Παρασκευή 19 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ιμπεριαλιστές είναι εγκληματίες πολέμου

Πριν λίγες μέρες, πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο σχετικά με την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, ενάντια στους Σερβο-Βόσνιους ηγέτες Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντις. Η κατηγορία σε βάρος τους για "γενοκτονία" και "εγκλήματα πολέμου" είναι από καιρό γνωστές. Με την απόφαση αυτή του Διεθνούς Δικαστηρίου, αρχίζει η δίωξή τους.

Η γενιά της Εθνικής Αντίστασης έχει πικρή πείρα από την αντιστροφή των εννοιών και αξιών που συντελέστηκε στη χώρα μας, ύστερα από την απρόκλητη ένοπλη αγγλοαμερικανική ιμπεριαλιστική επέμβαση: Οι αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, προδότες και εγκληματίες. Οι συνεργάτες των κατακτητών, εθνικόφρονα αγγελούδια.

Κάτω από το πρίσμα αυτής της εμπειρίας μας, γίνεται ολοκάθαρο τι συμβαίνει με τους Σερβο-Βόσνιους ηγέτες: Γιατί και από ποιους κατηγορήθηκαν και από ποιους καταδικάστηκαν.

Πλαστό, πέρα για πέρα, το κατηγορητήριο που κατασκεύασαν οι Αμερικανο-ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές. Και οι δικαστές, όργανά τους, χωρίς ιερό και όσιο, χωρίς αρχές, χωρίς τον πιο στοιχειώδη αυτοσεβασμό.

Αν κάποιοι θα 'πρεπε να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορούμενου για τα φοβερά εγκλήματα που διαπράχθηκαν, σε βάρος του βοσνιακού λαού, δεν είναι οι ηγέτες των Σερβο-Βόσνιων. Κύριοι, μοναδικοί, θα έλεγα, υπεύθυνοι είναι οι Αμερικανοί και Γερμανοί, κατά κύριο λόγο, ιμπεριαλιστές και οι άλλοι παράγοντες της Νέας Τάξης Πραγμάτων που αποφάσισαν στη Λισαβόνα (16.12.91) τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Σ' αυτή την απόφαση, έβαλε την υπογραφή του - να μην το ξεχνάμε - και ο Σαμαράς σαν υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ετσι ξεκίνησε το μακελειό στη Βοσνία και ...έπεται συνέχεια.

Κατηγορούν, λοιπόν, οι θύτες, οι εμπρηστές του πολέμου, οι υπονομευτές του αλληλοσπαραγμού, που πάνω από τρία χρόνια παρακολουθούμε απ' τους δέκτες της τηλεόρασης την απερίγραπτη τραγωδία. Κατηγορούν επιλεκτικά τους Σερβο-Βόσνιους ηγέτες και όχι και τους άλλους ηγέτες της Βοσνίας, σάμπως οι Σερβο-Βόσνιοι μόνο να κρατούσαν όπλα, ενώ οι άλλοι ..."κλάδο ελιάς"...

Αντί, λοιπόν, για τους Κάρατζιτς και Μλάντιτς, έπρεπε να καταδικαστούν οι υποκινητές της αλληλοσφαγής των Βοσνίων. Το Δικαστήριο της Αδέκαστης Ιστορίας έχει κιόλας απαγγείλει ενάντιά τους τη σοβαρότατη κατηγορία, επειδή οργάνωσαν τον αλληλοσπαραγμό ενός λαού, που κάτω από το προηγούμενο καθεστώς της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας - σαράντα και περισσότερα χρόνια - παραμερίζοντας τις θρησκευτικές κλπ. διαφορές τους, ζούσαν σαν μια οικογένεια.

***

Ποια, όμως, είναι η κύρια αιτία αυτής της κατηγορίας, που υιοθέτησε παράλογα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο;

Δε χρειάζεται μεγάλη σκέψη για να απαντηθεί: Οι Σερβο-Βόσνιοι ηγέτες - άσχετα από τις γενικότερες απόψεις τους - ανταποκρίθηκαν στα αισθήματα και στη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπατριωτών τους, να ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ στα σατανικά σχέδια των ιμπεριαλιστών. Να αντισταθούν στη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Και είναι - χωρίς αμφιβολία - σημαντική η συμβολή τους στην απόκρουση της ιμπεριαλιστικής εφόδου, στις κατακτήσεις των λαών.

Για να μη βρουν, λοιπόν, μιμητές - από άλλους ηγέτες λαών που θα δεχτούν την ιμπεριαλιστική επίθεση - οι Κάρατζιτς και Μλάντιτς έπρεπε να "κατηγορηθούν" σαν "εγκληματίες" και να "διωχτούν".

Είναι γι' αυτό, η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου - μια απόφαση πολιτικής σκοπιμότητας. Σαν τέτοια δεν μπορεί να έχει κανένα πραγματικό κύρος, γιατί στερείται κάθε νομικής και ηθικής βάσης και αντιστρατεύεται στα συμφέροντα της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας των λαών.

***

Νομίζουμε ότι δεν πρέπει να μείνει καμιά έντιμη φωνή, που να μην υψωθεί ενάντια σ' αυτή την τερατώδικη απόφαση. Κάθε φωνή, ατομική και συνολικά των φορέων. Περιμένουμε ν' ακούσουμε ανάμεσα στους άλλους φορείς τη θέση των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, τη φωνή της Διεθνούς Ενωσης Νομικών.

Καλούμε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, να μη συμπράξουν, με κανένα τρόπο, στη δίωξη των Σερβο-Βόσνιων ηγετών. Να μην επιβαρύνουν έτσι τη θέση της χώρας μας, που με τη συνυπογραφή στη Λισαβόνα της απόφασης για διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, συνήργησε στο έγκλημα ενάντια στο λαό της Βοσνίας, που αποτελεί έγκλημα ενάντια στην ειρήνη στα Βαλκάνια και την περιοχή, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Νίκανδρος ΚΕΠΕΣΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ