Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Βόμβες, πυρκαγιές και δίκες...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Ενας νεκρός και τέσσερις τραυματίες είναι ο απολογισμός έκρηξης η οποία σημειώθηκε προχτές αργά το βράδυ σε εστιατόριο της πόλης Τούντσελι, στην Ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο "Ανατολή". Κατά την επίσημη εκδοχή, επρόκειτο για βομβιστική επίθεση, από αγνώστους που άφησαν μέσα στο κατάστημα ένα πακέτο, σε ώρα αιχμής.

Δεν έχει αναληφθεί η ευθύνη για την επίθεση, αλλά κατά το πρακτορείο οι αρχές την αποδίδουν στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να βρεθούν οι δράστες.

Στην ίδια περιοχή, αυτή της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, ο στρατός συνεχίζει την εκστρατεία του εναντίον του ΡΚΚ. Κατά Τούρκους αξιωματούχους, μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 41 αντάρτες, ενώ οι απώλειες των κυβερνητικών στρατιωτών έφθασαν τους έξι.

Η πυρκαγιά

Στην Κωνσταντινούπολη, άγνωστα παραμένουν τα αίτια της πυρκαγιάς η οποία ξέσπασε προχτές σε κεντρικό ξενοδοχείο και κόστισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους. Τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες από την Ουκρανία, σύμφωνα με την αστυνομία. Κατά δήλωση ενός αξιωματούχου στο πρακτορείο "Ρόιτερ", ακόμη 39 ένοικοι του ξενοδοχείου τραυματίστηκαν.

Στην Αγκυρα, χτες, άρχισε ξανά η δίκη για μιαν άλλη καταστροφική πυρκαγιά, εκείνη που προκάλεσαν φανατικοί ισλαμιστές το 1993, κατά την οποία 37 αριστεροί διανοούμενοι - κυρίως Αλεβίτες - βρήκαν φρικτό θάνατο. Αλλά, όπως εκτιμούν αναλυτές, το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποτελείται από ισλαμιστές καθιστά την υπόθεση ιδιαίτερα "ευαίσθητη" και την έκβασή της ιδιαίτερα αμφίβολη. Αλλωστε, ο άλλοτε υπερασπιστής των κατηγορουμένων, Σεβκέτ Καζάν, είναι σήμερα υπουργός Δικαιοσύνης...

Ο Νόμος περί Τύπου

Πνευματικό παιδί του Σεβκέτ Καζάν αποτελεί και το νομοσχέδιο το οποίο αναστατώνει το χώρο του Τύπου στη γείτονα: σχεδόν όλες οι εφημερίδες - εξαιρουμένων, ασφαλώς, των φιλοκυβερνητικών - καταγγέλλουν το νομοσχέδιο ως"απόπειρα φίμωσης του Τύπου". Οι εφημερίδες με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία, Μιλιέτ, Χουριέτ και Τζουμχουριέτ, κάνουν αντίστοιχα λόγο για "βήμα προς τη δικτατορία", "βήμα προς τη λογοκρισία" και "εκδίκηση του Ρεφάχ" (του κυβερνώντος κόμματος). Σε αιχμηρά σχόλιά τους, οι εφημερίδες συνδέουν την πρωτοβουλία της κατάθεσης ενός σκληρού προς τον Τύπο νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει υψηλές χρηματικές ποινές για δημοσίευση "ψευδών ειδήσεων", με την υπόθεση του τροχαίου της 3ης Νοέμβρη, στο οποίο αποκαλύφθηκαν δεσμοί Μαφίας - Κράτους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ