Κυριακή 7 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Αντίσταση στον κοινωνικό μεσαίωνα

Η υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης από τα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης είναι από τους βασικούς στόχους πάλης του ΠΑΜΕ

 

Ο «ασφαλίσιμος» είναι ένας νέος όρος που έχει μπει τελευταία στο λεξιλόγιό μας. Σ' αυτήν τη λέξη, συμπυκνώνονται τα σχέδια του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, οι επιδιώξεις τους για διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. Αν και ο όρος «ανακαλύφθηκε» πρόσφατα, τα αντιασφαλιστικά σχέδια έρχονται από πολύ μακριά - καταγραμμένα επίσημα στη «Λευκή Βίβλο» για πρώτη φορά - τα οποία επιδιώκεται σήμερα να γίνουν πράξη.

«Ριζικές μεταρρυθμίσεις», «αναμόρφωση» και άλλες εύηχες λέξεις χρησιμοποιούνται για να καλύψουν την κατάργηση του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και της χώρας μας, που ετοιμάζεται. Από κοντά, και οι κραυγές κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για «τα Ταμεία που καταρρέουν», με τις οποίες θέλουν να στρώσουν το έδαφος, να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη, ώστε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα να περάσουν οι ανατροπές.

Στη «Λευκή Βίβλο» - που συνέταξαν εκπρόσωποι 45 πολυεθνικών της Ευρώπης - είχε τεθεί σαν στόχος η «μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας», για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα υπερκέρδη τους. Ακολούθησαν εκθέσεις του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ και άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που εξειδίκευσαν περισσότερο τους στόχους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρόθυμα συνταυτίστηκε με αυτούς τους στόχους και, μάλιστα, συγκρότησε ειδική επιτροπή, που ...μελέτησε το ασφαλιστικό, «καρπός» της οποίας ήταν η διαβόητη έκθεση Σπράου.

Πρόσφατα, με την έγκριση του επικαιροποιημένου προγράμματος σύγκλισης, ένας από τους όρους που έθεσε η Κομισιόν ήταν η διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος της χώρας, ενώ ο στόχος αυτός συνολικά για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτυπώθηκε και στην απόφαση της Λισαβόνας. Η κυβέρνηση επέδειξε εξαιρετική προθυμία στο να κάνει δικό της στόχο, τις εντολές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών. Η τοποθέτηση στη θέση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Τ. Γιαννίτση, ενός από τους συντάκτες της έκθεσης Σπράου και του επικαιροποιημένου προγράμματος σύγκλισης, δίνει το στίγμα των πραγματικών προθέσεων της νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, τις μέρες αυτές, ιδιωτική εταιρία αναλαμβάνει να καταρτίσει τη μελέτη της διάλυσης του ασφαλιστικού. Αυτή η ...μελέτη -σύμφωνα με τις κυβερνητικές δηλώσεις - θα τεθεί στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου», σε μια προσπάθεια να νομιμοποιηθεί στα μάτια των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και, στη συνέχεια, θα πάρει τη μορφή του νόμου.

Τα αντιασφαλιστικά σχέδια δε θα εφαρμοστούν σε παρθένο έδαφος. Ηδη, έχουν γίνει οι πρώτες ανατροπές, με τους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους που ψήφισε η ΝΔ την περίοδο '90 - '92, με τους οποίους δόθηκε χτύπημα σε βασικά ασφαλιστικά δικαιώματα και καθιερώθηκε μεσαιωνικό καθεστώς για τους ασφαλισμένους από 1η Γενάρη '93 και μετά. Το ΠΑΣΟΚ τους εφάρμοσε και τους συμπλήρωσε με το νόμο 2676/99, με τον οποίο, μέσω ενοποιήσεων κύριων και επικουρικών Ταμείων, συρρίκνωσε προοπτικά τις παροχές τους προς τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους. Σοβαρές παρεμβάσεις, κύρια στο ΙΚΑ, με την παράδοση της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του σε ιδιωτική εταιρία και της κινητής σε ανώνυμη εταιρία για να την παίζει στο Χρηματιστήριο, ήρθαν να ανοίξουν επικίνδυνους δρόμους προς την ιδιωτικοποίηση.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας προς συνταξιοδότηση, η μείωση των συντάξεων, το χτύπημα ή η κατάργηση των κατώτερων συντάξεων, ο περιορισμός ή η κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, η μείωση της εργοδοτικής ασφαλιστικής εισφοράς είναι ορισμένα από τα ...νέα μέτρα που προωθούνται και αποτελούν τις βάσεις για την επιβολή του τριαξονικού συστήματος τύπου Χιλής. Σε αυτό το σύστημα επιφυλάσσεται σοβαρός ρόλος στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Οι εργαζόμενοι θα μετατραπούν σε ασφαλίσιμους, με ελάχιστη ή ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με σύνταξη που θα είναι προνοιακό βοήθημα για όσους καταφέρουν να την πάρουν.

Το αν και κατά πόσο θα υλοποιηθούν, εύκολα ή δύσκολα, αυτά τα σχέδια, θα εξαρτηθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους, από τα λαϊκά στρώματα, από την αντίσταση που θα προβάλουν. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο έχει ήδη σαλπίσει προσκλητήριο αντίστασης και αντεπίθεσης. Η υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης είναι ένας από τους κύριους στόχους πάλης, που έχει θέσει και έχει αναδείξει στο περιεχόμενο των ταξικών πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων. Σε αντίθεση και κόντρα στις ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που στήριξαν και στηρίζουν τις αντιασφαλιστικές κυβερνητικές επιλογές, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μπαίνει μπροστά, πρωτοστατεί για το κτίσιμο της ενότητας της εργατικής τάξης σε ταξική κατεύθυνση, για τη δημιουργία πλατιού μετώπου πάλης, ικανού να αποκρούσει την επίθεση στη θεμελιώδη κατάκτηση της κοινωνικής ασφάλισης. Οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, που διοργανώνει σε όλη τη χώρα, είναι ένας σημαντικός σταθμός στην πορεία της ταξικής αντεπίθεσης που χαράζει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ