Τετάρτη 11 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Στο στόχαστρο και τα βαρέα

Θέμα «αναδιάταξης» από τον υπουργό Υγείας που παραπέμπει στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ κατάργηση πρότεινε η έκθεση «Σπράου»

Με οδηγό τη διαβόητη έκθεση «Σπράου» προχωρεί η κυβέρνηση στην αντιασφαλιστική της επίθεση, στα πλαίσια της οποίας ετοιμάζεται να χτυπήσει και το θεσμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Αποκαλυπτική για τις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η απάντηση που πήρε το σωματείο των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» από τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο σε προγραμματισμένη συνάντηση που έγινε προχτές: Απαντώντας στο αίτημα για το χαρακτηρισμό των νοσοκομείων ως ανθυγιεινών χώρων ο υπουργός Υγείας είπε ότι υπάρχει προβληματισμός για την αναδιάταξη των βαρέων και ανθυγιεινών και ότι είναι μείζον θέμα για την κυβέρνηση.

Συνολικά το Ασφαλιστικό, θα συζητηθεί την Τετάρτη μετά το Πάσχα σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και με τη συμμετοχή των υπουργών Εργασίας Τ. Γιαννίτση, υγείας Αλ. Παπαδόπουλου και του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη.

Σε αυτή τη συνολική πολιτική που χαράζει η κυβέρνηση παρέπεμψε ο Αλ. Παπαδόπουλος και το αίτημα των υγιειονομικών για το χαρακτηρισμό των νοσοκομείων ως ανθυγιεινών χώρων. Στο Δημόσιο δεν αναγνωρίζονται τα βαρέα και ανθυγιεινά παρότι αντίστοιχοι με τα δημόσια νοσοκομεία χώροι σε άλλους τομείς -όπως στον ιδιωτικό τομέα και το ΙΚΑ- έχουν χαρακτηριστεί ως ανθυγιεινοί και οι εργαζόμενοι παίρνουν το αντίστοιχο επίδομα. Οπότε ο υπουργός είπε ότι θα εξετάσει τις νομικές δυνατότητες για να κάνει την αντίστοιχη εισήγηση στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, στην έκθεση «Σπράου», την οποία έχει εκτιμήσει δεόντως ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και της οποίας «το μέγιστο φορτίο για την προετοιμασία της επωμίστηκε ο Πλάτων Τήνιος», όπως ο ίδιος ο Γ. Σπράος ανέφερε στον πρωθυπουργό, σημειώνεται: «Το σύστημα αυτό επιβραβεύει τις κακές και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας (όπου δεν είναι απλώς πρόσχημα και δεν είναι αποτέλεσμα πελατειακής συναλλαγής). Παράλληλα, οι κατηγορίες επαγγελμάτων που συμπεριλαμβάνονται ανατρέχουν σε συνθήκες παραγωγής της δεκαετίας του '50. Η αναμόρφωσή του έχει πολλές φορές εξαγγελθεί, ακόμη και ενσωματωθεί σε νόμο (τελευταία φορά το 1990). Η μόνη λύση είναι πλέον η κατάργηση των ΒΑΕ, μαζί με το επασφάλιστρο, πράγμα που θα δώσει μια ανάσα σε χειμαζόμενους κλάδους της βιομηχανίας».

Η συγκεκριμένη έκθεση που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβρη του 1997, έχει πλήθος επιχειρημάτων και κατευθύνσεων, που σήμερα χρησιμοποιούν και αποδέχονται αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, μπροστά στην επερχόμενη «μεταρρύθμιση» του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Η γενική κατεύθυνση αποχαρακτηρισμού πολλών ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα έχει σοβαρές συνέπειες στα ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων ασφαλισμένων.

Σήμερα ισχύει το εξής για τη συνταξιοδότηση στο ΙΚΑ με ένσημα βαρέα και Ανθυγιεινά: Για τους άνδρες το όριο ηλικίας είναι τα 60 χρόνια και για τις γυναίκες τα 55 χρόνια. Και για τις δυο περιπτώσεις απαιτούνται 4.500 ένσημα. Από αυτά, τα 3.600 ένσημα πρέπει να είναι στον κλάδο των Βαρέων και Ανθυγιεινών και τα 1.000 από αυτά να έχουν επικολληθεί την τελευταία 10ετία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ