Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προσωρινή ανακωχή στο "παραπέντε"

Το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ χτες το βράδυ κατέληξε σε συμβιβαστική λύση για "διευρυμένο συνέδριο" με τον Μ. Εβερτ αρχηγό μέχρι τότε. Προηγήθηκε μία μέρα με πρωτοφανείς εκφράσεις μεταξύ των δύο πλευρών

Προσωρινή ανακωχή της διαμάχης στη ΝΔ επιτεύχθηκε χτες το βράδυ μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος και αφού προηγήθηκε μία μέρα με οξύτατες αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Η χθεσινή εκρηκτική μέρα έληξε με ένα "παζάρι" μεταξύ των δύο πλευρών και μετέθεσε το ξεκαθάρισμα του προβλήματος ηγεσίας στο συνέδριο του κόμματος.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσαν τα στελέχη που πήραν μέρος στη συνεδρίαση - την οποία χαρακτήρισαν καλή - θα μελετηθεί η δυνατότητα "διεύρυνσης του Συνεδρίου", δε θα γίνουν νέες εσωκομματικές εκλογές, θα παραμείνει αρχηγός ο Μ, Εβερτ και εκ των πραγμάτων ακυρώνεται η πρόταση για μεταβατική ηγεσία Βαρβιτσιώτη.

Παρά το γεγονός ότι δεν πάρθηκε κάποια συγκεκριμένη απόφαση και η συνεδρίαση θα συνεχιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση στην οποία φαίνεται να καταλήγουν και οι δύο πλευρές είναι να διευρυνθεί ο αριθμός των συνέδρων που κάθε Νομαρχιακή Οργάνωση στέλνει στο συνέδριο και συγκεκριμένα από τρεις να φτάσουν στους εφτά. Οι "τρεις" υποχώρησαν από τις θέσεις τους για εσωκομματικές εκλογές, προσδοκώντας ότι με τη διεύρυνση των συνέδρων θα εκφραστεί υπέρ τους η κομματική βάση, αλλά άφησαν τον Εβερτ στη θέση του προέδρου από την οποία θα μπορεί κάλλιστα μέσω του κομματικού μηχανισμού να ελέγχει τις εξελίξεις. Αλλωστε στο συνέδριο συμμετέχουν εξ οφίτσιο και όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές για τον ορισμό των οποίων ο Μ. Εβερτ είχε παρέμβει δραστήρια τοποθετώντας κατά κανόνα δικούς του ανθρώπους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δέχεται τη διεύρυνση του συνεδρίου και Θα επιδιώξει μέσω του μηχανισμού να εξασφαλίσει τον ευνοϊκό συσχετισμό που θα επιτρέψει την επανεκλογή του, κάτι που όπως πιστεύει θα θέσει οριστικά στο περιθώριο την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Ολοήμερη αντιπαράθεση

Τίποτα δεν προδίκαζε τη βραδινή κατάληξη καθώς από το πρωί οι δύο πλευρές αντάλλαξαν τις σκληρότερες μέχρι σήμερα εκφράσεις. Ο Μ. Εβερτ μιλώντας το πρωί στους προέδρους των Νομαρχιακών Οργανώσεων κατηγόρησε ευθέως τους "τρεις" και τον Κ. Μητσοτάκη ως υπεύθυνους για την εκλογική ήττα, για να του απαντήσει σκληρά ο επίτιμος ότι γίνεται "σκόπιμη προσπάθεια να προκληθεί κλίμα έντασης", προσθέτοντας όλο νόημα "Μωραίνει ο Κύριος...". Ο Μ. Εβερτ στη συνεδρίαση των προέδρων των Νομαρχιακών εμφανίστηκε αδιάλλακτος και ξεκαθάρισε ότι "παραβίαση του Καταστατικού (εσωκομματικές εκλογές) δε θα δεχτώ σε καμία περίπτωση από οποιαδήποτε θέση και εάν βρίσκομαι". Κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι προεκλογικά έλεγε ότι ο Κ. Σημίτης είναι ικανός και οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι άριστοι. Επιτέθηκε κατά του Γ. Σουφλιά και της Ντ. Μπακογιάννη λέγοντας "πώς είναι δυνατόν το κόμμα να πάει μπροστά όταν στελέχη του κόμματος δε θέλουν το κόμμα να βρίσκεται δίπλα σε εκείνους που έχουν δίκαια αιτήματα και χαρακτηρίζουν τις θέσεις του κόμματος ως λαϊκίστικες". Ανάλογες κατηγορίες εκτόξευσε κατά του Στ. Μάνου και του Κ. Πυλαρινού.

Αλλο που δεν ήθελαν οι πρόεδροι των Νομαρχιακών Επιτροπών, ανέβαιναν στο βήμα και όλοι σχεδόν επιτέθηκαν στους "διαφωνούντες" με εκφράσεις που θα ταίριαζαν μόνο σε στελέχη αντίπαλου κόμματος. Πολλοί ζήτησαν από τον Μ. Εβερτ να διώξει όσους τον αμφισβητούν και να εφαρμόσει το Καταστατικό για να απαλλαγεί η παράταξη από τα "ζιζάνια". Μάλιστα ορισμένοι είπαν ότι η κυβερνητική θητεία Μητσοτάκη "είναι βαρίδιο στα πόδια μας" και ένας πρόσθεσε ότι "δεν είναι σωστό να λέμε ότι η κυβέρνηση Σημίτη είναι η χειρότερη στην ιστορία της Ελλάδας, αφού χειρότερη ήταν η δική μας". Δεν έλειψαν και εκφράσεις όπως "σώγαμπροι", "κολαούζοι των συμφερόντων", "Εβερτ πάρε τη χατζάρα", "κάθαρση εδώ και τώρα". Χαρακτηριστικό της πλήρους συμφωνίας με τον Μ. Εβερτ είναι και το γεγονός ότι από τους 61 προέδρους μόνο τρεις είπαν όχι στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στο τέλος της συγκέντρωσης. Με το ψήφισμα ζητούνταν απόλυτος σεβασμός στον "νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος" και προειδοποιούνταν "όσοι προτείνουν παραβίαση του Καταστατικού να παραπέμπονται για αντικομματική ενέργεια με τις προβλεπόμενες κυρώσεις". Μάλιστα κατέληγαν τονίζοντας "ότι τους θεωρούμε υπεύθυνους τους ίδιους και τους συνεργάτες τους, για την αποστροφή της βάσης και δόλιους διότι προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες τους στον πρόεδρο του κόμματος και στα κομματικά στελέχη".

Στην ομιλία Εβερτ αλλά και σε αυτές των προέδρων απάντησαν "κύκλοι" του Γ. Σουφλιά, τονίζοντας ότι ήταν ομιλίες ρήξης και όχι σύγκλισης και δηλώνοντας ότι "χρειάζεται πολιτική βούληση για ένα συνέδριο χωρίς αμφισβητήσεις". Από την πλευρά του ο Στ. Μάνος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "για να γίνει κυβέρνηση η ΝΔ πρέπει να διαθέτει μία ηγεσία που να ενώνει και όχι να διχάζει το κόμμα", ζητώντας για μία ακόμα φορά την απόσυρση τόσο του Μ. Εβερτ όσο και του Κ. Μητσοτάκη.

Μετά τη χτεσινοβραδινή συμβιβαστική εξέλιξη που κυριολεκτικά επιτεύχθηκε στο "παρά πέντε", οι εξελίξεις στη ΝΔ μπαίνουν σε νέα φάση και κάθε πλευρά τις επόμενες μέρες θα μετρήσει τα υπέρ και τα κατά της συμφωνίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον οι "τρεις" δε θα μπορούν με την ίδια ένταση να αμφισβητούν τον Μ. Εβερτ και θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για το συνέδριο. Από την άλλη ο πρόεδρος της ΝΔ ναι μεν εξασφάλισε την αρχηγία του μέχρι το συνέδριο, αλλά αποδέχτηκε στην πράξη ότι είναι μεταβατικός, καθώς το οριστικό ξεκαθάρισμα θα γίνει στο συνέδριο που κάποιες πληροφορίες ανέφεραν ότι θα γίνει την Ανοιξη.

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ