Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΘΕΩΝΑΣ
Πρόβλημα με το πόσιμο νερό στα Γιάννενα

Το ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα πόσιμου ύδατος, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, τις σοβαρές επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα του Λεκανοπεδίου από τη μόλυνση και τη μεγάλη άντληση υδάτων και την άμεση ανάγκη χρηματοδότησης για την κατασκευή δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στην περιοχή, έφερε με ερώτησή του στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει: "Οξυμένο πρόβλημα ποιότητας πόσιμου ύδατος αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, ιδιαίτερα τα χωριά και οι κοινότητες, με αποτέλεσμα να προσβληθούν από γαστρεντερίτιδα πάνω από 1.000 κάτοικοι της Κοινότητας Ελεούσας. Η παντελής έλλειψη αποχετευτικού συστήματος - υπογραμμίζει ο Γιάννης Θεωνάς - από οικισμούς, όπως η Κρύα, και δικτύων ύδρευσης, η παρουσία εργοστασίου που μολύνει με φαινόλες δίπλα στις πηγές της Τούμπας μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ η ταυτόχρονη άντληση μεγάλων ποσοτήτων ύδατος από τον υδροφόρο ορίζοντα επηρεάζει αρνητικά και τις πηγές της λίμνης των Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα την πτώση του επιπέδου των υδάτων και επιζήμιες επιπτώσεις για τη γεωργία της περιοχής".

Ο Γ. Θεωνάς καλεί την Επιτροπή να τοποθετηθεί στο "αν έχει ή σκοπεύει να συγχρηματοδοτήσει έργα για την κατασκευή δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στην περιοχή, αξιοποίησης των πηγών Κρύας και Τούμπας για την οριστική επίλυση του προβλήματος ύδρευσης, την άμεση αντιμετώπιση της Ελεούσας, όπου τα νερά έχουν καταστεί επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και να εξετάσει αν στην περιοχή βρίσκουν εφαρμογή οι κοινοτικές οδηγίες για την ποιότητα ύδατος".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ