Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Παιχνίδι μιας μέρας από τους κερδοσκόπους

Αναστροφή του κλίματος άκρατου ενθουσιασμού. Ο γενικός δείκτης κέρδισε 1,49%, επειδή έτσι θέλησαν τα "μεγάλα πορτοφόλια" της Σοφοκλέους

Μια μόνο μέρα διήρκεσε τελικά ο ενθουσιασμός στο Χρηματιστήριο, αφού χτες ο γενικός δείκτης τιμών κέρδισε 1,49% κλείνοντας στις 1.689 μονάδες, παρά το γεγονός ότι στην αρχή της συνεδρίασης παρουσίαζε κατακόρυφη άνοδο 7% για να "διορθωθεί" λίγο αργότερα. Η υποχώρηση των ανοδικών τάσεων αποδίδεται σε εκτεταμένες πωλήσεις μετοχών από θεσμικούς επενδυτές (δηλαδή από τα "μεγάλα πορτοφόλια" της Σοφοκλέους), που επωφελήθηκαν από την εκρηκτική άνοδο των τιμών των μετοχών τη Δευτέρα, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.

Πρόκειται για ένα καλοστημένο παιχνίδι, που συνοπτικά έχει ως εξής: Οι "θεσμικοί", εκμεταλλευόμενοι τον άκρατο ενθουσιασμό και την ευφορία που είχε δημιουργηθεί στην αγορά, στο φόντο της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων, άφησαν τη Δευτέρα - αρνούμενοι ουσιαστικά να πουλήσουν μετοχές - το γενικό δείκτη και τις περισσότερες επιμέρους μετοχές να αυξηθούν στα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια του 8%. Η προχτεσινή εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στο ευρύ κοινό (που δεν μπόρεσε να αγοράσει μετοχές τη Δευτέρα) προσδοκίες για συνέχιση των εκρηκτικών ρυθμών ανόδου και τις επόμενες μέρες. Πράγματι, χτες η ζήτηση μετοχών ήταν τεράστια, αφού είχαν μείνει από τη Δευτέρα εκατοντάδες χιλιάδες ανεκτέλεστες εντολές για αγορές μετοχών. Οι θεσμικοί άφησαν και χτες στην αρχή της συνεδρίασης να σημειωθούν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές, με αποτέλεσμα ο δείκτης κάποια στιγμή να παρουσιάζει αύξηση και πάλι γύρω στο 7%. Σ' αυτά τα υψηλά επίπεδα άρχισαν να πωλούν μετοχές, ικανοποιώντας τις εντολές που είχαν δοθεί για "ακριβές" αγορές και στη συνέχεια προχώρησαν και σε ρευστοποίηση των κερδών που είχαν αποκομίσει από τη Δευτέρα μέχρι και το μέσο της χτεσινής συνεδρίασης. Με δυο λόγια σε πολλές περιπτώσεις διακίνησης μετοχών απέσπασαν οφέλη που έφτασαν και το 12 - 15% (8% από τη Δευτέρα και το υπόλοιπο από το πρώτο στάδιο της χτεσινής συνεδρίασης). Η αλλαγή στάσης των λεγόμενων θεσμικών επενδυτών και οι εκτεταμένες πωλήσεις εκ μέρους τους, είχε ως αποτέλεσμα, παρά τη μικρή αύξηση του δείκτη, να υπάρξει νέο ρεκόρ συναλλαγών για το έτος, αφού ο τζίρος ξεπέρασε τα 66 δισ. δρχ.

Ας σημειωθεί ότι ορισμένοι προσπάθησαν να αποδώσουν την αναστροφή του κλίματος σε (κατευθυνόμενες;) φήμες, που μεταδόθηκαν χτες από τον FLASH και έκαναν λόγο για άνοδο του πληθωρισμού στο 6% (!), πληροφορία που, βέβαια, διαψεύστηκε επίσημα λίγες ώρες αργότερα από τη Στατιστική Υπηρεσία.Κύκλοι της αγοράς υποστήριζαν, πάντως, και χτες ότι το Χρηματιστήριο με την ανάληψη της Ολυμπιάδας έχει εισέλθει σε ανοδική τροχιά, που σημαίνει ότι αν επαληθευτούν οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις η άνοδος θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, έστω και με "χαλαρότερους" ρυθμούς.

Β. Ρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο κατώτερο επίπεδο με... άνοδο(2000-11-30 00:00:00.0)
Οι «θεσμικοί» κάνουν κουμάντο(2000-05-03 00:00:00.0)
Πτώση 3,46% και ερωτηματικά για τον τζίρο(1998-12-04 00:00:00.0)
Δεν πείθει η άνοδος 5,1%(1998-09-03 00:00:00.0)
Στο "φουλ" ο τζόγος των ...θεσμικών(1998-05-05 00:00:00.0)
Στο... ασανσέρ των κερδοσκόπων(1997-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ