Παρασκευή 3 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο ρυθμό του Καρνάβαλου

Τριήμερο ξεφαντώματος σε ολόκληρη τη χώρα

Μόνο δυο ημέρες μας χωρίζουν από την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και όπως είναι φυσικό πολλοί είναι αυτοί που ζουν ήδη στο ρυθμό του Καρναβαλιού. Συντονισμένοι στο κλίμα, μία πλειάδα δήμων της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας μάς καλούν, μικρούς και μεγάλους, μασκαρεμένους ή όχι, στις εκδηλώσεις τους με μοναδικό εισιτήριο το κέφι μας.

O Δήμος Αθηναίων,θέλοντας να δώσει μια μουσική νότα στο αποκριάτικο ξεφάντωμα των Αθηναίων, θα παρουσιάσει λαογραφικά συγκροτήματα το Σάββατο και την Κυριακή, ώρα 6 μ.μ., στην πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας στην Πλάκα. Την Καθαρή Δευτέρα επίσης το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου προσκαλεί όλους τους δημότες να γιορτάσουν τα Κούλουμα με δημοτικούς χορούς και τραγούδια στο λόφο του Φιλοπάππου,όπου θα μοιραστούν δωρεάν χαλβάς και λαγάνες.

Μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση, με συμμετοχή των δημοτών, διοργανώνει και ο Δήμος Ταύρου,την Κυριακή, ώρα 11 π.μ., στην οδό Πειραιώς. Μετά την παρέλαση θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Στο Δήμο Ελληνικού για τρίτη χρονιά φέτος θα γίνει το "Κυνήγι του Μεγάλου Θησαυρού", που θα ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ την Κυριακή στις 3 μ.μ. θα ξεκινήσει από τη συμβολή των οδών Χαλδίας και Ιασωνίδου αποκριάτικη παρέλαση. Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου θα καταλήξει η παρέλαση, θα γίνει λαϊκό γλέντι. Στη Νέα Φιλαδέλφεια εκτός από την καθιερωμένη παρέλαση του Καρνάβαλου την Κυριακή στις 11 το πρωί, την Καθαρή Δευτέρα θα γιορταστούν πατροπαράδοτα τα Κούλουμα στο Αλσος της πόλης. Μεγάλη αποκριάτικη πομπή θα γίνει το μεσημέρι της Κυριακής και στις κεντρικές λεωφόρους της Ηλιούπολης και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία. Την επόμενη μέρα ο Δήμος Ηλιούπολης βάζει το κρασί, τη λαγάνα και τη μουσική, ενώ εσείς το κέφι. Στην Αγία Βαρβάρα η παρέλαση των μασκαράδων θα ξεκινήσει το μεσημέρι από την πλατεία Προφήτη Ηλία και θα ακολουθήσει λαϊκό ξεφάντωμα στην πλατεία Αγίας Ελεούσας. Τα Κούλουμα θα γιορταστούν από το πρωί της Δευτέρας στο τέρμα της οδού Δεληγιάννη.

Παιδικό πάρτι μασκέ θα γίνει απόψε στις 7 μ.μ. στο κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Αργυρούπολης και πάρτι μασκέ για νέους θα γίνει αύριο, ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή το μεσημέρι στην Πλατεία Βάρναλη. Στο Καρναβάλι του Δήμου Καματερού θα συμμετέχει το "βρεφικό τμήμα" του Β ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων με φουφούλες, πιπίλες, σκουφάκια και μπιμπερό σε ροζ και γαλάζιες αποχρώσεις...

Οι μικροί δημότες της Καλλιθέας είναι καλεσμένοι αύριο το πρωί στην Πλατεία Δαβάκη στο πάρτι μασκέ και όλοι οι δημότες την Καθαρή Δευτέρα στην Παραλία Τζιτζιφιών. Ανάλογες εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο θα γίνουν στους Δήμους Ασπρόπυργου και Ελευσίνας και την Καθαρή Δευτέρα στο Χαϊδάρι,στου Ζωγράφου,στο Γαλάτσι και την Αγία Παρασκευή.

Ο Καρνάβαλος όμως θα ταξιδέψει και στην ελληνική επαρχία. Για 36η χρονιά στον Ορχομενό θα γιορταστεί το Καρναβάλι και θα αναβιώσουν τα αποκριάτικα τοπικά έθιμα, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις γίνονται και στη Λιβαδειά.Κοντά στην Αθήνα, μόλις 141 χιλιόμετρα, στο Δερβένι θα γιορταστεί η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς δίπλα στη θάλασσα σύμφωνα με τα τοπικά έθιμα. Καρναβαλικές εκδηλώσεις έχουμε και στη Νέα Κίο Αργολίδος,με αποκορύφωμα τη μεγάλη παρέλαση που θα γίνει την Κυριακή. Στη φιέστα θα καεί ο Καρνάβαλος και θα προσφερθεί δωρεάν φαγητό και κρασί από το Μορφωτικό Σύλλογο της Ν. Κίου.

Αποκριάτικο γλέντι διοργανώνει η εφημερίδα "Νέο Εμπρός" της Λήμνου,όπου μαζί με τους μεζέδες θα χαριστούν και πλούσια δώρα. Το γλέντι θα γίνει το Σάββατο στην ταβέρνα "Ο Αράπης". Πολυήμερο γλέντι ζουν και οι Ληξουριώτες,όπου το Σάββατο θα έχουν την τιμητική τους οι "αυτοφωτισμένες" μασκαράτες, ενώ την Κυριακή, μετά τη μεγάλη παρέλαση του Βασιλιά Καρνάβαλου, των αρμάτων και των μασκαράτων, στην παραλία του Ληξουρίου θα γίνει το κάψιμο του Καρνάβαλου. Τέλος τη Δευτέρα, στην κεντρική πλατεία θα γιορτάσουν τα Κούλουμα και θα γίνει διαγωνισμός για τον καλύτερο χαρταετό.

Αν. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ