Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
"Οι πλούσιοι δε γνωρίζουν την πείνα"

Ουσιαστική η παρέμβαση του Φιντέλ Κάστρο, που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις

ΡΩΜΗ.-

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή, όχι μόνο των πολιτικών, των αντιπροσωπειών αλλά και του κόσμου, του κομμουνιστή ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος έφθασε το Σάββατο στη Ρώμη για να παραβρεθεί στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τον Επισιτισμό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών της διάσκεψης, ο Πρόεδρος του Τσαντ αναγκάστηκε να διακόψει την ομιλία του, επειδή δεκάδες αντιπρόσωποι συγκεντρώθηκαν γύρω από τον Κάστρο για να πάρουν κάποιο αυτόγραφο. Παράλληλα, λίγο αργότερα, ο Κουβανός ηγέτης είχε συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι, η οποία προηγήθηκε άλλης συνάντησής του με τον Πρόεδρο της χώρας, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο. Εξω από το συγκεκριμένο κτίριο, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί κρατώντας κόκκινες σημαίες, αψηφώντας την καταρρακτώδη βροχή, για να δουν τον κομμουνιστική ηγέτη. Ενώ, και στο ξενοδοχείο όπου μένει, όλοι οι εργαζόμενοι, σερβιτόροι και μάγειρες συγκεντρώθηκαν για να τον χαιρετίσουν.

Ωστόσο, υπήρχαν και οι μεμονωμένες περιπτώσεις που δυσαρεστήθηκαν δημοσίως από την επίσκεψη του Κουβανού ηγέτη και τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε ο κόσμος, αλλά και ο πολιτικός χώρος. Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Εμα Μπονίνο, εξέφρασε την "ταραχή" της για την υποδοχή που του έκαναν οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων. Η Μπονίνο υποστήριξε ότι "πικράθηκε" που είδε τη χώρα της να χαιρετίζει "δικτάτορες" σαν τον Κάστρο και τον κινέζο ηγέτη Λι Πενγκ.

Κριτική για τους στόχους της Διάσκεψης

Διατυπώνοντας την πρώτη ουσιαστική κριτική για τους στόχους της Διάσκεψης, που άρχισε την Τετάρτη, ο Κουβανός ηγέτης κατήγγειλε τη "μετριοπάθεια" των στόχων της διάσκεψης κορυφής και καταδίκασε "τη σπατάλη" που γίνεται στο βιομηχανικό κόσμο, υποστηρίζοντας ότι "οι πλούσιοι δε γνωρίζουν την πείνα". Ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι λύσεις που προτείνονται για την καταπολέμηση της πείνας "είναι διακοσμητικές".

"Μόνο και μόνο λόγω της μετροπάθειάς τους, οι στόχοι αυτοί είναι μια ντροπή", επισήμανε ο Φ. Κάστρο.

Με αρκετά επικριτικό τόνο έναντι των βιομηχανικών χωρών, οΠρόεδρος της Κούβας υπογράμμισε ότι "η πείνα, ο αχώριστος σύντροφος των φτωχών, είναι η θυγατέρα της άνισης κατανομής του πλούτου και των αδικιών.

Κρατώντας αποστάσεις από το συναινετικό τόνο δεκάδων προηγούμενων ομιλητών, ο Κάστρο υπογράμμισε ότι "ο καπιταλισμός, ο νεοφιλελευθερισμός, οι νόμοι μιας άγριας αγοράς, το εξωτερικό χρέος, η υπανάπτυξη, οι άνισες ανταλλαγές, είναι αυτά που σκοτώνουν τόσους ανθρώπους στον κόσμο".

Παράλληλα, κατήγγελλε "την αφθονία και τη σπατάλη των καταναλωτικών κοινωνιών των παλαιών μητροπόλεων, οι οποίες εκμεταλλεύτηκαν πολυάριθμες χώρες".

"Εφόσον 35.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από πείνα στον κόσμο, τότε γιατί, στις αναπτυγμένες χώρες, οι ελιές ξεριζώνονται, τα κοπάδια σφάζονται και περιουσίες πληρώνονται για να μην παράγει πια η γη;", αναρωτήθηκε.

Ο Φιντέλ διαπίστωσε παράλληλα ότι "αν και τελείωσε ο ψυχρός πόλεμος, εξακολουθούν να κατασκευάζονται όλο και πιο εξελιγμένα όπλα" και "ένας άγριος ανταγωνισμός αναπτύσσεται για την πώληση οπλισμού στις υπανάπτυκτες χώρες".

Σχετικά με τους αποκλεισμούς, ο κομμουνιστής ηγέτης καταδίκασε "τις εγκληματικές πολιτικές και τους παράλογους αποκλεισμούς που επιβάλλονται στα τρόφιμα και τα φάρμακα, με στόχο να λιμοκτονήσουν και να στερηθούν την ιατρική περίθαλψη λαοί ολόκληροι".

"Ποια είναι η ηθική τους και πώς δικαιολογούνται, πού είναι ο σεβασμός των στοιχειοδέστερων δικαιωμάτων του ανθρώπου, πού βρίσκεται το πραγματικό νόημα αυτών των πολιτικών", ρώτησε.

Σχετικά με το "εμπάργκο"των ΗΠΑ προς την Κούβα

Την Κυριακή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ρώμη, ο Φ. Κάστρο περιέγραψε τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά της πατρίδας του, ως μια "προσπάθεια γενοκτονίας" και εξέφρασε την ελπίδα πως ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπ. Κλίντον, θα ελαφρύνει τις κυρώσεις αυτές μετά από την επανεκλογή του στην αμερικανική προεδρία.

Ο Κουβανός ηγέτης, ευχήθηκε, με αφορμή και την τελική διακήρυξη της Παγκόσμιας Διάσκεψης για τον Επισιτισμό - την οποία υπέγραψαν και οι ΗΠΑ - και στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η τροφή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως ένα οικονομικό ή πολιτικό όπλο, να υπάρξει τελικά μια αλλαγή στην πολιτική της Ουάσιγκτον.

"Τώρα που οι εκλογές τελείωσαν στις ΗΠΑ, νομίζω ότι ο Πρόεδρος Κλίντον και η κυβέρνησή του θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν ακολουθώντας τα όσα αναφέρονται στη διακήρυξη", τόνισε ο Κάστρο στη διάρκεια της συνέντευξης.

"Προσπάθεια γενοκτονίας εναντίον της χώρας" του χαρακτήρισε ο Κάστρο την αμερικανική πολιτική έναντι της Κούβας και κατέληξε λέγοντας: "νομίζω ότι αυτό είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας".

Συνομιλίες του Κάστρο με τον πάπα σήμερα
Παράλληλα, ο πάπας Ιωάννης Παύλος θα δεχτεί σήμερα, σε ιδιωτική ακρόαση, τον Φιντέλ Κάστρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Βατικανού. Η συνάντηση αυτή θα είναι η πρώτη ανάμεσα στον πάπα Ιωάννη Παύλο και τον κομμουνιστή ηγέτη και αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την πρώτη επίσκεψη του πάπα στην Κούβα. Το νησί αυτό της Καραϊβικής είναι η μοναδική ισπανόφωνη λατινοαμερικανική χώρα που δεν έχει επισκεφθεί ο ποντίφικας.

Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τι σκοπεύει να συζητήσει με τον πάπα, ο Κάστρο απάντησε: "Λοιπόν, δε θα ασχοληθούμε με θεολογικές συζητήσεις".

Συνάντηση με τους ηγέτες της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" και του "Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς"

Στο μεταξύ, χτες, ο Κάστρο δέχτηκε διαδοχικά στο ξενοδοχείο του, στη Ρώμη, τους ηγέτες της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" και του "Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς".

Μετά από συνομιλία μιας ώρας με τον Κουβανό ηγέτη, ο γραμματέας της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης", Φάουστο Μπερτινότι, τόνισε ότι επεξεργάστηκε με τον Κάστρο το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ευρώπη για την άρση του εμπάργκο κατά της Κούβας.

Ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα, ηγέτης του "Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς" έγινε δεκτός για τρία τέταρτα της ώρας από τον Κάστρο και στη συνέχεια δήλωσε ότι του εξήγησε "πως έχει αλλάξει η Αριστερά" και του ζήτησε να προβεί σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γιορτάστηκαν τα 89α γενέθλια του ηγέτη της Κούβας(2015-08-14 00:00:00.0)
Συμπληρώνει σήμερα τα 88 του χρόνια(2014-08-13 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις προς τιμήν του Χοσέ Μαρτί(2008-01-30 00:00:00.0)
Πάντα στο πλευρό της Κούβας(1998-11-22 00:00:00.0)
Ο ψυχολογικός πόλεμος (1)(1998-07-24 00:00:00.0)
Δε φοβίζουν τον Κάστρο τα νέα... "μέτρα" των ΗΠΑ(1996-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ