Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η ιδιωτικοποίηση θα φέρει πολλές συμφορές

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά την περιοδεία της στη ΔΕΗ

Μετά την περιοδεία της η Αλ. Παπαρήγα έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Ηρθα για να ενημερωθώ πιο συγκεκριμένα και αναλυτικά για τα ζητήματα της ΔΕΗ. Βεβαίως παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη ΔΕΗ - και σαν επιχείρηση, και τα προβλήματα των εργαζομένων - αλλά ζούμε και σε μια περίοδο που υπάρχει πολύ παρασκήνιο και, θα έλεγα, θα συμβούν πολλά πράγματα στην ελληνική οικονομία, στα δικαιώματα των εργαζομένων, στις δημόσιες επιχειρήσεις.

Τη ΔΕΗ την απειλούν νέοι κίνδυνοι, έστω και αν αυτοί δε φαίνονται. Το θέμα είναι να προλαβαίνει κανείς να βλέπει τι θα γίνει αύριο και μεθαύριο και όχι να τρέχει πίσω από τα γεγονότα.

Οπως ξέρετε, υπάρχει η γνωστή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Σε κάθε επιχείρηση περνάει με ξεχωριστό τρόπο. Ιδιωτικοποίηση δε σημαίνει μόνο πουλάω μια επιχείρηση στον ιδιώτη, αλλά και δίνω καίριους τομείς της επιχείρησης αυτής στους ιδιώτες.

Το θεσμικό πλαίσιο, για την εκχώρηση των σημαντικών τομέων της ΔΕΗ στους ιδιώτες, υπάρχει. Είτε με τη μορφή δυνατότητας να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από ιδιώτες και να αγοράζει η ΔΕΗ, είτε με τον τρόπο που λύθηκε -υποτίθεται - το θέμα του φυσικού αερίου, που το πήραν οι ιδιώτες. Υπάρχει ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο, που επιτρέπει στη ΔΕΗ να υποβαθμίζεται. Δεν είναι εύκολο στον τομέα της ενέργειας να τρέχουν τα πράγματα, όπως γίνεται στον τομέα του ΟΤΕ ή σε άλλους τομείς, όπως στον τομέα των καυσίμων.

Σχέδιο για τα Βαλκάνια

Μας ενδιαφέρει ένα άλλο ζήτημα, που στη Διεύθυνση το θέσαμε. Εχουμε υπόψη μας ότι βρισκόμαστε μπροστά στην εξέλιξη ενός καινούριου αμερικανο-ευρωπαϊκού σχεδίου για τα Βαλκάνια, που περιλαμβάνει και πολιτικές, και οικονομικές, και στρατιωτικές πλευρές. Η πρώτη φάση είναι ένα νέο σχέδιο, υποτίθεται, που θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Μέσα σε αυτό το σχέδιο προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα παίξει έναν ιδιαίτερα στρατηγικό ρόλο στα θέματα της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών. Αυτό ακούγεται καλά. Σας λέω ότι αυτό που ακούγεται καλά, θα φέρει πολλές συμφορές και στα Βαλκάνια και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και στην Ελλάδα, αν αρχίσει η διαδικασία της ταχύτερης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και του ΟΤΕ. Διότι το στρατηγικό ρόλο στα Βαλκάνια δεν τον αναλαμβάνει ο ελληνικός λαός ή η ελληνική οικονομία, γενικά η Ελλάδα ως χώρα. Το στρατηγικό ρόλο θα τον αναλάβουν οι ιδιώτες, οι επενδυτές, οι πολυεθνικές, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν την Ελλάδα σαν αφετηρία.

Ενας μεσάζοντας

Η Ελλάδα είναι ένας μεσάζοντας, ένα μεσιτικό γραφείο. Η Ελλάδα μπορεί να είναι το εφαλτήριο των πρωτοβουλιών, αλλά δεν πρόκειται αυτές τις πρωτοβουλίες να τις καρπωθεί ούτε η οικονομία της χώρας, ούτε ο ελληνικός λαός. Επειδή η Ελλάδα θεωρείται μια χώρα με σταθερότητα στα Βαλκάνια, θα είναι το εφαλτήριο αυτών των πρωτοβουλιών. Θα χρησιμοποιηθεί η υποδομή της Ελλάδας, οι δημόσιες επιχειρήσεις, αλλά τα κέρδη θα τα αποκομίσουν είτε αμερικανικές είτε γερμανικές εταιρίες. Θα φύγουν κεφάλαια από την Ελλάδα, θα γίνουν επενδύσεις στα Βαλκάνια, αλλά θα κλείσουν μεγάλες επιχειρήσεις και στην ουσία η αναβάθμιση αυτή των πολυεθνικών θα σημάνει υποβάθμιση συνολικά της Ελλάδας και ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα των δικαιωμάτων.

Αυτή είναι η γνώμη μας, αλλά υπάρχουν και στοιχεία. Φαίνεται πιο καθαρά στον ΟΤΕ, αλλά και στον τομέα της ΔΕΗ. Αυτή είναι η κατάσταση. Ο Ελληνας φορολογούμενος θα πληρώνει τις υποδομές και τις υποδομές θα τις εκμεταλλεύονται οι ξένοι, οι πολυεθνικές. Δεν πρόκειται να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ΔΕΗ.

Για μας δρομολογούνται διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Μπορεί να είναι με συγκαλυμμένο τρόπο, μπορεί κάποια πράγματα να λύνονται με προεδρικά διατάγματα. Δεν έχει σχέση με το ποσοστό των μετοχών που θα πάρουν οι ιδιώτες. Με 10 και 15% μπορούν να την έχουν στο χέρι και ας υποτίθεται ότι η πλειοψηφία ανήκει στον έλεγχο του Δημοσίου".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ιδιωτικοποιήσεις(2012-07-14 00:00:00.0)
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ιδιωτικοποιήσεις(2012-07-14 00:00:00.0)
«Συνεταιρισμός» για Βαλκάνια και Μέση Ανατολή(2010-11-03 00:00:00.0)
Μια Ελλάδα που ...συμφέρει(2006-09-16 00:00:00.0)
Διεκδικεί τον τίτλο "κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων"(1999-07-25 00:00:00.0)
"Πρωτοβουλία" για το ασφαλιστικό(1997-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ