Κυριακή 19 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανεργατικό απεργιακό προσκλητήριο

Οι εργαζόμενοι όλης της χώρας καλούνται την Πέμπτη 23 Οκτώβρη να αντιδράσουν αγωνιστικά στη σφοδρή επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ. Για τους στόχους του αγώνα μιλάνε στο "Ρ" συνδικαλιστικά στελέχη

Σε τέσσερα 24ωρα οι εργαζόμενοι της χώρας καλούνται να εκφράσουν με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική, πανεργατική απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ για την Πέμπτη 23 Οκτώβρη, την απόφασή τους να μην δεχτούν την αφαίρεση κανενός δικαιώματός τους και την εναντίωσή τους στην κυβερνητική πολιτική, στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις επιδιώξεις των εργοδοτών. Δίπλα στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα βρεθούν και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, με την 4ωρη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ θα γίνει στο Πεδίον του Αρεως στις 11 το πρωί, ενώ η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας καλεί σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 το πρωί.

Οι πολυήμερες περιοδείες, συσκέψεις, συγκεντρώσεις των συνδικαλιστών σε χώρους δουλιάς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Μέχρι τώρα χιλιάδες εργαζόμενοι είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να ενημερωθούν αναλυτικά για τους στόχους της επίθεσης που δέχονται και τις διεκδικήσεις που πρέπει να αντιτάξουν, αλλά και να δηλώσουν την αγανάκτησή τους και την πρόθεσή τους να μεταβάλουν την αγανάκτηση σε αγώνα που θα πρέπει να κλιμακωθεί και μετά τις 23 Οκτώβρη.

Η απεργία πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντασης της επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Η ΕΣΑΚ σε ανακοίνωσή της είχε επισημάνει εγκαίρως ότι "αυτή την περίοδο οξύνεται η επίθεση κυβέρνησης και εργοδοτών ενάντια στους εργαζόμενους. Με ένταση επιδιώκουν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Ετοιμάζουν επώδυνες ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση - σύνταξη, νομοθετούνται μέτρα που υπονομεύουν βάναυσα τη δημόσια υγεία, παιδεία και πρόνοια".

Η επίθεση που δέχτηκε το 8ωρο με πρωτεργάτη τον υφυπουργό Εργασίας Χ. Πρωτόπαππα και η αποκάλυψη, σε όλο του το μεγαλείο, του σχεδίου διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης με την περιβόητη "έκθεση Σπράου", που εκπονήθηκε κατ' εντολή και με την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη,επιβεβαίωσαν τις παραπάνω διαπιστώσεις.

Εκαναν όμως και ιδιαίτερα επιτακτική την προώθηση του αιτήματος για αποχώρηση της ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο". Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι, όλο και περισσότερα σωματεία από όλη τη χώρα, όλο και περισσότεροι συνδικαλιστές από διαφορετικές μάλιστα παρατάξεις, προβάλλουν την ανάγκη αποχώρησης από τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη και ζητούν την αναθεώρηση της στάσης της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα ο "διάλογος" για τις εργασιακές σχέσεις θα έχει ολοκληρωθεί και η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετικές ενέργειες, για να κάνει πράξη επιλογές στις οποίες έχει καταλήξει εδώ και πολύ καιρό. Κύριο ζήτημα που άμεσα φαίνεται ότι θα προχωρήσει, είναι η "διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης" που θα σημάνει 6ωρα ή 10ωρα, κατάργηση του 8ώρου. Αυτό δε σημαίνει ότι θα "πάνε πίσω" οι αποφάσεις για το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μέσα από τα ΤΣΑ και τις "συμφωνίες" για τις αμοιβές.

Ο "κοινωνικός διάλογος" για το ασφαλιστικό, επίσημα θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα, ή τέλος του 1998, ενώ η πρώτη "φάση" του τελειώνει όπου να 'ναι. Στη δεύτερη "φάση" του θα συζητηθούν οι μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με βάση συζήτησης και κατεύθυνση, τις προτάσεις "Σπράου".

Συνδικαλιστικά στελέχη μιλάνε σήμερα στο "Ρ" για τους στόχους που πρέπει να προβληθούν από την πανεργατική κινητοποίηση της Πέμπτης, στο φόντο της ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται τα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Κοινωνικός διάλογος" και αγωνιστικός αντίλογος(1998-01-04 00:00:00.0)
Μαζική μαχητική συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία(1997-10-19 00:00:00.0)
Απεργιακή αντεπίθεση!(1997-10-18 00:00:00.0)
Χρέος η αντίδραση(1997-10-15 00:00:00.0)
Κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση(1997-10-15 00:00:00.0)
"Ούτε μια ώρα χαμένη"(1997-10-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ