Παρασκευή 19 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αντίσταση στα καταστροφικά σχέδια ιδιωτικοποίησης

Στα κεντρικά γραφεία της ΕΥΔΑΠ περιόδευσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής κομματικής αντιπροσωπείας

"Η ΕΥΔΑΠ πρέπει να γίνει κάστρο αντίστασης σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης έρθει". Αυτό τόνισε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,η οποία επισκέφτηκε χτες τα κεντρικά γραφεία της ΕΥΔΑΠ στον Περισσό και μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων, ενώ στη συνέχεια είχε συνάντηση με τη διοίκηση της επιχείρησης. Μαζί της ήταν ο Κώστας Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η επίσκεψη είναι η πρώτη μιας σειράς περιοδειών, που αποφάσισε να πραγματοποιήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε όλες τις επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα, με αφορμή το πρόσφατο νομοσχέδιο που προβλέπει τη μετατροπή των ΔΕΚΟ σε "πολυμετοχικές" ΑΕ, γεγονός που θα έχει τρομαχτικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και την οικονομία της χώρας.Με το νομοσχέδιο αυτό επιχειρείται η διείσδυση του κεφαλαίου, και μάλιστα του ξένου, το οποίο θα βάλει "στο χέρι" την υποδομή τομέων της κοινής ωφέλειας, που διαμορφώθηκε με τη συμβολή του δημοσίου και των ίδιων των εργαζομένων.Οι επιδιώξεις αυτές των πολυεθνικών επιβεβαιώθηκαν πλήρως στη συνέχεια και στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, κατά τη συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τη διοίκηση της επιχείρησης. Τόσο ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Γ. Ανδρεάδης, όσο και ο γενικός της διευθυντής, Γ. Ιωαννίδης, ανέφεραν ότι, όταν ανέλαβαν, βρήκαν στα συρτάρια τους έτοιμα σχέδια ιδιωτικοποίησης τομέων της ΕΥΔΑΠ, ενώ υπογράμμισαν ότι συχνά πολιορκούνται από εκπροσώπους πολυεθνικών εταιριών (κυρίως της Γαλλίας ή της Αγγλίας), που τους υποβάλλουν προτάσεις για ιδιωτικοποιήσεις.

"Αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, αφού πέρα από την αύξηση των τιμολογίων και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων εις βάρος των εργαζομένων, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών, οι οποίες θα υποβαθμιστούν".

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη θέση του Κόμματος για την ανάγκη δημιουργίας του κοινωνικοπολιτικού μπλοκ, που θα αντιπαρατεθεί στη συμμαχία των συντηρητικών δυνάμεων και των δυνάμεων των μεγάλων συμφερόντων, οι οποίες επιβάλλουν συνεχώς όλο και πιο αυταρχικά και αντιλαϊκά μέτρα.

Ψευδεπίγραφος εκσυγχρονισμός

"Εμάς αυτό που ως Κόμμα μας απασχόλησε και στο τελευταίο Συνέδριο και μας απασχολεί κάθε μέρα - τόνισε η Αλ. Παπαρήγα - είναι το εξής: Γίνονται στην Ελλάδα σήμερα μια σειρά από αναδιαρθρώσεις και αναπροσαρμογές, που έχουν τον ψευδεπίγραφο τίτλο του εκσυγχρονισμού, που στην ουσία είναι τα μέτρα για να επιβιώσει αυτό το άδικο σύστημα που ζούμε. Να επιβιώσει με πολύ πιο σκληρά και αυταρχικά μέτρα. Ξέρετε ποιος είναι ο διεθνής συσχετισμός. Δεν υπάρχει το "αντίπαλο δέος". Δεν υπάρχει η σύγκριση με τις σοσιαλιστικές χώρες και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Ολους τους ηγέτες τους έχουν στο "τσεπάκι" και σου λένε: Ευκαιρία για μια κοσμοϊστορική ήττα του εργατικού, του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτό σημαίνει μακροημέρευση του καπιταλιστικού συστήματος. Αρα, λοιπόν, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια πολιτική λιτότητας απλώς, δεν έχουμε να κάνουμε με μια πολιτική κάποιων αντιλαϊκών μέτρων. Εχουμε να κάνουμε με μια συνολική στρατηγική.Και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που λένε ότι δεν υπάρχει στρατηγική, ξέρουν ότι υπάρχει στρατηγική, αλλά δεν την ομολογούν στο λαό για να νομίζει ότι έχουμε μεμονωμένα και προσωρινά μέτρα".

Ισχυρή πολιτικοκοινωνική συμμαχία

"Η θέση του Κόμματός μας - υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα - είναι η εξής: Απ' τη μια μεριά υπάρχει η κυρίαρχη τάξη στη χώρα μας, ισχυρή και πάμπλουτη, που στηρίζεται και από κέντρα των Βρυξελλών, των ΗΠΑ κλπ. Υπάρχουν κόμματα τα οποία συμπορεύονται στη γενική στρατηγική και τσακώνονται μεταξύ τους για τη νομή της εξουσίας. Δρουν ισχυροί μηχανισμοί - Μέσα Ενημέρωσης, μηχανισμοί εξαγοράς, καθυπόταξης, ενσωμάτωσης. Πώς θα απαντήσουμε σ' αυτά τα ζητήματα; Η θέση του δικού μας κόμματος είναι ότι απέναντι σ' αυτήν τη συμμαχία των συντηρητικών δυνάμεων και των ταξικών συμφερόντων πρέπει να αντιπαρατεθεί μια άλλη ισχυρή συμμαχία. Αυτή η συμμαχία δεν μπορεί να είναι άλλη παρά της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και της αγροτιάς.Τέτοια συμμαχία συγκροτημένη στην Ελλάδα δεν υπήρξε ούτε στις καλύτερες περιόδους ανάπτυξης του κινήματος. Να υπάρξει μπλοκ, μέσα στο οποίο να μπορούν να εκφραστούν ριζοσπαστικές δυνάμεις, λαϊκές, που κατά τη γνώμη μας ανήκουν και στα άλλα κόμματα και δεν έχουν αποφασίσει να δράσουν ακόμη. Επίσης, πολιτικές δυνάμεις, αν υπάρξουν στην πορεία, που θέλουν να στηρίξουν αυτό το μπλοκ των δυνάμεων, όχι να το καπελώσουν και να το ποδηγετήσουν, αλλά να στηρίξουν αυτό το μπλοκ, να μπουν μπροστά. Να διαμορφωθεί ένα κοινωνικοπολιτικό μπλοκ, που να αντιστέκεται και όχι απλώς να αλλάζει μια κυβέρνηση και έναν υπουργό, αλλά να βγάζει απ' τη μέση τα κυρίαρχα ταξικά συμφέροντα.Πώς θα εκφραστεί αυτό πολιτικά, με τι μορφή διακυβέρνησης, αυτά είναι ζητήματα που θα τα λύσει η ίδια η ζωή στην πορεία. Δεν μπορεί να τα αποφασίσει το ΚΚΕ μόνο του".

Η καθημερινή πάλη

"Αυτό που λέμε - επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα - δε βγάζει το ΚΚΕ έξω από το δρόμο της καθημερινής πάλης και της αξιοποίησης όλων των μετώπων πάλης. Και στη Βουλή φωνάζουμε, και στα συνδικάτα, στους πρωτοβάθμιους φορείς. Οι οργανώσεις των εργαζομένων πρέπει να παλέψουν. Αν μπορείς να πετύχεις μισό, πέτυχέ το, κατάκτησέ το. Αν μπορείς να αποτρέψεις κάτι, να το αποτρέψεις. Αυτός ο αγώνας, όμως, για ένα - δυο ζητήματα μικρά και καθημερινά δε σε πάει πουθενά. Σε φέρνει σε μια συνεχή άμυνα, όταν οι άλλοι τρέχουν με ταχύτητα, κάνουν μεγάλες επιλογές. Εχει σημασία ο καθημερινός αγώνας, η ψήφος, ό,τι κάνουμε χρόνια, αλλά εμείς, τουλάχιστον, θεωρούμε ότι πρέπει, βήμα το βήμα (εμείς θέλουμε πιο γρήγορα, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από μας), να οικοδομηθεί ένα αντίπαλο δέος σ' αυτό το μπλοκ των δυνάμεων που κυριαρχεί σήμερα στη χώρα μας. Η κυβέρνηση είναι αυτό που φαίνεται. Πίσω, όμως, από τις κυβερνήσεις που γνωρίσαμε και από αυτές που ετοιμάζονται μετεκλογικά, κεντροαριστερές, κεντροδεξιές, θα υπάρχει ο σκληρός πυρήνας του πολυεθνικού κεφαλαίου. Τέτοιο αντίπαλο δέος, το δέος του λαού, πρέπει να οικοδομήσουμε".

Πτυχία χωρίς αντίκρισμα

"Τα πανεπιστήμια οδηγούνται σε ιδιωτικοποίηση - τόνισε σε άλλο σημείο η ΓΓ του ΚΚΕ - και όσα μείνουν δημόσια, δε θα είναι της ίδιας αξίας. Θα είναι τα πανεπιστήμια για τους ελίτ και τα πανεπιστήμια που θα πηγαίνουν τα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, που τα πτυχία τους δε θα έχουν καμία αξία. Εκεί θα γίνεται φτηνή δουλιά. Φτάσαμε στα ΤΕΙ και διδάσκουν καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. Στα ΤΕΙ πάνε τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων. Την εποχή του 2000, της τεχνολογικής προόδου, της επανάστασης των γνώσεων! Θα υπάρχουν 1 - 2 σχολές και πανεπιστήμια που θα βγάζουν τα ανώτερα στελέχη των επιχειρήσεων, και όλοι οι άλλοι θα έχουμε πτυχία χωρίς κανένα αντίκρισμα. Ούτε θέσεις εργασίας, ούτε γνώσεις. Γίνονται τέτοιες συνολικές αλλαγές στην Ελλάδα".

Κάστρα αντίστασης

"Η ΕΥΔΑΠ, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να γίνει κάστρο αντίστασης σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης έρθει, κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα. Εχω υπόψη μου ότι ζήτησαν από τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ ένα οργανόγραμμα για το Σεπτέμβρη. Αυτό το οργανόγραμμα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας θα το χρησιμοποιήσει για να γίνει η ΕΥΔΑΠ "πολυμετοχική" ΑΕ. Θα σας έρθουν κάποιοι μέτοχοι και θα κάνουν ό,τι θέλουν κι ούτε θα μαθαίνετε τίποτα. Εχετε μια διοίκηση εδώ, στο κάτω κάτω μπορείτε να την αντιπαλέψετε, άμα δεν είναι καλή. Οι μέτοχοι όμως, οι διάφοροι, μπορεί να έχουν έδρα στον Καναδά, στη Νέα Υόρκη, στο Τόκιο, στη Φραγκφούρτη κι άντε να τους βρείτε και να ζητήσετε λογαριασμό. Θα είναι εντελώς απρόσωπα τα πράγματα. Με αυτή την έννοια κάθε ΔΕΚΟ πρέπει να γίνει ένα κάστρο αγώνα για τα δικαιώματά σας, εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά κλπ. Αυτά πάνε νύχι - κρέας. Ιδιωτικοποίηση, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα είναι εντελώς δεμένα.

Αυτή είναι η γνώμη μας. Εμείς δουλεύουμε να οικοδομηθεί αυτό το μέτωπο, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Να υπάρχουν δηλαδή οι δύο πόλοι που παλεύουν. Ποιος ποιον, σε κάποια φάση θα κριθεί. Αλλιώς, μεμονωμένα να διαμαρτύρεται κανείς, να γκρινιάζει, δε βγαίνει τίποτα. Εμείς είμαστε και αισιόδοξοι.Παρότι μαυρίλα, τα σχέδια μπροστά μας. Πιστεύουμε ότι ο λαός θα αντιδράσει. Και για τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα και για τα θέματα της ειρήνης και της "νέας τάξης" στην περιοχή. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει απειλή εις βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Διαβρώνουν οικονομικά, διαβρώνουν τα σύνορα. Δε θα γυρίσουμε στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Να έχουμε τους Αγγλοαμερικάνους, τους Γερμανούς και τους Τούρκους περιφερειακούς χωροφύλακες, να μας κανονίζουν τι θα κάνουμε. Και ο τούρκικος λαός βέβαια θα υποδουλωθεί περισσότερο από όσο είναι σήμερα. Πρέπει να ξεκινήσει κάποια αντίσταση. Δεν έχουμε άλλη επιλογή".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι κουκουλοφόροι χρησιμοποιούνται απο την αστυνομία(2007-03-15 00:00:00.0)
Οι εξελίξεις στις πρώην ΔΕΚΟ και οι θέσεις του ΚΚΕ(2005-10-07 00:00:00.0)
Αγωνιστικό κοινωνικοπολιτικό Μέτωπο για ριζικές αλλαγές(1998-02-17 00:00:00.0)
Πλήρης η κυβερνητική αδιαφορία(1998-01-17 00:00:00.0)
Μένουμε στη θέση μας(1996-12-17 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ συμπαραστάτης στους αγώνες αγροτών - εργαζομένων(1996-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ