Σάββατο 13 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
Καραντίνα για άνομα συμφέροντα

Η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της Κοινότητας, αδιαφορώντας για την ουσία, επέβαλε 8ήμερο εμπάργκο στις εξαγωγές ζωοκομικών προϊόντων από τη χώρα μας

Η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της Κοινότητας αποφάσισε χτες να θέσει σε οχταήμερη, σε πρώτη φάση, καραντίνα το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών, ζώντων, κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων προς όλες τις κοινοτικές και τρίτες χώρες,εξαιτίας των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού των ζώων που εντοπίστηκαν στην περιοχή του Εβρου. Η απόφαση της Κοινοτικής Επιτροπής για νέα καραντίνα στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, ελήφθη μετά από πολύωρη συνεδρίαση και παρά τις έντονες αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με την απόφαση, όλη η χώρα και όχι μόνο η περιοχή του Εβρου, τίθεται σε καραντίνα, αρχικά για ένα οχταήμερο. Σήμερα, Σάββατο, ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων αποστέλλεται στην Ελλάδα για επιτόπου έρευνα των εστιών και της εξάπλωσης της ασθένειας. Η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα πρέπει μέχρι την 1η Αυγούστου να εκπονήσει πόρισμα με βάση το οποίο η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου στις Βρυξέλλες για να λάβει αποφάσεις για τα περαιτέρω: Αν συνεχιστεί η καραντίνα, αν σταματήσει ή περιοριστεί μόνο στις πληγείσες περιοχές του Εβρου.

Η απαγόρευση εξαγωγών αφορά:

  • Ολα τα ζώντα δίχηλα ζώα (βοειδή, αιγοπρόβατα, χοίρους), τα σφάγιά τους και τα παράγωγά τους, όπως αλλαντικά.
  • Ολα τα γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία (τα μη παστεριωμένα) σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπει η σχετική κοινοτική νομοθεσία.

Η κοινοτική απόφαση αποτελεί μεροληπτική μεταχείριση εναντίον της χώρας μας, αφού κρούσματα αφθώδους πυρετού έχουν εντοπιστεί και στην Ιταλία, αλλά περί αυτού δεν υπήρξε καμία συζήτηση, ούτε βέβαια και σχετική απόφαση. Η ελληνική πλευρά κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής ζήτησε να υπάρξει καραντίνα μόνο για την περιοχή του Εβρου,όπου, εξάλλου, έχουν εντοπιστεί και τα κρούσματα της ασθένειας, αλλά το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό από τα άλλα κράτη - μέλη. Μάλιστα πολλές αντιπροσωπείες υποστήριξαν με έμφαση ότι η επιβολή καραντίνας κατά της Ελλάδας πρέπει να συνεχιστεί μέχρις ότου εξαλειφθεί πλήρως η ασθένεια.

Τελικά αποφασίστηκε η οχταήμερη, σε πρώτη φάση, καραντίνα όλης της ελληνικής επικράτειας, η οποία όμως ενδέχεται να παραταθεί περαιτέρω, όπως συνέβη και πριν ένα χρόνο. Αλλά ήδη η ζημιά έχει γίνει και αυτό όχι τόσο επί της ουσίας, αφού η ασθένεια πλήττει, μεν, τα κοπάδια, αλλά όχι τον άνθρωπο, ενώ η Ελλάδα δεν πραγματοποιεί εξαγωγές των απαγορευμένων προϊόντων, όσο κυρίως από τη δημιουργία πανικού στην κοινοτική "κοινή γνώμη", η οποία μπορεί να έχει δυσμενές αντίκτυπο στις εξαγωγές όλων των ελληνικών προϊόντων και επιπλέον να ζημιώσει την τουριστική περίοδο.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org