Κυριακή 19 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ελαστικοποίηση ίσον εργασιακή κόλαση

Του Χρ. Κατσώτη, γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας βρίσκονται ήδη σε μια περίοδο κινητοποιήσεων, που ανέδειξαν τα τεράστια προβλήματα που μας απασχολούν, τις αιτίες τους, που είναι η κυβερνητική πολιτική και η εργοδοτική ασυδοσία, την ανάγκη άμεσης λύσης τους. Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό - τουρισμό καλούμαστε, μαζί με το σύνολο των εργαζομένων όλων των κλάδων, να αντιμετωπίσουμε μια πολύμορφη και οξεία επίθεση σε βασικά δικαιώματά μας, στο 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης. Ιδίως στο ασφαλιστικό, αντιμετωπίζουμε πολύ έντονα τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Με τις κινητοποιήσεις μας απαιτήσαμε λύσεις, που όμως δε μας δόθηκαν, αντίθετα εισπράξαμε για άλλη μια φορά τον εμπαιγμό, κάτι που μας κάνει να ριχτούμε ακόμα πιο αποφασιστικά στη μάχη.

Είναι ξεκάθαρος ο στόχος αφαίρεσης κάθε δικαιώματος από τους εργαζόμενους και γι' αυτό χρησιμοποιούν σαθρά επιχειρήματα, όπως για παράδειγμα ότι με την ελαστικοποίηση, τα ωρομίσθια, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα μειώσουν την ανεργία. Το έχουμε ξαναπεί και το λέμε και τώρα. Ανάλογα μέτρα εφαρμόστηκαν και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα αποτελέσματα για τους εργαζόμενους ήταν τραγικά. Αυξήθηκε η φτώχεια και η ανεργία, ωφελήθηκαν οι εργοδότες που είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται ακόμα περισσότερο από την αφαίρεση του ισχνού εργατικού εισοδήματος και θεμελιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αλλά και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, ο κλάδος μας έχει "προνομιακή" μεταχείριση, αφού έχει επιλεχθεί σαν "πιλότος" για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Η απόδειξη για τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της πολιτικής, τουλάχιστον για τους εργαζόμενους, αφού τα συμφέροντα των εργοδοτών εξυπηρετούνται με το παραπάνω, είναι τα στοιχεία απασχόλησης που έχουμε. Ετσι, στην Κέρκυρα το 1988 είχαμε 19,3 εργαζόμενους ανά μονάδα και το 1995 10,76 εργαζόμενους. Στην Αττική το 1988 είχαμε 11,97 εργαζόμενους ανά μονάδα και το 1995 8,64 εργαζόμενους. Στην Κρήτη το 1988 είχαμε 11,2 εργαζόμενους ανά μονάδα και το 1995 μόλις 7,8 εργαζόμενους.

Μπροστά στον ξεκάθαρο στόχο εργοδοτών και κυβέρνησης πρέπει εμείς οι εργαζόμενοι να προβάλλουμε τον δικό μας ξεκάθαρο στόχο υπεράσπισης, αλλά και διεύρυνσης των δικαιωμάτων μας, ενάντια στην αντεργατική επίθεση που εξελίσσεται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ