Κυριακή 16 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Τα προβλήματα της "επόμενης μέρας"

Ως δεδομένη, περίπου, θεωρεί ο Κ. Σημίτης την επικράτησή του στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα του επιτρέψει να κάνει ένα σημαντικό βήμα για την εδραίωση της θέσης του και την κυριαρχία στο παιχνίδι εξουσίας στο κυβερνών κόμμα.

Η αισιοδοξία αυτή του πρωθυπουργού δεν είναι αβάσιμη. Τα "μεγάλα αφεντικά" των ΜΜΕ με τον τρόπο που πρόβαλαν τη δημοσκόπηση της MRB που ήταν"κομμένη και ραμμένη" στα μέτρα του, έδειξαν ότι επιδιώκουν με κάθε τρόπο να τον επιβάλουν ως "αδιαμφισβήτητο ηγέτη" στο ΠΑΣΟΚ και σε κάθε περίπτωση αποδεικνύουν την αμέριστη υποστήριξη που του παρέχουν.

Τα "αμείλικτα" και "καταλυτικά" επιχειρήματα των πολύμορφων υποστηρικτών του Κ. Σημίτη εστιάζονται σε δύο σκέλη: Ο επικεφαλής της ομάδας των εκσυγχρονιστών είναι ο μόνος που μπορεί να αντιμετωπίσει τη "Δεξιά" και για αυτό το σκοπό"πρέπει να έχει λυμένα τα χέρια του" και με πλήρεις εξουσίες και αρμοδιότητες, ώστενα εφαρμόσει την πολιτική του και μάλιστα μακροπρόθεσμα.

Οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του, που επικεντρώνουν την προσοχή του στη "συλλογική ηγεσία με διακριτούς ρόλους" δυσκολεύονται ιδιαίτερα να πείσουν τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που έχει εθιστεί σε αρχηγικές και προσωπολατρικές καταστάσεις.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και το "κλίμα νίκης" που έχουν αναλάβει να καλλιεργήσουν για λογαριασμό του οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, ενόψει και του σημερινού καθοριστικού δεύτερου γύρου ανάδειξης των συνέδρων, ο Κ. Σημίτης αισθάνθηκε την ανάγκη να προχωρήσει ένα βήμα περισσότερο και να μιλήσει για την... "επόμενη μέρα" του συνεδρίου. "Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα είναι η αφετηρία μιας συνολικής ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού".Για ποια ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού κάνει λόγο ο Κ. Σημίτης; Οπως διευκρίνισε από το Ηράκλειο της Κρήτης "από το ΠΑΣΟΚ θα δοθεί το σύνθημα της νέας εποχής, που θα συμπαρασύρει σε θετική κατεύθυνση το σύνολο της πολιτικής μας ζωής". Και μόνο σημειολογικά αν παρατηρήσει κάποιος ότι το σύνθημα της "νέας εποχής" αποτελεί το σήμα κατατεθέν του Μ. Εβερτ,εύκολα μπορεί να συμπεράνει ότι ο πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του μια ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού υπό την ηγεμονία των λεγόμενων εκσυγχρονιστικών δυνάμεων από όλους τους πολιτικούς χώρους που συνθέτουν το δικομματικό σκηνικό.

Βέβαια, ο πρωθυπουργός έχει μια έφεση στην προβολή οραμάτων και φιλόδοξων στόχων. Ακόμα και αν την επομένη του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ έχει πάρει αυτά που θέλει - (διάδοχος δηλαδή του Α. Παπανδρέου) - τα πράγματα δε θα είναι καθόλου εύκολα για αυτόν. Τον περιμένουν "δύσκολα καθήκοντα" όπως η υλοποίηση αντιλαϊκών επιλογών που τις έχει "κρατήσει" για μετά το συνέδριο. Μεταξύ αυτών ο σφαγιασμός των κοινωνικών δαπανών, η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1997 στα ασφυκτικά πλαίσια του προγράμματος "σύγκλισης", οι ιδιωτικοποιήσεις, κ.ά.

Μεταξύ των άλλων "εμποδίων" ο Κ. Σημίτης θα έχει να αντιμετωπίσει τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση θα αποφεύγουν να στηρίξουν τα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να μη χρεωθούν τη φθορά.

Οι προβλέψεις αυτές έχουν ήδη πυροδοτήσει σενάρια για πρόωρες εκλογές με πιθανότερο χρόνο διεξαγωγής τους το φθινόπωρο.Την άποψη για πρόωρες εκλογές την υποστηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος,ο οποίος ήδη διαπιστώνει "δυσκολίες" στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του '97. Σύμφωνα με το σκεπτικό του η κατάσταση πρέπει να ξεκαθαριστεί με προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, ώστε η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει απερίσπαστη στην εφαρμογή μιας ιδιαίτερα σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ