• Πλοιοκτήτης και πλοίαρχος αρνούνται να αποκαλύψουν ακόμα και την ταυτότητα του θύματος
  • - Νεκρός πάνω στο πλοίο ΕΥΡΩΜΠΑΡΚΕΤ 4, βρέθηκε, προχτές, εργάτης, φορώντας μπλε φόρμα. Πάνω του βρέθηκαν μόνο ένα πακέτο τσιγάρα και ένα πεντοχίλιαρο. Ούτε ταυτότητα, ούτε κάποιο άλλο χαρτί που να... - 1996-07-13 00:00:00.0"/>
  • Πλοιοκτήτης και πλοίαρχος αρνούνται να αποκαλύψουν ακόμα και την ταυτότητα του θύματος
  • - Νεκρός πάνω στο πλοίο ΕΥΡΩΜΠΑΡΚΕΤ 4, βρέθηκε, προχτές, εργάτης, φορώντας μπλε φόρμα. Πάνω του βρέθηκαν μόνο ένα πακέτο τσιγάρα και ένα πεντοχίλιαρο. Ούτε ταυτότητα, ούτε κάποιο άλλο χαρτί που να... - 1996-07-13 00:00:00.0" /> Νεκρός χωρίς ταυτότητα! | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σάββατο 13 Ιούλη 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 12
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    Νεκρός χωρίς ταυτότητα!
    • Εργάτης βρέθηκε νεκρός στο πλοίο "Ευρωμπάρκετ 4", λίγες ώρες μετά τη διακοπή των εργασιών από το λιμεναρχείο!
    • Πλοιοκτήτης και πλοίαρχος αρνούνται να αποκαλύψουν ακόμα και την ταυτότητα του θύματος

    Νεκρός πάνω στο πλοίο ΕΥΡΩΜΠΑΡΚΕΤ 4, βρέθηκε, προχτές, εργάτης, φορώντας μπλε φόρμα. Πάνω του βρέθηκαν μόνο ένα πακέτο τσιγάρα και ένα πεντοχίλιαρο. Ούτε ταυτότητα, ούτε κάποιο άλλο χαρτί που να αποδεικνύει ποιος είναι. Πλοιοκτήτης του - υπό σημαία Μάλτας - πλοίου είναι ο Η. Σταύρου.Τόσο αυτός, όσο και ο πλοίαρχος αρνούνται να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία του άτυχου εργάτη και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Ο αγνώστων στοιχείων εργάτης, που πιθανολογείται ότι ήταν 60 - 65 χρόνων, ανασύρθηκε νεκρός - μέσα σε νερά - από το "στρίντζο" του πλοίου (δεξαμενή στην πλώρη όπου μαζεύεται η αλυσίδα της άγκυρας). Το πλοίο είναι δεμένο στο Νέο Μόλο Δραπετσώνας για επισκευές. Λίγες ώρες πριν είχαν διακοπεί απ' το λιμεναρχείο οι επισκευαστικές εργασίες.

    Συγκεκριμένα, προχτές το πρωί μετά από παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά,πραγματοποιήθηκε από το Λιμεναρχείο Κερατσινίου έλεγχος στο πλοίο, όπου διαπιστώθηκε ότι εκτελούνταν απ' το πλήρωμα ελασματουργικές εργασίες στα καπάκια στο Νο 1 και 2 αμπάρι του πλοίου και μετά απ' αυτό διέκοψε τις εργασίες. Να σημειώσουμε ότι πάνω στο πλοίο δεν υπήρχε κανένα επισκευαστικό συνεργείο.

    Γύρω στις 5.30μμ προχτές το απόγευμα άγνωστος τηλεφώνησε στο λιμεναρχείο και, με σπαστά ελληνικά, κατάγγειλε ότι υπάρχει νεκρός στο "στρίντζο" του πλοίου. Από την επιτόπια εξέταση του ιατροδικαστή, διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος ήταν πρόσφατος και πιθανολογείται ότι προήλθε από πτώση και εισρόφηση νερών που υπήρχαν σε κείνο το σημείο.

    Το πλοίο αποτελεί νέα αγορά από την Ουκρανία και εμφανίζεται να έχει ως πλήρωμα έναν Ελληνα (καπετάνιος), 14 Ινδούς, έναν Τούρκο και έναν Αιγύπτιο. Το Λιμεναρχείο Κερατσινίου διενεργεί προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος και την ταυτότητα του νεκρού, ενώ ήδη έχουν συλληφθεί ο καπετάνιος, Ν. Ψάλτης,και ο αντιπλοίαρχος, ASHRF BAKOUMI,οι οποίοι προσήχθησαν στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά με την αυτόφωρο διαδικασία.

    Ο Ι. Πουντίδης,πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, δήλωσε σχετικά: "Για άλλη μια φορά καταγράφεται ότι ορισμένοι πλοιοκτήτες, με τον πιο αδίστακτο τρόπο, στο όνομα των κερδών και των υπερκερδών τους, αμφισβητούν, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, ακόμα και το δικαίωμα στη ζωή των εργατών. Είτε Ελληνας είναι ο εργάτης, είτε αλλοδαπός, άφησε την τελευταία του πνοή πάνω στο πλοίο και αρνούνται να αναγνωρίσουν την ταυτότητά του! Η δε ναυτιλιακή εταιρία αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο συγκεκριμένος πλοιοκτήτης πρέπει να σημειώσουμε ότι στο παρελθόν κατ' επανάληψη έχει σε διάφορα πλοία πιαστεί και έχει υποστεί κυρώσεις για κρούσματα παράνομης απασχόλησης. Αυτό το τραγικό συμβάν έρχεται να καταδείξει τις πολιτικές ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για την ασυδοσία που εξασφαλίζουν σε εφοπλιστικές εταιρίες, ναυτιλιακούς πράκτορες και διάφορους άλλους. Απαιτούμε την πλήρη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων και επιτέλους η κυβέρνηση να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα και να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, που θα βάλουν φρένο σε αυτή την ασυδοσία".


    Κορυφή σελίδας
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ