους που έχουν τεθεί. Αξίζει να υπενθυμίσουμε την υπόθεση Δρίτσα (στελέχους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που υποβλήθηκε σε παραίτηση πριν λίγο καιρό), ο οποίος φερόταν σε υπόμνημα που υπέβαλε στον πρωθυπουργό να αναφέρει συγκεκριμένες εκτιμήσεις για το τέλος του έτους. Οι εκτιμήσεις αυτές έκαναν λόγο για τελική υστέρηση στα έσοδα που αναμένεται να ξεπεράσει τα 420 δισ. δρχ. καθώς και για υπέρβαση δαπανών γύρω στα 260 δισ. δρχ., πράγμα που σημαίνει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα αγγίξει τα 700 δισ. δρχ.

Η δυσμενής πορεία που εμφανίστηκε στα έσοδα του περασμένου Αυγούστου απασχόλησε και την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και Γ. Δρυ και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο υπουργείων και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Δεδομένης της απόκλισης που θα εμφανιστεί έναντι των αρχικών στόχων, στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται αυτό το διάστημα (διαδικασία που θα συνεχίζεται μέχρι και το τέλος Οκτώβρη) σειρά σεναρίων για εξεύρεση πηγών που θα επιφέρουν πρόσθετα έσοδα στον προϋπολογισμό του 1998. Σύμφωνα με ένα από τα επικρατέστερα σενάρια ο προϋπολογισμός του 1998 θα προβλέπει ρυθμό αύξησης της τάξης του 11% στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (υπάρχει και σενάριο για ρυθμό αύξησης 9%). Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που έχουν τεθεί επί τάπητος και αναμένεται να προωθηθούν από την κυβέρνηση για το 1998, είναι η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης γύρω στο 10% - 20%, η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των τόκων από κρατικούς τίτλους από 7,5% που είναι σήμερα στο 10% ή 12%, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, καθώς και η αλλαγή στον τρόπο παρακράτησης του φόρου από μισθωτές υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ