Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Επικράτησαν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Μεγάλη νίκη στα μεγάλα αστικά κέντρα (συμπεριλαμβανομένου και του Βελιγραδίου) φάνηκε πως πέτυχε χτες ο συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης "Ζάγιεντνο" (Μαζί) στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Σερβία.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, που είχαν γίνει γνωστά μέχρι χτες το απόγευμα, ο συνασπισμός "Ζάγιεντνο" εξασφάλισε την πλειοψηφία σε 41 από τους 188 δήμους και κοινότητες. Στο Δήμο του Βελιγραδίου, στον οποίο εκλέγονταν επί χρόνια υποψήφιοι δήμαρχοι του "Σοσιαλιστικού Κόμματος" του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο συνασπισμός "Ζάγιεντνο" κατάφερε να κατακτήσει 64 - 67, από τις συνολικά 110 έδρες του δημοτικού συμβουλίου. Εντυπωσιακή πλειοψηφία κατάφερε ο συνασπισμός "Ζάγιεντνο" και στις μεγάλες πόλεις Νις, Νόβι Σαντ, Κράγκουγιεβατς και Τσάτσακ.

Τα αποτελέσματα αυτά έκαναν το βράδυ της Κυριακής πολλές χιλιάδες υποστηρικτές του "Ζάγιεντνο" να πανηγυρίζουν στους δρόμους του Βελιγραδίου για να γιορτάσουν τη νίκη του κόμματός τους στα μεγάλα αστικά κέντρα. Παρόμοιες εκδηλώσεις επαναλήφτηκαν και χτες στην "Πλατεία Δημοκρατίας" του Βελιγραδίου, όπου περίπου 20.000 υποστηριχτές του "Ζάγιεντνο" έκαναν πορεία, ζητώντας από την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς να μην επιχειρήσει νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Ο Βουκ Ντράσκοβιτς, εκ των ηγετών του συνασπισμού "Ζάγιεντνο", προειδοποίησε μάλιστα ότι οι χιλιάδες οπαδοί του θα "κατέβουν στους δρόμους", εάν ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς δεν αποδεχτεί σύντομα την ήττα των υποψηφίων του κόμματός του στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Σερβίας. "Ο Μιλόσεβιτς διακινδυνεύει να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο", είπε σε κάποιο σημείο ο Ντράσκοβιτς, προσθέτοντας ότι "οι οπαδοί του είναι έτοιμοι να προστατεύσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα με κάθε μέσο".

Απέναντι σ' αυτά τα αποτελέσματα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προτίμησε να μην προβεί σε κάποιο σχόλιο.Περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία σε 127 από τους 188 δήμους, στους οποίους διεξήχθη την Κυριακή δεύτερος εκλογικός γύρος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι υποψήφιοι του κυβερνητικού"Σοσιαλιστικού Κόμματος" πήραν την πλειοψηφία των εδρών στο τοπικό Κοινοβούλιο της Βοϊβοτίνας.

Πάντως, μετά τη χτεσινή διαδήλωση οπαδών του "Ζάγιεντνο", ο Ραντομίρ Λαζάρεβιτς, επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του Βελιγραδίου, ανταπάντησε, εμμέσως πλην σαφώς, στον Ντράσκοβιτς ότι "κανείς και κανένα κόμμα δεν έχει νικήσει, μέχρις ότου ανακοινωθούν τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα το βράδυ της Τρίτης" (απόψε).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ