Κυριακή 16 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Η Ελλάδα πρώτη στο ΝΑΤΟ

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της "Λευκής Βίβλου" που εξέδωσε το υπουργείο Αμυνας και τα οποία αναφέρονται στις αμυντικές δαπάνες. Οπως γίνεται παραδεκτό "η τακτική του εξοπλιστικού ανταγωνισμού με την Τουρκία είχε συνέπεια την αυξανόμενη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και του δημοσίου χρέους από τις δαπάνες για την εθνική άμυνα".

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας οκταετίας, τονίζεται, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, σε τρέχουσες τιμές, παρουσιάζει μέση ετήσια αύξηση ίση με 15% περίπου, φτάνοντας τα 725 δισ. δρχ. το 1995 και τα 789 δισ. δρχ. το 1996.Βέβαια υπάρχουν και οι δαπάνες μέσω άλλων υπουργείων που αυξάνουν κατά 50% και πάνω το αρχικό ποσόν του υπουργείου Αμυνας.

Οι δαπάνες για την εθνική άμυνα, σύμφωνα ακόμα και με τη "Λευκή Βίβλο", παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, "αν μάλιστα ληφθούν υπόψη και οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας". Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα εδώ και χρόνια έρχεται πρώτη στις στρατιωτικές δαπάνες ως ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) μεταξύ όλων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ.Η χώρα μας με ποσοστό 4,6,(με τον συνυπολογισμό των δαπανών για την εξυπηρέτηση των τοκοχρεολυσίων δανείων το ποσοστό υπερδιπλασιάζεται), είναι η πρώτη,δεύτερες έρχονται οι ΗΠΑ με 4% και τρίτη η Τουρκία με 3,9%,στην τέταρτη θέση είναι η Μ. Βρετανία και η Γαλλία με 3,1% κλπ.

Εξάλλου υπολογίζεται ότι ποσό που ισοδυναμεί με το 50% των συνολικών πιστώσεων για εξοπλισμούς, διατίθεται για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων και λοιπών υποχρεώσεων προηγουμένων ετών. Για το 1996, για εξοπλισμούς, προβλέπεται δαπάνη 201 δισ. από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας. Πέρα από το ποσό αυτό, για τα εξοπλιστικά προγράμματα του 1996 προβλέπονται πιστώσεις ύψους 229,3 εκατ. δολ. από δάνεια FMF (αμερικανική "βοήθεια") καθώς και εκταμιεύσεις δανείων ύψους 102,9 δισ. δρχ. περίπου.

Ενδεικτικό των δυνατοτήτων που υπάρχουν για μείωση των αμυντικών δαπανών, είναι αυτό που τονίζεται στην έκδοση του υπουργείου Αμυνας: "Η αύξηση της αποτελεσματικότητας στην αξιοποίηση των πόρων μπορεί να επιτρέψει μακροπρόθεσμα τη μείωση του αμυντικού προϋπολογισμού σε απολύτους αριθμούς με παράλληλη διατήρηση της αμυντικής ικανότητας της χώρας".

Νέες αγορές

Σύμφωνα με τη "Λευκή Βίβλο", τα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή αναμένεται να υλοποιηθούν στην τρέχουσα πενταετία είναι:

Στρατός Ξηράς: Απόκτηση επιθετικών ελικοπτέρων, μεταφορικών ελικοπτέρων, διαφόρων τύπων οχημάτων, συστημάτων ελέγχου πυρός αρμάτων, πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (MLRS) και ρατντάρ. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες θα γίνουν ακόμα, αγορές συγχρόνων αρμάτων μάχης τρίτης γενιάς.

Πολεμικό Ναυτικό: Εκσυγχρονισμός υποβρυχίων, ναυπήγηση φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, κανονιοφόρων και αρματαγωγών, απόκτηση κατευθυνομένων βλημάτων αέρος - εδάφους για ελικόπτερα, ελικοπτέρων SIKORSKY και κατευθυνομένων βλημάτων HARPOON. Επίσης γίνονται συζητήσεις για αγορές νέων υποβρυχίων και φρεγατών.

Πολεμική Αεροπορία: Επέκταση ορίου ζωής μαχητικών αεροσκαφών F-4 ("Φάντομ"), αξιοποίηση αεροσκαφών F-16, απόκτηση αεροσκαφών από πλεονάσματα των ΗΠΑ, απόκτηση βλημάτων αέρος - αέρος και εδάφους - αέρος μέσης ακτίνας ενέργειας, εκσυγχρονισμός αεροσκαφών. Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, στα αεροπλάνα τρίτης γενιάς, πέραν των 40 F-16, που η παραλαβή τους θα γίνει μέσα στα 1997 κατόπιν παλαιότερης παραγγελίας, έχουν ήδη αρχίσει οι συζητήσεις για την αγορά 40 ακόμα μαχητικών, πιθανά αυτού του τύπου.

Επίσης, προβλέπεται συνέχιση των επιμέρους προγραμμάτων επικοινωνιών των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες μεγάλες ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας(2023-05-26 00:00:00.0)
Τι αποφασίστηκε(2002-11-26 00:00:00.0)
Προσπάθεια κουκουλώματος της υπόθεσης(2001-01-11 00:00:00.0)
Καταβροχθίζουν 2,5 τρισ.(2000-11-05 00:00:00.0)
Η ταυτότητα του νέου προγράμματος(1997-08-17 00:00:00.0)
Απαρχαιωμένα αεροσκάφη από τις ΗΠΑ(1996-07-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ