Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Καυγάς για εθνικές επιδοτήσεις

Αλληλοκατηγορίες και υπονοούμενα, για εθνικές επιδοτήσεις που πληρώθηκαν για σιτάρια σοδειάς 1992 και παραδόθηκαν, τότε, στην κοινοτική παρέμβαση, εκτόξευσαν χτες ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας και ο τότε υπουργός Γεωργίας της ΝΔ Σ. Χατζηγάκης.

Ο Στ. Τζουμάκας, μετά 4 χρόνια, θυμήθηκε και ...εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τους επιχειρηματίες να επιστρέψουν αυτά που είχαν εισπράξει (ως φορείς της κοινοτικής παρέμβασης;) ως εθνική επιδότηση, περίπου ένα δισ. δραχμές. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει, "οι ενισχύσεις πληρώθηκαν σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και σκοπίμως δεν είχαν δηλωθεί στο ΦΕΟΓΚΑ". Και ένας από τους λόγους που έγινε αυτό, υποστηρίζει ο Στ. Τζουμάκας, είναι "ότι ήταν γνωστή η άρνηση του ΦΕΟΓΚΑ σε ενέργειες που θα ωφελούσαν επιχειρηματικές επιδιώξεις αντίθετες με το Κοινοτικό Πλαίσιο"! Μάλιστα, προσθέτει, πως "γι' αυτό το λόγο και το πρωτόκολλο με τα αρνητικά έγγραφα (σ. σ. απάντηση του Κοινοτικού αρμόδιου διευθυντή Λεγκρά, που ανέφερε ότι η ΕΕ δεν εγκρίνει τις σχετικές ενισχύσεις) σχίστηκε και αφαιρέθηκαν οι επίμαχες σελίδες του"!

Τις "παράτυπες πληρωμές", κατά το υπουργείο, εντόπισαν οι Κοινοτικοί ελεγκτές σε συνεργασία με τις ελληνικές υπηρεσίες, όταν το 1994 ελέγχθηκαν οι δαπάνες του 1992...

Με δήλωσή του ο Σ. Χατζηγάκης, αφού διευκρινίζει ότι τα ποσά που πληρώθηκαν έφθασαν περίπου τα 2 δισ. δραχμές, τονίζει πως η απόφαση για χορήγηση εθνικών ενισχύσεων, τότε, ήταν πολιτική απόφαση. Προσθέτει πως τότε είχε απευθυνθεί για την έγκριση της απόφασης, αλλά οι Κοινοτικοί δεν απάντησαν και το θέμα θεωρήθηκε ότι είχε κλείσει. Αλλά τώρα το θυμήθηκαν μετά 4 χρόνια... Κατά τα άλλα λέει ότι η ενίσχυση δόθηκε στους αγρότες μέσω των επιχειρηματιών και των Ενώσεων που ήταν "φορείς της παρέμβασης" και δεν είναι παρά κάτι παρόμοιο μ' αυτό που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ με το βαμβάκι...

Ολος ο καυγάς, στην πραγματικότητα, δεν έχει να κάνει παρά με την προσπάθεια να κρυφτεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και να αποπροσανατολίσει τους αγρότες. Πάντως, αν προκύπτει κάτι είναι πως όταν οι κυβερνήσεις - αν και υποτακτικές... - θέλουν, μπορούν να χορηγήσουν εθνικές ενισχύσεις και να στηρίξουν το αγροτικό εισόδημα κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ