Σάββατο 13 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Σημαντική απόφαση για ανθρώπινες πόλεις

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) βάζει φραγμό στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, που εξυπηρετώντας κάποιες επιχειρήσεις σχεδίαζε να λειτουργήσουν στο Δήμο Αμαρουσίου εμπορικά κέντρα και μεγαλογραφεία.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο επέστρεψε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος κρίνοντάς το παράνομο και αντισυνταγματικό. Με αυτό προβλεπόταν η τροποποίηση χρήσεων γης στα οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής Σωρού - Λάκκας και Κόττου του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αμαρουσίου με τη δημιουργία τοπικού κέντρου.

Μάλιστα, με μια ασυνήθιστη αυστηρή διατύπωση το ΣτΕ αναφέρει ότι ούτε με νόμο ούτε με άλλη διοικητική διάταξη (Προεδρικό Διάταγμα κλπ.) είναι δυνατή η επιδείνωση χρήσης γης στις πόλεις και δεν μπορεί, ενώ τα εγκεκριμένα σχέδια πόλεων, που προορίζονται μόνο για χρήση κατοικίας, τελικά να τροποποιούνται. "Η κατοχύρωσις δε των αρίστων τούτων όρων βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος διά της συνταγματικής επιταγής, αναφέρει το ΣτΕ, έχει ιδίως την έννοιαν ότι αποκλείεται εν πάση περιπτώσει η επιδείνωσις αυτών μετά την ισχύν του Συντάγματος του 1975 όχι μόνο διά διοικητικής πράξεως, αλλά και διά νόμου".

Επίσης, το ΣτΕ προβαίνει σε άλλη μια σημαντική επισήμανση και προτείνει, στους οικισμούς, που βρίσκονται δίπλα σε μεγάλες οδικές αρτηρίες, να περιορίζεται η όχληση των κατοίκων από θορύβους με τεχνικές παρεμβάσεις, όπως δεντροφυτεύσεις, αντιηχητικά φράγματα κλπ.

Στην ίδια απόφαση το ΣτΕ επισημαίνει ότι σε περίπτωση που σε μια περιοχή εγκεκριμένου σχεδίου έχει προβλεφτεί χρήση μόνο κατοικίας, η οποία διαφέρει από την αμιγή κατοικία, τότε δεν επιτρέπεται να κατασκευάζονται ούτε και καταστήματα που θα εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και επομένως απαγορεύεται η νόθευσή τους με την προσθήκη και άλλων χρήσεων, όπως είναι της αμιγούς ή γενικής κατοικίας πολεοδομικού κέντρου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ