Παρασκευή 19 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ερχεται λαίλαπα για τους εργαζόμενους του χώρου

Περιοδεία του Μήτσου Κωστόπουλου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, στο Νομισματοκοπείο και το Μηχανογραφικό Τμήμα της Τράπεζας της Ελλάδας

Συσπείρωση και αντίσταση, για ν' αντιμετωπιστεί η επίθεση του ντόπιου αλλά και του διεθνούς κεφαλαίου είναι το μήνυμα του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, μήνυμα που μετέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος,στους εργαζόμενους στο Νομισματοκοπείο και στο Μηχανογραφικό Τμήμα της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο Μήτσος Κωστόπουλος επισκέφθηκε χτες τις εγκαταστάσεις του Νομισματοκοπείου, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος στα πλαίσια ενημέρωσης των εργαζομένων για τις αποφάσεις του Συνεδρίου, αλλά και για τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας που προωθούνται με τη σφραγίδα των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Η αντίσταση όμως αυτή - υπογράμμισε - για να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι συλλογική. Το Συνέδριό μας απέναντι στην αρνητική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και αποδεικνύουν όλοι οι δείκτες της οικονομίας επεξεργάστηκε την πρόταση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου. Ενός μετώπου που θα πει "μέχρι εδώ και μη παρέκει". Το Μέτωπο θα συμπεριλάβει όλους εκείνους που είναι αποφασισμένοι ν' αντισταθούν. Μέσα από το Μέτωπο θα διαμορφώνονται άλλες συνθήκες και πολιτικές".

"Ολα τα στοιχεία", είπε ο Μήτσος Κωστόπουλος στην ομιλία του στους εργατοτεχνίτες του Νομισματοκοπείου, "και οι απόρρητες εκθέσεις του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, δείχνουν τι είδους εκσυγχρονισμό επιφυλάσσουν για τους εργαζόμενους στις τράπεζες. Θέλουν τις τράπεζες να είναι ανοιχτές 90 ώρες την εβδομάδα, τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε βάρδιες λιγότερες ώρες μεν, αλλά με μείωση των αποδοχών τους, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και τ' ασφαλιστικά δικαιώματα, με την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, - εξήγησε ο ομιλητής - θα δοθεί τέλος στο ρόλο των κρατικών τραπεζών, και η χώρα μας θα είναι ανυπεράσπιστη, αφού η απώλεια του ελέγχου του πιστωτικού συστήματος θα στερήσει το κράτος από ένα σοβαρό εργαλείο άσκησης, της όποιας εθνικής και αναπτυξιακής πολιτικής.Η δημιουργία του ευρωνομίσματος θα έχει στο μέλλον αρνητικές συνέπειες και στην ίδια τη λειτουργία του νομισματοκοπείου και στην πράξη το ενιαίο νόμισμα θα ισχύσει και για τις χώρες που θα πιάσουν τους όρους της σύγκλισης, αλλά και για αυτές που θα μείνουν απ' έξω.

Μπροστά σ' αυτή την επίθεση που έχει σκοπό ν' αφαιρέσει τις κατακτήσεις, που η εργατική τάξη έχτιζε στη διάρκεια μια ολόκληρης εκατονταετίας πετραδάκι - πετραδάκι, το συνδικαλιστικό κίνημα - τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ - πρέπει ν' αντιτάξει ενιαία στρατηγική, όπως ενιαία είναι και η στρατηγική του κεφαλαίου.Αλλά με συνδικαλιστικούς ηγέτες που θέλουν να τα έχουν καλά και με το θεό και με το διάβολο δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Γι' αυτό, όταν επιλέγονται οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι πρέπει οι εργαζόμενοι να προτάσσουν το ταξικό τους συμφέρον και όχι τον κομματικό πατριωτισμό και τη συμπάθεια σε κάποια παράταξη ή στα πρόσωπα".

Μετά τη συγκέντρωση η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ περιόδευσε στους χώρους δουλιάς και είχε συνάντηση με τον διευθυντή του Νομισματοκοπείου Ανδρέα Μανώλη, ο οποίος την ενημέρωσε για το έργο της μονάδας.

Στη συζήτηση που είχε ο βουλευτής του ΚΚΕ με τους εργαζόμενους στο Μηχανογραφικό Κέντρο της Τράπεζας Ελλάδας, εκφράστηκε η ανησυχία τους για το μέλλον της μηχανοργάνωσης, αλλά και η πεποίθηση ότι οι εργαζόμενοι μπορούν ν' ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις και στο έργο της τράπεζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ