Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπέρ της CIBA δουλεύει η κυβέρνηση

Αντί να την υποχρεώσει να αποζημιώσει άμεσα τους παραγωγούς καλαμποκιού του Νέστου για την τεράστια ζημιά, ζητάει προθεσμία για να δει αν μπορεί να της αφαιρέσει την άδεια!

Οπως ήταν αναμενόμενο, την τακτική των υποσχέσεων διάλεξε η κυβέρνηση σαν απάντηση στους αγανακτισμένους καλαμποκοπαραγωγούς του Νέστου. Την επόμενη Πέμπτη ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας, κ. Φωτιάδης, θα δεχτεί στο γραφείο του αντιπροσωπεία των... θυμάτων της πολυεθνικής CIBA για να δουν - υποτίθεται - τη νομική τεκμηρίωση της αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας της στην Ελλάδα, για να αναγκαστεί, όταν και αν γίνει, να τους καταβάλει τα 1,6 δισ. δραχμές που έφτασε να τους οφείλει για τις χαμένες παραγωγές του '94 και '95. Κι αυτό παρόλο που πλάι στις διαπιστώσεις και εκτιμήσεις αρμοδίων, ήρθε τον περασμένο Μάη θετική απόφαση του Ειρηνοδικείου Χρυσούπολης.

Φυσικά οι αγρότες με βαριά καρδιά και καχυποψία αντιμετωπίζουν κι αυτό το ραντεβού, δίνουν όμως ένα τελευταίο περιθώριο στην κυβέρνηση και στους ντόπιους εκφραστές και υποστηρικτές της. Η πρώτη κινητοποίησή τους ανεστάλη στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής. "Είναι και το κράτος κατηγορούμενο. Θα πρέπει να μας το πληρώσει αυτό. Αλλωστε, έχει γίνει φανερό ότι οι υπηρεσίες του κράτους προσπάθησαν να καλύψουν τις ευθύνες του κράτους", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Καφετζόπουλος,πρόεδρος του Αγρ. Συνεταιρισμού, Ν. Καριάς, από τους επικεφαλής του αγώνα.

Στο υπόμνημά τους, μαζί με την καταβολή των αποζημιώσεων, την αφαίρεση της άδειας της CIBA και την ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών τους, οι αγρότες κάνουν λόγο για "θέσπιση αυστηρότερων κανόνων ελέγχου του πολλαπλασιαστικού υλικού που χρησιμοποιείται στη γεωργική παραγωγή".

Η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ

Από τα πολιτικά κόμματα μόνο το ΚΚΕ πήρε ως τώρα θέση. Με ανακοίνωση της ΝΕ Καβάλας, που μοιράστηκε στα χωριά του Νέστου από κλιμάκιο, με επικεφαλής τον υποψήφιο βουλευτή, Φάνη Γκερλεκτσή,χαιρετίζει την κινητοποίηση, καλεί τους αγρότες να βγάλουν γενικότερα συμπεράσματα απ' το επεισόδιο, να προσανατολιστούν σε νέους αγώνες για να αποζημιωθούν και για τις άλλες διεκδικήσεις τους, για τιμές στα βαμβάκια τους, κατάργηση της εισαγωγής φασολιών από την Τουρκία που εκτοπίζουν τα δικά τους... Οι κομμουνιστές θεωρούν ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να αποζημιώσει αμέσως η ίδια τους παραγωγούς και στη συνέχεια να στραφεί κατά της CIBA.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ