Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Οι εταιρίες όπλων συνέχιζαν τη δουλιά τους...

ΓΚΟΜΑ . -

Πάνω από μισό εκατομμύριο Ρουαντέζοι πρόσφυγες της φυλής των Χούτου πέρασαν, μέσα στο Σαββατοκύριακο, τα σύνορα Ζαϊρ - Ρουάντα. Μέσα σ' αυτούς ήταν και κάποιοι ένοπλοι εξτρεμιστές της ίδιας φυλής, οι οποίοι, όμως, πάνω στη... βιασύνη τους ξέχασαν ένα φορτηγό - "θησαυρό", περίπου 28 χλμ. ανατολικά της πόλης Γκόμα, κοντά στο προσφυγικό στρατόπεδο Μουγκούνγκα! Το φορτηγό ήταν γεμάτο τραπεζικά έγγραφα και εμπορικές αποστολές που αποδείκνυαν - στους Βρετανούς δημοσιογράφους που το ανακάλυψαν - ότι μετά τη γενοκτονία στη Ρουάντα την άνοιξη του '94, μία μυστηριώδης βρετανική εταιρία εμπορίας όπλων, η "Μιλ - Τεκ Κορπορέισιον", εξακολουθούσε να προμηθεύει με όπλα και πολεμοφόδια τους υπεύθυνους της φοβερής σφαγής παρά την ισχύ σχετικού εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών!

Τα έγγραφα θεωρούνται από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ως ακλόνητα στοιχεία για τις αγορές όπλων, πυροβόλων, χειροβομβίδων και άλλων πυρομαχικών αξίας 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση της Ρουάντα στο χρονικό διάστημα Απρίλη - Ιούλη του 1994. Προμηθευτής η εταιρία "Μιλ - Τεκ Κορπορέισιον", με έδρα το γνωστό "φορολογικό παράδεισο" Νησί Μαν (55 χλμ. των βορειοδυτικών ακτών της Αγγλίας) και την πόλη Χουβ του Ανατολικού Σάσεξ (80 χλμ. νότια του Λονδίνου).

Τα αεροπλάνα που παρέδωσαν τα όπλα απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο "Χίθροου" του Λονδίνου και ώσπου να φτάσουν στο Κιγκάλι έκαναν στάσεις στο Τελ Αβίβ, στο Κάιρο και τα Τίρανα. Τα μεταγωγικά αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν των βελγικών αερογραμμών "Σαμπένα", της γερμανικής "Λουφτχάνσα" και της ρωσικής "Αεροφλότ"...

"Ημασταν προμηθευτές του υπουργείου σας για πάνω από πέντε χρόνια και ήμασταν συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα των παραγγελιών σας", αναφέρεται σε μία επιστολή της εταιρίας "Μιλ - Τεκ" με την οποία διατυπώνονταν παράπονα στη ρουαντέζικη κυβέρνηση για την καθυστέρηση πληρωμής πολεμικού υλικού αξίας 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Η επιστολή έφερε ημερομηνία 10 Απρίλη 1994, δηλαδή τέσσερις μέρες μετά το "μυστηριώδες" αεροπορικό δυστύχημα στο οποίο έχασαν τις ζωές τους οι Πρόεδροι της Ρουάντα και του Μπουρούντι.

Το ακριβές περιεχόμενο του "θησαυρού" που κρυβόταν στο φορτηγό δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά δεν άργησε να αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση Μέιτζορ και τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς.

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μάικλ Πορτίγιο, δήλωσε στο BBC ότι δεν ήξερε τίποτε για τις αποστολές όπλων και τις δραστηριότητες της "Μιλ - Τεκ", προσθέτοντας ότι δεν "είναι κατάλληλες οι εσπευσμένες κυβερνητικές αντιδράσεις" πάνω σ' ένα σοβαρό ζήτημα. Εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος κατήγγειλε την κυβέρνηση Μέιτζορ για ανεπάρκεια, ζητώντας διαλεύκανση της υπόθεσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ