Σάββατο 8 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΤΥΦΛΩΝ
Στρώνουν το έδαφος για νοθεία

Σοβαρές καταγγελίες της Συντονιστικής Επιτροπής της "Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Τυφλών"

Κάτω από ανώμαλο καθεστώς, ουσιαστικά, πρόκειται να διεξαχθούν αύριο οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ), καθώς και αντιπροσώπων για την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή της "Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Τυφλών".

Η ΕΣΚ τονίζει πως, παρά τις επίμονες προσπάθειές της για αδιάβλητες εκλογικές διαδικασίες - όσο αυτό επιτρέπεται με το ισχύον καταστατικό - με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ (η φιλοκυβερνητική παράταξη "Πλατιά Δημοκρατική Συνεργασία") δεν παρέχονται οι απαραίτητες εγγυήσεις, αλλά και η δυνατότητα των τυφλών αντιπροσώπων να ελέγξουν τη διαδικασία.

Ειδικότερα: Η πλειοψηφία του ΔΣ επιμένει να μπαίνει ο σταυρός στους υποψηφίους για το ΔΣ και τη Συνομοσπονδία με στυλό και όχι με τη γραφή των τυφλών, με την οποία είναι τυπωμένα και τα ψηφοδέλτια. Αυτό, σύμφωνα με την ΕΣΚ, συμβαίνει διότι η κυβερνητική παράταξη θέλει με αυτόν τον τρόπο να ελέγξει τους ψηφοφόρους "σημαδεύοντας" στην πράξη τα ψηφοδέλτια και παραβιάζοντας τη μυστικότητα της ψηφοφορίας. Σημειώνεται ότι τα ψηφοδέλτια είναι έτσι τυπωμένα ώστε ο σταυρός να μπαίνει σε ειδικό πλαίσιο με ανάγλυφη κουκκίδα της γραφής των τυφλών braill.

Οσον αφορά την οικονομική εκμετάλλευση των τυφλών, υπάρχουν καταγγελίες κυβερνητικών στελεχών, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων για το καθεστώς που επικρατεί στον τομέα διαχείρισης των κοινοτικών προγραμμάτων. Η Εξελεγκτική Επιτροπή του Συνδέσμου στην τελευταία της θητεία δεν αφέθηκε ούτε μία φορά να ασκήσει οικονομικό έλεγχο, παρότι το καταστατικό τον επιβάλλει κάθε τρεις μήνες. Ο μόνος "έλεγχος" που επιτράπηκε ήταν μόνο για τέσσερις ώρες την παραμονή της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης και αφορούσε ποσά που ξεπερνούν τα 150 εκατ. δραχμές.

Οσον αφορά το θέμα ορισμού δικηγόρων, η ΕΣΚ αναφέρει πως, παρότι ζήτησε να οριστούν δικηγόροι απ' τους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους, η κυβερνητική παράταξη το αρνήθηκε και όρισε αυθαίρετα δικούς της ανθρώπους. Μέχρι χτες δεν τους είχε δοθεί αντίγραφο του Μητρώου Μελών, για να μην μπορέσουν να ελέγξουν τη διαδικασία.

Τέλος, η ΕΣΚ καταγγέλλει ότι αν και το καταστατικό απαγορεύει να είναι μέλη του ΠΣΤ και μέλη άλλων συλλόγων (υπάρχουν τέτοιοι σύλλογοι "σφραγίδες"), η πλειοψηφία της διοίκησης του ΠΣΤ άλλους διαγράφει ως μέλη άλλων συλλόγων και άλλους τους διατηρεί γιατί προφανώς είναι "δικοί της".

"Αυτές οι μεθοδεύσεις - καταλήγει η ανακοίνωση - θυμίζουν κάποιες άλλες εποχές και γι' αυτό απαιτούμε έστω και την τελευταία στιγμή να δοθούν οι στοιχειώδεις εγγυήσεις για να εκφραστούν ανεπηρέαστα και ελεύθερα οι επιλογές των συναδέλφων τυφλών. Ανεξάρτητα, όμως απ' αυτά, πιστεύουμε ότι οι συνάδελφοι θα καταδικάσουν αυτές τις μεθοδεύσεις, καθώς και την κυβερνητική παράταξη για τη στάση που κράτησε απέναντι στα προβλήματα. Η ψήφος στην ΕΣΚ θα είναι ψήφος ενάντια στην εμπορευματοποίηση των προβλημάτων μας και των αναγκών μας. Θα είναι ψήφος αντίστασης στη μείωση των κοινωνικών δαπανών και ψήφος ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις ή το πέρασμα της πρόνοιας και της ειδικής αγωγής στη φιλανθρωπία".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ