Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Εχασαν οι σοσιαλδημοκράτες

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. -

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή, ανέδειξε το χριστιανοδημοκράτη και αντικομμουνιστή, Εμίλ Κωνσταντινέσκου στο αξίωμα του Προέδρου της χώρας αφού ο ρουμάνικος λαός ήταν απογοητευμένος από την πολιτική που άσκησαν τα τελευταία χρόνια οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, ο Κωνσταντινέσκου λαμβάνει το 54,43%, ενώ ο μέχρι τώρα Πρόεδρος της χώρας, Ιον Ιλιέσκου συγκεντρώνει το 45,57% των ψήφων. Πάντως, τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Μιλώντας στους οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Πανεπιστημίου, ο χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος τόνισε: "είμαστε εδώ για να πούμε ότι η Ρουμανία θα γίνει ξανά η αξιοπρεπής και ευημερούσα χώρα που όλοι επιθυμούμε".

Από τη μεριά του όμως, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ρουμανίας, Ι. Ιλιέσκου, μιλώντας σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, λίγο μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, παραδέχθηκε την ήττα του, συνεχάρη τον νικητή Κωνσταντινέσκου και υποσχέθηκε να ασκήσει μια εποικοδομητική αντιπολίτευση.

"Πρέπει να υιοθετήσουμε και στην πολιτική το Ολυμπιακό πνεύμα", υποστήριξε ο Ι. Ιλιέσκου και πρόσθεσε ότι "και οι νικητές και οι ηττημένοι πρέπει να συνεχίζουν". Τόνισε επίσης ότι "οι δυνάμεις που έχουν κερδίσει θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας. Ελπίζω ότι θα το πράξουν με επαγγελματισμό και χωρίς να προσπαθήσουν να εκδικηθούν". Ο Ι. Ιλιέσκου εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται προς τους στόχους της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για τον Κωνσταντινέσκου, η νίκη στις προεδρικές εκλογές του δίνει το έναυσμα να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς στις μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι θα εφαρμόσει πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας για την ανόρθωση της οικονομίας.

Στην προεκλογική περίοδο, στις τηλεοπτικές μεταξύ τους αναμετρήσεις, ο Ι. Ιλιέσκου δοκίμασε να υποδαυλίσει τον συντηρητισμό αλλά και τους φόβους πολλών ψηφοφόρων και δήλωνε ότι η νίκη του στις εκλογές θα προστατέψει το λαό από το κόστος της κοινωνικής αλλαγής.

"Είμαι πεπεισμένος πως οι ψηφοφόροι θα αντιληφθούν ότι για να διατηρηθεί η εθνική ενότητα και η ειρήνη για τις γενιές που έρχονται, πρέπει να ψηφίσουν τον Ιλιέσκου", δήλωνε τότε ο Αντριαν Ναστάζε, ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Ι. Ιλιέσκου.

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 3 Νοεμβρίου, ο Ιλιέσκου ήρθε πρώτος με 32% και ο Κωνσταντινέσκου δεύτερος με 28%. Ομως, ο πρώην πρωθυπουργός, Πέτρε Ρομάν, που ήταν και αυτός υποψήφιος, και συγκέντρωσε το 21% των ψήφων, και ο εκπρόσωπος της ουγγρικής μειονότητας, Γκιόργκι Φρούντα, που είχε λάβει το 6%, είχαν καλέσει τους οπαδούς τους να ψηφίσουν υπέρ του Κωνσταντινέσκου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ