Κυριακή 5 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΓΙΑΚΟΦΣΚΙ
Η πρώτη αγάπη

"Οποιος δεν ξεχάσει τον πρώτο του έρωτα δε θα γνωρίσει τον τελευταίο" υποστήριζε ο Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι. Είναι άραγε έτσι; Ισως μερικοί άνθρωποι να μην αντέχουν τη μνήμη, γι' αυτό και νιώθουν την ανάγκη να την καταργήσουν με έναν μόνο σκοπό, να επιζήσουν, να ξαναγαπήσουν, να δημιουργήσουν. Ανάμεσα σ' αυτούς ήταν και ο μεγαλύτερος Σοβιετικός ποιητής, ο Μαγιακόφσκι. Γι' αυτό και, ενώ ως παιδί συνόδευε τον πατέρα του που ήταν δασάρχης στην επιθεώρηση των δασών, θαύμαζε και λάτρευε τη φύση, την ξέχασε εντελώς, μόλις αντίκρισε "ένα φως φωτεινότερο και από τον ουρανό". Ο ηλεκτρισμός έκλεψε την καρδιά του ποιητή. Για πάντα. Η φύση δεν παρουσίαζε κανένα ενδιαφέρον για εκείνον. Ηταν μέσα στη δική του φύση.

Ομως, στις 14 Απρίλη του 1930, μετά από μια συνάντηση στο γραφείο του με τη φίλη του Βερόνικα Πιλόνσκαγια, ο ποιητής κόβει μόνος του το νήμα της ζωής του. Μήπως θυμήθηκε την πρώτη του αγάπη;

Ολα είναι πιθανά. Γεγονός είναι ένα, πως ο Βλ. Μ οραματίστηκε μια νέα τέχνη, αντάξια μιας νέας κοινωνίας και είναι σίγουρο πως την υπηρέτησε. Παραμέρισε τους εύκολους συναισθηματισμούς, προτίμησε το δύσκολο πέρασμα από το κωμικό στο τραγικό. Στο τελευταίο τρίμηνο του 1928 έγραψε το σημαντικότερο θεατρικό του έργο "Ο κοριός",που ανεβάστηκε το Φλεβάρη του '29 από τον Μέγερχολντ, σε μουσική Ντ. Σοστακόβιτς. Σ' αυτό το έργο περιγράφεται η φανταστική περιπέτεια ενός νιόπαντρου που παγώνει για πενήντα χρόνια και επανέρχεται στη "σωστή" θερμοκρασία το 1979! Σατιρίζει και καταγράφει την ανοησία και τον κίνδυνο που απειλεί τη ζωή μας και ταυτόχρονα προαναγγέλλει το θέατρο του παραλόγου.

"Ο Μαγιακόφσκι χαμογελάει",είναι η έγχρωμη ταινία σοβιετικής παραγωγής του 1975 σε σκηνοθεσία Σ. Γιούργκεβιτς - Α. Καρανόβιτς, που προβάλλεται από την ΕΤ-3 στις 23.15 την Τρίτη. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στον "Κοριό".Πρόκειται για μια φιλόδοξη ταινία που ανατρέχει στο κινούμενο σχέδιο, τις έμψυχες κούκλες, το ντοκιμαντέρ, το βαριετέ και τη μυθοπλασία σε μια προσπάθεια ελεύθερης απόδοσης από τα ίδια τα κείμενα του ποιητή, που καυτηριάζουν και σατιρίζουν τον οπορτουνισμό και τον μικροαστισμό. Οποιος, λοιπόν, από μας ξέχασε την πρώτη του αγάπη, τον Μαγιακόφσκι, ας μη χάσει την ταινία, που θα τον βοηθήσει να θυμηθεί όσα δεν πρέπει να λησμονεί. Οσο κι αν προσπαθεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ