- Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας οι πέντε από τους εφτά εργάτες που τραυματίστηκαν προχτές το βράδυ από έκρηξη σε εργοστάσιο παρασκευής φιαλιδίων υγραερίου... - 1996-07-13 00:00:00.0"/> - Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας οι πέντε από τους εφτά εργάτες που τραυματίστηκαν προχτές το βράδυ από έκρηξη σε εργοστάσιο παρασκευής φιαλιδίων υγραερίου... - 1996-07-13 00:00:00.0" /> Σε κρίσιμη κατάσταση 5 εργάτες | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε κρίσιμη κατάσταση 5 εργάτες
  • Αν δεν περάσουν 15-20 μέρες κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση, λένε οι γιατροί για τους τραυματίες από την Εύβοια
  • Ο ανιχνευτής διαφυγής αερίου ήταν κλειστός την ώρα της έκρηξης.
  • "Βόμβα έτοιμη να εκραγεί ήταν το εργοστάσιο", λένε στη Χαλκίδα

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας οι πέντε από τους εφτά εργάτες που τραυματίστηκαν προχτές το βράδυ από έκρηξη σε εργοστάσιο παρασκευής φιαλιδίων υγραερίου στην Αγία Τριάδα της Εύβοιας. Η έκρηξη έγινε στο εργοστάσιο "Εύβοια Γκαζ ΑΒΕΕ" και τραυματίστηκαν τρεις Ελληνες και τέσσερις Πακιστανοί εργάτες. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν αρχικά στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας και στη συνέχεια στο Γενικό Κρατικό. Ολοι τους έχουν σοβαρά εγκαύματα δεύτερου και τρίτου βαθμού, σχεδόν σε όλο το σώμα, ενώ και οι εφτά έχουν καεί στο πρόσωπο. Οι πέντε εργάτες αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους, όπως είπε ο Διευθυντής της πλαστικήςχειρουργικής κλινικής του Κρατικού Ιω. Ιωάννοβιτς.

Ο Στ. Γιώρος,37 χρονών, έχει εγκαύματα στο 80% της συνολικής επιφάνειας του σώματός του. Ο Νικ. Τσανίδης,30 χρονών, έχει εγκαύματα στο 55% της επιφάνειας του σώματος. Σοβαρά τραυματισμένοι είναι και οι τρεις Πακιστανοί εργάτες, Σαϊντ Καραμπάτ,25 χρόνων, Αμιανάμ Ναούμ, 31 χρόνων και ο Χουσεϊν Ανέτ,22 χρόνων. Δε διατρέχουν άμεσο κίνδυνο οι Ριασάντ Αλί,24 χρόνων, και ο Φάλκος Νικόλαος,25 χρόνων, ο οποίος έχει εγκαύματα στο 36% της επιφάνειας του σώματός του, που είναι όμως πολύ επιφανειακά.

"Το ευχάριστο μέχρι στιγμής, είπε ο Ιω. Ιωάννοβιτς, είναι ότι έχουν ανταποκριθεί όλοι τους καλά στη θεραπεία που ακολουθούν οι γιατροί. Βέβαια, δεν μπορεί κανένας να πει ότι έχουν διαφύγει αυτή τη στιγμή τον κίνδυνο. Είμαστε ακόμα πολύ επιφυλακτικοί για την οποιαδήποτε κρίση και πρόγνωση. Τέτοιου είδους τραυματισμοί, αν δεν περάσουν τουλάχιστον 15 - 20 μέρες δεν μπορεί κανένας να κρίνει ή να δώσει την οποιαδήποτε απάντηση. Δυστυχώς, τόσο σοβαρά εγκαύματα, μπορούν να αλλάξουν την πορεία της υγείας του ασθενούς από τη μια στιγμή στην άλλη".

"Βόμβα έτοιμηνα εκραγεί" "Πάνω σε βόμβα έτοιμη να εκραγεί κάθονταν όσοι δούλευαν στο εργοστάσιο και δεν το ξέρανε. Απλώς, ήταν ζήτημα χρόνου πότε θα συνέβαινε το μοιραίο". Αυτή ήταν η χαρακτηριστική φράση ενός κατοίκου της κοινότητας "Πολιτικών", που γνωρίζει τα πράγματα "από μέσα", αλλά δεν ήθελε να προχωρήσει άλλο και ήθελε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Σαν χώρος μετά από βομβαρδισμό έμοιαζε χτες το εργοστάσιο. Οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου δε συνελήφθησαν, αφού κρίθηκε από τον εισαγγελέα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής τους και αποφασίστηκε να συνεχιστεί η ανάκριση.

Ωστόσο, όλοι στην περιοχή θέτουν σοβαρά ερωτήματα και εκφράζουν τους ενδοιασμούς τους για το κατά πόσον το συγκεκριμένο εργοστάσιο πληρούσε τους κανόνες ασφαλείας.

Συγκεκριμένα το εργοστάσιο παρότι διέθετε άδεια για εγκατάσταση μόνο μιας μηχανής συσκευασίας φιαλιδίων γκαζιού, οι ιδιοκτήτες είχαν εγκαταστήσει τρεις και μάλιστα σ' ένα χώρο όχι μεγαλύτερο από 12 - 15 τετραγωνικά μέτρα. Διαπιστώθηκε ακόμα ότι ο ανιχνευτής διαφυγής αερίου, την ώρα της έκρηξης ήταν κλειστός. Κάποιοι είπαν ότι ήταν κλειστός, επειδή με την παραμικρή διαφυγή χτύπαγε συναγερμός... Από τύχη, πάντως, δεν έπιασαν φωτιά οι δεξαμενές παροχής όπου ήταν αποθηκευμένοι 20 τόνοι γκαζιού. Οι δεξαμενές αυτές είναι τελείως ακάλυπτες και βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από το εργοστάσιο.

Ολοι στην περιοχή γνωρίζουν επίσης ότι οι αλλοδαποί (Πακιστανοί και παλιότερα Αλβανοί) που δούλευαν εκείνη την ώρα στη βάρδια 2 - 10 μ.μ. είχαν προσληφθεί πριν από 3 - 15 μέρες και είχαν τοποθετηθεί σε εργασία (μηχανές συσκευασίας), όπου χρειάζεται ειδίκευση και εμπειρία. Επίσης δούλευαν χωρίς άδεια εργασίας και ανασφάλιστοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ" παλιότερα είχαν γίνει έγγραφες συστάσεις τόσο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκίδας, όσο και από την Επιθεώρηση Εργασίας για λήψη μέτρων πυρόσβεσης, που ποτέ δεν πάρθηκαν από το συγκεκριμένο εργοστάσιο.

Από τα παραπάνω προκύπτει, λοιπόν, ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες γι' αυτούς που έδωσαν την άδεια λειτουργίας και ήταν υπεύθυνοι για τους ελέγχους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ