Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάντα ζωντανός και επίκαιρος

Μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη Ρωσία

ΜΟΣΧΑ(Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Με κύριο σύνθημα: "Οι ιδέες του Οχτώβρη είναι ακατανίκητες" επί δυο μέρες η αριστερή αντιπολίτευση της Ρωσίας διοργάνωσε πανηγυρικές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα προς τιμή της 79ης επετείου της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Την Τετάρτη, 6 Νοέμβρη, οι κομμουνιστές κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια στο Μαυσωλείο του ηγέτη της Επανάστασης και του πρώτου στον κόσμο σοσιαλιστικού κράτους Β. Ι. Λένιν. Επίσης, την ίδια μέρα το βράδυ, πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα πανηγυρική συγκέντρωση, αφιερωμένη στον Μεγάλο Οχτώβρη, στην κατάμεστη αίθουσατου Κοινοβουλευτικού Κέντρου.

Από το πρωί, στις 7 Νοέμβρη, πάνω από 350.000 διαδηλωτές, κρατώντας κόκκινες σημαίες, τραγουδώντας πατριωτικά - επαναστατικά τραγούδια και φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα, συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία του Οχτώβρη, μπροστά στο άγαλμα του Λένιν και στη συνέχεια πραγματοποίησαν μεγαλειώδη πορεία στο κέντρο της Μόσχας προς την πλατεία του Θεάτρου, όπου έλαβαν μέρος στη συγκέντρωση, μπροστά στο άγαλμα του Κ. Μαρξ. Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν εκείνοι που όχι μόνο εκτιμούν την ιστορία της χώρας, αλλά και που είναι αποφασισμένοι να επαναφέρουν τη χώρα στο δρόμο του σοσιαλισμού, να αποκαταστήσουν την εξουσία των εργαζομένων, τη φιλία και την αδελφοσύνη των λαών της Ρωσίας και να αναβιώσουν τη Σοβιετική Ενωση.Οι ομιλητές στη συγκέντρωση, αφού στηλίτευσαν και στιγμάτισαν το αντιλαϊκό, καταστροφικό για τη χώρα καθεστώς Γιέλτσιν, εξέφρασαν από τη μια μεριά, το αίσθημα περηφάνιας για το ότι ο απελευθερωμένος από το ζυγό του κεφαλαίου εργαζόμενος λαός μπόρεσε να εξαλείψει την καθυστέρηση, τον αναλφαβητισμό, να δημιουργήσει το ισχυρό κράτος των Σοβιέτ, που προάσπισε τον κόσμο από το φασισμό και άνοιξε το δρόμο της ανθρωπότητας στο Διάστημα και από την άλλη, το αίσθημα πόνου και ταπείνωσης για το ότι ο ρωσικός λαός προϋπαντάει την επέτειο του Μεγάλου Οχτώβρη πάνω στα ερείπια του μεγάλου κράτους. Τόνισαν ότι η κατάσταση δεν μπορεί να διορθωθεί από μόνη της, απαιτείται αγώνας για την ανασύσταση της ΕΣΣΔ και την αποκατάσταση του σοσιαλιστικού συστήματος.

Χιλιάδες Ρώσοι πολίτες συμμετείχαν στους γιορτασμούς της μεγάλης επετείου σε όλες τις γωνιές της Ρωσίας. Κύρια συνθήματα όλων των διαδηλώσεων: "Ολη η εξουσία στους εργαζόμενους!", "Ολη η εξουσία στα Σοβιέτ!", "Δεν είμαστε δούλοι!", "Κάτω οι καπιταλιστές υπουργοί!", "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!", "Γιέλτσιν σημαίνει πόλεμος! ", "Οχι στο ΝΑΤΟ" και πολλά άλλα. Στη συγκέντρωση της Μόσχας μίλησε και ο γραμματέας της Επιτροπής Πόλης Μινσκ του Κόμματος Κομμουνιστών της Λευκορωσίας Μιχαήλ Ράντκεβιτς, ο οποίος τόνισε ότι η Σοβιετική Ενωση ζει και ότι ο καθένας οφείλει να παλεύει για την αναβίωση της χώρας και τότε η 80ή επέτειος του Οχτώβρη θα γιορταστεί σε μια ενιαία χώρα.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους όταν έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, σε μια προσπάθεια να κλέψει την ιστορία και τη γιορτή του ρωσικού λαού, από το νοσοκομείο, οπού βρίσκεται, υπέγραψε διάταγμα, με το οποίο μετονομάζει την Ημέρα της Επανάστασης σε "Ημέρα Ομόνοιας και Συμφιλίωσης". Σύμφωνα με δημοσκόπηση, που μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το 64% (43,7% στη Μόσχα) των Ρώσων θεωρεί αναγκαία τη διατήρηση του γιορτασμού της 7ης Νοέμβρη, επέτειος της Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν και σε όλες τις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ