Κυριακή 5 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λοιπόν!...

Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Πρέπει να ερμηνεύσουμε - σωστά - το φαινόμενο. Μην ξεγελαστούμε - και μεις - από τη "σύγκρουση συμφερόντων". Αυτές οι "φιλονικίες" - που παρακολουθούμε καθημερινά - δεν εντάσσονται στους "γενικούς νόμους της διαλεκτικής", για την "ανάπτυξη της φύσης, της κοινωνίας και της ανθρώπινης σκέψης". Δεν είναι μέρος της διαδικασίας - του νόμου - "της ενότητας και της πάλης των αντιθέσεων". Τίποτα - θετικό - δεν πρόκειται να προκύψει από - αυτόν - τον καθημερινό καυγά ανάμεσα στις "αντιμαχόμενες ομάδες". Εδώ έχουμε να κάνουμε, δυστυχώς, με φτηνά - πολύ φτηνά - πράγματα.

Εδώ - κόντρα στην εξέλιξη - παλεύει το παλιό με το επίσης παλιό. Παλεύει το αναχρονιστικό με το επίσης αναχρονιστικό. Μια υπόθεση - δηλαδή - έξω από τους "νόμους της φύσης, της κοινωνίας και της ανθρώπινης σκέψης", που ζητάει- και αποζητάει - τη "σύγκρουση του νέου με το παλιό", για να προκύψει, από αυτή τη σύγκρουση, η εξέλιξη. Αυτός ο καυγάς δεν αφορά "τον κόσμο και την ανάπτυξη". Γι' αυτό είναι θλιβερός και δυστυχισμένος.

Ετούτος ο κόσμος των διαχειριστών, όλοι αυτοί οι μικρομεσαίοι της απελπισίας, αλληλοτρώγονται για τα προσωπικά - και μικρά - τους οφέλη. Κάνανε τον Μεγάκοσμο, Μικρόκοσμο. Δεν έχουνε να κάνουνε με τίποτα - και σε τίποτα - με όλες αυτές τις όμορφες διαδικασίες της κίνησης. Με όλον αυτόν τον "ανεμοστρόβιλο των κοινωνικών αντιθέσεων", που είναι η "πηγή κάθε εξέλιξης". Δεν έχουμε τίποτα να παρατηρήσουμε επάνω τους. Είναι "κοινωνικά φαινόμενα, χωρίς επιστημονική αξία για παρατήρηση". Θα περάσουνε στα "ψιλά" της ιστορίας.

Ολη αυτή η θλιβερή κουστωδία, με την ανηθικότητα και τη σήψη, που κουβαλάει μαζί της, κατάφερε, δυστυχώς, και μετέτρεψε - και με τη δική μας ανοχή, είναι αλήθεια - τη μοναδικότητα της ζωής μας σε μια τελματωμένη καθημερινότητα. Ξυπνάμε και κοιμόμαστε με τα ίδια τραγούδια και τα ίδια ποιήματα. Τίποτα λαμπερό δε φωτίζει τη σκέψη μας. Μας τράβηξαν - βαθιά - στην ασκήμια τους. Χάσαμε τα αντανακλαστικά μας. Δεν προστατεύουμε - δυναμικά - τις ανεπανάληπτες αξίες μας. Λίγο, ακόμα, και θα κυλήσουμε - όλοι- στη λογική τους.

Εμείς, όμως, πρέπει, κόντρα σε όλη αυτή τη δυστυχία, να συνεχίσουμε - και να εντείνουμε - το δικό μας διάλογο. Να επιμείνουμε - ανυποχώρητα - στα δικά μας τραγούδια. Να βάζουμε στην κοινωνία - πιο επίμονα - την ανάγκη, ότι πρέπει να μετατραπεί η "ποσότητα σε ποιότητα". Να αποκαλύψουμε πιο πειστικά- και πιο πεισματικά - πως η "εξέλιξη της ανάπτυξης, από το κατώτερο στο ανώτερο, δεν πραγματοποιείται - ποτέ - από την "αρμονική" εξέλιξη των φαινομένων", από τις ψευτοσυγκρούσεις των μικροσυμφερόντων, αλλά "από την πραγματική πάλη των αντιθέσεων". Από την πραγματική σύγκρουση του νέου με το παλιό.

Και πρέπει, επίσης, να καταγγείλουμε όλους αυτούς, που το ξέρουν - και το αποσιωπούν - ότι αυτό, που συμβαίνει ετούτη την ιστορική στιγμή στη χώρα μας, αυτό, που κυριαρχεί, δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τις "εσωτερικές αντιφάσεις", που απαιτούνται για να επιβληθεί το "μέλλον πάνω στο παρελθόν". Αυτές οι ανούσιες συγκρούσεις που παρατηρούμε δεν είναι μέρος της"μεταστρεπτικής διαδικασίας". Είναι αμυντικές μεθοδεύσεις του παλιού κόσμου να κρατηθεί στην κορυφή.

Λοιπόν! Καιρός, να "τελειώσουνε οι διακοπές". Για όλους! Πολύ "κλάψαμε" για πράγματα που αγαπήσαμε, και, που μας τα πήρανε μέσα από τα χέρια μας. Για πράγματα, που και εμείς δεν τα εκτιμήσαμε, όσο έπρεπε. Καιρός, λοιπόν, να ξαναβάλουμε σε συζήτηση ζητήματα, όπως σοσιαλισμός, κομμουνισμός, δικαιοσύνη...

Είναι, χίλιες φορές καλύτερα - και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους - και ανθρωπινότερο, να μαλώνουμε οι άνθρωποι - και η κοινωνία - πάνω σε τέτιες αξίες, παρά να συζητάμε ότι εκείνος τα πήρε, αυτός έκλεψε, ετούτοι πούλησαν, εκείνοι πουλήθηκαν. Δε δικαιώνεται ο άνθρωπος - και ο πολιτισμός - με τέτιες κουβέντες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ