Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το αντιασφαλιστικό συν - "δημιούργημα"

"Κι όμως βοήθησε και το ΠΑΣΟΚ", έγραψε ο "Οικονομικός Ταχυδρόμος" το 1992, όταν η ΝΔ ολοκλήρωσε το αντιασφαλιστικό της πλέγμα. Ενα "οδοιπορικό" στις προτάσεις και τα μέτρα της τελευταίας δεκαετίας αποδεικνύει ότι το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα είναι συν - "δημιούργημα" των δυο κομμάτων ενώ οι προσανατολισμοί τους είναι κινούνται προς προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Τα αντι - "παροχικά" επιχειρήματα που χρησιμοποιεί προεκλογικά ο Κ. Σημίτης δεν είναι άγνωστα. Τα έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν - ως υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - ψέγοντας συναδέλφους του.

Χτες απ' τη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης επιτέθηκε και κατά της Αριστεράς υποστηρίζοντας ότι η πολιτική παροχών είναι αντι - αριστερή πολιτική. Ενώ αριστερή πολιτική για τον Κ. Σημίτη είναι το "Κοινωνικό Κράτος".

Για το Κοινωνικό Κράτος ο Κ. Σημίτης μίλησε πρώτη φορά, ως πρωθυπουργός, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του στις 29.1.1996.Τότε είπε ότι στην "επόμενη εξαετία η κοινωνία μας οφείλει να σχεδιάσει, να συμφωνήσει και τελικά να οικοδομήσει έναν δίκαιο και αποτελεσματικό Κοινωνικό Ιστό Ασφάλειας".

Βέβαια τα επόμενα έξι χρόνια συμπυκνώθηκαν σε έξι μήνες και λίγες μέρες. Οταν εισηγήθηκε τις πρόωρες εκλογές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (22 Αυγούστου) προέβαλε ως έναν απ' τους βασικούς λόγους και την "αναμόρφωση του Κοινωνικού Κράτους ώστε να καταστεί δικαιότερο".

Στις 3 Σεπτέμβρη 1996 - στα 22α γενέθλια του ΠΑΣΟΚ - μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η "πολιτική για το Κοινωνικό Κράτος έχει τρεις στόχους":

1. Να εξασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, έπειτα από κοινωνικό διάλογο και συναίνεση των ενδιαφερομένων μερών.

2. Να διευρύνει το σύστημα ενίσχυσης των ασθενέστερων κατηγοριών συνταξιούχων.

3. Να παρέχει αποτελεσματικά και έγκαιρα υπηρεσίες υγείας με βαθμιαία ολοκλήρωση του ΕΣΥ, βελτίωση της νοσοκομειακής υποδομής σε όλη τη χώρα, έμφαση στην πρόληψη και την κοινωνική φροντίδα, εξυγίανση του συστήματος φαρμάκων.

Παρά τις συνεχείς δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου - ενός απ' τους βασικούς εισηγητές των πρόωρων εκλογών - ότι δε χρειάζεται αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος στις προγραμματικές δηλώσεις που παρουσίασε ο Κ. Σημίτης στο Ζάππειο (4.9.1996) μίλησε για την "ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ασφαλιστικού συστήματος".

"Το 1997 θα είναι έτος κοινωνικού διαλόγου και αποφάσεων" είπε ο Κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση θα υπακούει στα εξής τρία κριτήρια:

  • Βιωσιμότητα των ταμείων και έγκαιρη πρόληψη της επαπειλούμενης αδυναμίας καταβολής συντάξεων λόγω υποχρέωσης και έλλειψης επαρκών νέων πόρων σε ορισμένα ταμεία.
  • Αντιμετώπιση των ανισοτήτων στη βάση της ανταποδοτικότητας, του χρόνου και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
  • Σεβασμός των ώριμων ασφαλιστικών δικαιωμάτων και αποφυγή αιφνιδιασμών με εξάντληση των δυνατοτήτων συναινετικών λύσεων.

Πολλά πράγματα είναι θολά. Ενα δείγμα της ολοκλήρωσης του ΕΣΥ έδωσε ο Κ. Σημίτης στη διάρκεια των ίδιων των προγραμματικών αναφερόμενος "στην αναβάθμιση της περίθαλψης των αγροτών". "Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, είπε, θα μπορούν να επισκέπτονται τα πολυιατρεία του ΙΚΑ, κατ' αντιστοιχία με τη δυνατότητα που έχουν σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ να επισκέπτονται τα Κέντρα Υγείας".

Εκεί, δηλαδή, που βογκούσε το ΙΚΑ απ' τα 6,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους του τώρα θα αναγκαστεί να περιθάλπει 900.000 αγροτικές οικογένειες, προς δόξαν της "κοινωνικής αλληλεγγύης", όπως την εννοεί το ΠΑΣΟΚ. Μ' άλλα λόγια είναι η είσοδος απ' την πίσω πόρτα του Ενιαίου Φορέα Υγείας που είχε το σχέδιο νόμου που ετοίμασε ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ Δ. Κρεμαστινός. Το μέτρο αυτό είχε προτείνει η Επιτροπή ξένων Εμπειρογνωμόνων που ήρθε στην Ελλάδα στην αρχή της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Οσον αφορά τώρα το ασφαλιστικό σύστημα ο Κ. Σημίτης έχει το θλιβερό προνόμιο να προαναγγέλλει αρκετές συντηρητικές επιλογές που οδηγούν στην αφαίρεση των κοινωνικών δικαιωμάτων εργαζομένων και στην περιθωριοποίηση των συνταξιούχων - άσχετα αν για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος επικαλείται την "αποτροπή της οικονομικής περιθωριοποίησης και τη διασφάλιση ανεκτών ορίων διαβίωσης για όλους".

Και δεν είναι οξύμωρο σχήμα ο Κ. Σημίτης να προτείνει και η ΝΔ να θεσμοθετεί τις προτάσεις του, αφού όλα γίνονται - καθ' ομολογία και των δύο - υπό την ομπρέλα "των συναινετικών λύσεων";

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφιαλτικές εικόνες από το μέλλον(2012-09-11 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο και τα βαρέα(2001-04-11 00:00:00.0)
Αντίσταση στον κοινωνικό μεσαίωνα(2000-05-07 00:00:00.0)
Εμπαιγμός του ελληνικού λαού(2000-03-03 00:00:00.0)
Ρόλος και στην ιδιωτική ασφάλιση(1997-02-28 00:00:00.0)
Φιλοδωρήματα κοινωνικής αναισθησίας(1996-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ