Κυριακή 16 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΜΑ

ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ.Μάχη με βερμπαλισμούς, πολύχρωμα φυλλάδια και ανέξοδες υποσχέσεις, δίνει το υπουργείο Παιδείας, για να αποκρύψει τον βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα του "εκπαιδευτικού Μάαστριχτ" που προωθεί και μέσα από τις ρυθμίσεις του Εθνικού Απολυτήριου. Στο σημερινό αφιέρωμα του "Ρ" αναφέρονται οι ολοκληρωμένες θέσεις του ΚΚΕ για τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και οι εκτιμήσεις - απόψεις εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (σελίδες 12 - 15).

ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ το έργο του φυσικού αερίου, οι απαράδεκτες καθυστερήσεις. Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη του έργου, τα μέχρι τώρα απολογιστικά στοιχεία της εξέλιξής του, η οποία χαρακτηρίστηκε από πολύχρονες καθυστερήσεις και παλινωδίες, είναι δυστυχώς τέτοια που επιτρέπουν την αμφισβήτηση της βιωσιμότητας της τεράστιας αυτής επένδυσης (σελίδες 8 - 9).

Ο ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ κάμπος βράζει και πάλι. Αγροτική καταιγίδα προβάλλει στον ορίζοντα. Η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η αντιαγροτική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων μαραζώνει τη "Γη της Επαγγελίας". Την ίδια ώρα νέα χρέη πολλών εκατομμυρίων αυξάνουν τα αδιέξοδα των συνεταιρισμών, ενώ οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής έχασαν συνολικά πάνω από τριάντα δισ. δρχ. Αποστολή του "Ρ" στον θεσσαλικό κάμπο (σελίδες 24 - 25).

Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ του ανταγωνισμού των εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας διαρκώς διευρύνεται. "Εχουμε αυξήσει σε τεράστιο βαθμό την ικανότητα της Τουρκίας και της Ελλάδας να πολεμήσουν μεταξύ τους", δηλώνουν Αμερικανοί ειδικοί. Παρ' όλα αυτά νέες "αγορές του αιώνα" βρίσκονται στα σκαριά. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στο ΝΑΤΟ στις στρατιωτικές δαπάνες, ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) και μαζί με την Τουρκία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά τις εισαγωγές όπλων (σελίδα 7).

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ο "γολγοθάς" των εργαζομένων στα τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα. Η ολομέτωπη επίθεση στον τομέα των εργασιακών σχέσεων που τινάζει στον αέρα κάθε δικαίωμα και κατάκτηση καθώς και η επίμονη άρνηση των εργοδοτών ακόμα και να υπογράψουν την κλαδική σύμβαση του 1996, έφεραν την κατάσταση σε οριακό σημείο και επέβαλαν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις σαν τη μόνη διέξοδο. Στις 20 Ιούνη οι εργαζόμενοι στον κλάδο απαντούν με απεργία (σελίδες 16, 33).

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 18χίλιαρου. Διευκρινιστικές οδηγίες σχετικά με τον τρόπο και το χρόνο καταβολής στους δικαιούχους υπαλλήλους του δημοσίου, των αναδρομικών του ειδικού επιδόματος των 18.000 δραχμών, παρέχει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε σχετική εγκύκλιο που απέστειλε προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες στις 7 Ιούνη 1996, με την ένδειξη "επείγουσα" (σελίδα 10).

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ξέρουν καλύτερα από τον καθένα ότι τίποτα δε χαρίζεται. Ωστόσο πολλές είναι οι νέες κοπέλες που νομίζουν ότι σήμερα τα περισσότερα προβλήματα που αφορούν τις γυναίκες, έχουν λυθεί με την ισονομία. Ούτε όμως τα προβλήματα έχουν λυθεί, ούτε τίποτα είναι δεδομένο (σελίδες 38 - 39).ΔΥΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Ρώσων κομμουνιστών, του Λεονίντ Ιβάντσενκο, βουλευτή, μέλους του προεδρείου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Βίκτορ Τιούλκιν, πρώτου γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, με την ευκαιρία της συμμετοχής τους στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Μιλάνε στο "Ρ" για τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, για την κατάσταση στη χώρα, την επαναδημιουργία ενωσιακού κράτους και τις σχέσεις με το ΚΚΕ (σελίδες 42 - 45).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ