Στην αξιοποίηση της φορομπηχτικής δυνατότητας, που δίνει το υπάρχον νομικό πλαίσιο, προσπαθεί να στρέψει τους δήμους η κυβέρνηση. Με τεχνητές διαρροές στα φίλα προσκείμενα σ' αυτήν έντυπα και την καλλιέργεια μιας φιλολογίας για την περαιτέρω "αξιοποίηση" από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), προετοιμάζει τη νέα επίθεση στην τσέπη του δημότη. Επίθεση, σύμφωνα με τα σχέδιά της, για τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Για το κίνημα της Αυτοδιοίκησης, όμως, στον αντίποδα των κυβερνητικών επιδιώξεων, προβάλλει ξανά το αίτημα για αντικατάσταση του αντιλαϊκού ΤΑΠ από τον δικαιότερο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), τον οποίο είχε καταργήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη της θητεία.
Υπενθυμίζεται ότι ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος,ως υπουργός Οικονομικών τότε, μιλώντας πέρυσι στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, στη Ρόδο, κάλεσε τους αιρετούς δημάρχους και κοινοτάρχες να αυξήσουν παραπέρα την πρόσθετη φορολογία και προϊδέασε για νέες περικοπές εσόδων της Αυτοδιοίκησης που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον, είχε αναφερθεί, τότε, στην αντικατάσταση του ΤΑΠ από ένα Φόρο Κατοχής Ακίνητης Περιουσίας. Η αντικατάσταση αυτή επανέρχεται, τούτες τις μέρες, στο προσκήνιο, χωρίς όμως να γίνεται γνωστός ο τρόπος φορολόγησης που θα αντικαταστήσει το ΤΑΠ.
Για τη διαφορά μεταξύ ΤΑΠ και ΦΑΠ υπενθυμίζεται, ότι ο δεύτερος προέβλεπε φορολογικούς συντελεστές ανάλογους με τη συνολική περιουσία του κάθε ιδιοκτήτη ακινήτων, ενώ ο ΤΑΠ ευνοεί τη μεγάλη ιδιοκτησία, καθώς η φορολόγηση γίνεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά και δε λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της περιουσίας. Ετσι οι μεγαλοϊδιοκτήτες καταβάλλουν τώρα πολύ λιγότερα από ό,τι πριν και τα "σπασμένα" πληρώνουν οι μικροϊδιοκτήτες, οι οποίοι πριν απαλλάσσονταν. Για παράδειγμα, μια μέση ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 200 εκατομμυρίων δραχμών, πληρώνει με το ΤΑΠ μόλις 70 χιλιάδες δραχμές, ενώ με το ΦΑΠ θα έπρεπε να πληρώνει 2,750 εκατομμύρια δραχμές.
Ο δήμαρχος Ταύρου, Παναγιώτης Βακαλόπουλος,σχολιάζοντας στο "Ρ" τη φημολογία των τελευταίων ημερών, τονίζει ότι όλα αυτά γίνονται από τους κυβερνώντες για να προετοιμάσουν το λαό, και ειδικά τους εργαζόμενους, για να "ελέγξουν" τις αντιδράσεις τους. Και αυτό, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα, μέσα από τον προϋπολογισμό του '97, να περάσουν όσο μπορούν καλύτερα γι' αυτούς τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας. Πολιτικής που, όπως σημειώνει ο δήμαρχος, σίγουρα στοχεύει στην αφαίμαξη των εισοδημάτων των εργαζομένων, τη μείωση των κοινωνικών παροχών, τη λήστευση - όπως αναφέρει χαρακτηριστικά - των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των ταμείων των εργαζομένων.
"Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, συνεχίζει ο Π. Βακαλόπουλος, κινούνται και οι απόψεις που ακούγονται για φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Σαν δημοτική αρχή, αν στο στόχαστρο βρίσκεται η φορολόγηση, γενικά, της ακίνητης περιουσίας και ιδιαίτερα των μικρών ιδιοκτησιών, είμαστε ριζικά αντίθετοι. Στην περίπτωση φορολόγησης της μεγάλης ιδιοκτησίας, με λίγα λόγια της επαναφοράς του ΦΑΠ και της κατάργησης του ΤΑΠ, αυτή είναι η θέση μας και όχι μόνο σαν δημοτική αρχή, αλλά και συνολικά σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση".