Σάββατο 8 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα θηλιά στην ΠΥΡΚΑΛ

Το πρόβλημα της ρευστότητας η κυβέρνηση προσπαθεί να το λύσει με δανειοδότηση. Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρη

Με δανειοδότηση θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας της ΠΥΡΚΑΛ. Αυτό είπε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Κουρής,απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρη,αν και παραδέχτηκε ότι αυτό πρέπει να είναι το τελευταίο μέσο. Προηγουμένως είχε αναφέρει σειρά μέτρων, που υποτίθεται ότι έχει λάβει ή σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να πείσει ότι όλα πάνε καλά.

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του υφυπουργού, ο Δ. Κουμπούρης είπε: "Απ' όσα ειπώθηκαν, θα έβγαζε κανείς το συμπέρασμα, αν δεν ήταν γνώστης της κατάστασης, ότι όλα λίγο - πολύ πάνε καλά στην ΠΥΡΚΑΛ, απλώς υπάρχουν ορισμένα προβλήματα. Και μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας. Αυτά όμως είναι στα λόγια, γιατί στην πράξη δεν ακολουθείται η πολιτική που διακηρύσσεται. Οι εργαζόμενοι την ερχόμενοι βδομάδα έχουν κινητοποιήσεις για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της μισθοδοσίας τους. Ολα αυτά, γιατί ενώ υπάρχει το πρόβλημα της ρευστότητας, η κυβέρνηση προσπαθεί να το λύσει με δανειοδότηση. Δανειοδότηση όμως σημαίνει νέα θηλιά στην ΠΥΡΚΑΛ με μέλλον αβέβαιο". Απαντώντας ακολούθως στο ερώτημα από πού θα βρεθούν τα χρήματα, είπε ότι πρέπει να διατεθούν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Ο Δ. Κουμπούρης, σχολιάζοντας σε άλλο σημείο της ομιλίας την πολιτική συγχώνευσης των αμυντικών βιομηχανιών που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, τόνισε: "Εάν κάθε επιχείρηση από αυτές δεν αποδεσμευτεί να κάνει το δικό της παραγωγικό έργο, τα προβλήματα θα είναι πολύ μεγάλα".

Ολοκληρώνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ την ομιλία του, αναφέρθηκε στα θύματα του ατυχήματος του περασμένου καλοκαιριού στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, σημειώνοντας ότι δέκα μήνες μετά δεν έχουν ακόμα δοθεί τα χρήματα στις οικογένειες των θυμάτων. "Από εκεί και πέρα μιλάμε για ανάπτυξη, μιλάμε για στήριξη της αμυντικής βιομηχανίας. Αυτά πρέπει να αποδείχνονται στην πράξη", κατέληξε ο Δ. Κουμπούρης, προσθέτοντας: "Με τη λογική που ακολουθεί μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, ανάπτυξη δε βλέπουμε. Εμείς βλέπουμε συρρίκνωση, μαρασμό των επιχειρήσεων της αμυντικής βιομηχανίας που τόσο έχει ανάγκη σήμερα η χώρα, στους δύσκολους καιρούς που μας επιφυλάσσουν οι "σύμμαχοί" μας και οι "φίλοι" μας".

Στη δευτερολογία του ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Κουρής, αναφερόμενος στα θύματα του ατυχήματος στην ΠΥΡΚΑΛ, σημείωσε ότι ο Γερ. Αρσένης έχει εγκρίνει τη νοσηλεία των τραυματιών στα στρατιωτικά νοσοκομεία, χαρακτηρίζοντας την αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας σαν "σημαντική συμβολή στους εργαζόμενους", όπως επί λέξει είπε.

  • Τετράωρη στάση εργασίας (από τις 8πμ ως τις 12μ) και συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, την Τρίτη 11 Ιούνη, αποφάσισε να πραγματοποιήσει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας,κλιμακώνοντας έτσι τις κινητοποιήσεις ενάντια στον οικονομικό μαρασμό, στον οποίο οδηγείται από την κυβέρνηση η πρώτη αμυντική βιομηχανία της χώρας.

Αίτημα των εργαζομένων είναι η χρηματοδότηση της επιχείρησης, στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των ελλειμμάτων και ανάπτυξης νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων. Επίσης οριστική ρύθμιση των χρεών, επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και αύξηση του μεριδίου της ΠΥΡΚΑΛ στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, με παραγγελίες για πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ