Κυριακή 19 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ
Τι προτείνει για τι παλεύει

Το ΚΚΕ κατηγορηματικά υποστηρίζει ότι ο χαρακτήρας της ασφάλισης πρέπει να είναι κοινωνικός, δημόσιος και υποχρεωτικός.Να ασκείται απότο δημόσιο ή ΝΠΔΔ και να στηρίζεται στις αρχές αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων σήμερα και μεταξύ των γενεών των εργαζομένων. Είμαστε ριζικά αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης, όπως επίσης διαφωνούμε με τη δραστηριότητα ασφαλιστικών εταιριών σε τομείς που καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση. Η κοινωνική ασφάλιση, όπως εμείς την πιστεύουμε, πρέπει να εξασφαλίζει στους εργαζόμενους αξιοπρεπείς συντάξεις και ανθρώπινη περίθαλψη.

Το Κόμμα μας παλεύει τα κατώτερα όρια των συντάξεων του ΙΚΑ να είναι ίσα με τα 20 ΗΑΕ. Τα κατώτερα όρια του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ και άλλων ταμείων επαγγελματιών, επιβάλλεται να εξομοιωθούν σταδιακά προς τα κατώτερα όρια του ΙΚΑ.

Χρειάζεται άμεσος διπλασιασμός των συντάξεων του ΟΓΑ και σταδιακή εξομοίωσή τους με την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ.

Πέρα από τα κατώτερα όρια πρέπει να εξασφαλίζονται στους εργαζόμενους αυξημένα ποσά σύνταξης, ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης και τις συνεισφορές στην ασφάλιση.

Οι εργαζόμενοι να συνταξιοδοτούνται, οι άνδρες στα 60 χρόνια τους και οι γυναίκες στα 55. Για τα βαριά και ανθυγιεινά οι άνδρες στα 55 και οι γυναίκες στα 50.

Με 35 χρόνια ασφάλιση ή 10.500 ημέρες ασφάλισης να δίνεται κύρια σύνταξη ίση με το 80% των αποδοχών. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, το 80% των συνταξιούχων του ΙΚΑ να παίρνουν συντάξεις από 20 ως 100 χιλιάδες δραχμές. Μιλάμε δηλαδή για πάνω από 570.000 συνταξιούχους.

Για όσους δεν συμπληρώνουν τον ελάχιστο χρόνο συνταξιοδότησης, να καθιερωθεί ο θεσμός της "κοινωνικής σύνταξης" για την αντιμετώπιση των στοιχειωδών αναγκών τους. Αυτή πρέπει να στηρίζεται σε κρατικούς πόρους και να δίνεται από κρατικό φορέα.

Οι θέσεις μας καλύπτουν τα αιτήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Ρωτούν ορισμένοι: "Μπορεί το ΙΚΑ να δώσει τις συντάξεις που ζητάμε;". Λέμε ΝΑΙ.

Κατ' αρχάς για τα ελλείμματα του ΙΚΑ δε φταίνε ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι συνταξιούχοι. Φταίνε οι πολιτικές των κυβερνήσεων και η εκάστοτε πλειοψηφία των διοικήσεων του ΙΚΑ. Οι κυβερνήσεις διαχειρίζονταν τα αποθεματικά των ταμείων, τα οποία κατασπατάλησαν, δίνοντάς τα στους καπιταλιστές. Την ίδια τακτική ακολουθούν και τώρα, παίρνοντας τα αποθεματικά των ταμείων πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δραχμές με χαμηλό επιτόκιο για να καλύψουν τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού, την ίδια στιγμή που υποχρέωναν το ΙΚΑ να δανείζεται με υψηλά επιτόκια.

Αυτή τη στιγμή οι καθυστερούμενες οφειλές των εργοδοτών προς το ΙΚΑ είναι 350 δισεκατομμύρια δραχμές μαζί με τα πρόσθετα τέλη φτάνουν τα 650 δισεκατομμύρια δραχμές. Η εισφοροδιαφυγή ξεπερνά τα 300 δισεκατομμύρια δραχμές.

Αν προσθέσουμε και τα ποσά που χάνει το ΙΚΑ από τους ανασφάλιστους και τα ποσά από τις εισφοροαπαλλαγές των εργοδοτών που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις, έχουμε διαφυγόντα έσοδα πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δραχμές και δεν κάνουν καμία ουσιαστική προσπάθεια να το αντιμετωπίσουν.

Αν αυτά τα προβλήματα αντιμετωπιστούν και γίνει δεκτή η πρόταση του Κόμματός μας για τριμερή χρηματοδότηση του ΙΚΑ - δηλαδή να δίνουν στο σύνολο των εξόδων, οι ασφαλισμένοι τα 2/9, οι εργοδότες τα 4/9 και το κράτος τα 3/9 - και αν διαγραφούν τα χρέη του ΙΚΑ, τότε τα προβλήματα αντιμετωπίζονται.

Τα αντιασφαλιστικά μέτρα που θέλει να πάρει η κυβέρνηση είναι στον καθένα καθαρά. Το τι θα γίνει όμως θα είναι αποτέλεσμα της ταξικής πάλης.Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να οργανώσουμε την πάλη των εργαζομένων και των συνταξιούχων, για να μην περάσουν τα μέτρα, αλλά και για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Τα κείμενα έγραψε ο Βαγγέλης ΤΙΡΤΙΡΑΚΗΣ, υπεύθυνος του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ