Σάββατο 8 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Πόντιος Πιλάτος" η Ουάσιγκτον

Οι "ίσες αποστάσεις" της Ουάσιγκτον ενοχλούν την ελληνική κυβέρνηση, καθώς υποθάλπονται οι απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις για την επανεξέταση του καθεστώτος της Νοτιοανατολικής Μεσογείου

Η "εύγλωττη σιωπή", με την οποία η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει τη νέα ελληνοτουρκική "διένεξη" για τη Γαύδο, προκάλεσε έντονη ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία διαπιστώνει πως πίσω από τις τουρκικές αξιώσεις βρίσκονται - και - αμερικανικά σενάρια που προγραμματίζουν την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, μέσα από μια συνολική διευθέτηση του "ελληνοτουρκικού προβλήματος".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών Ν. Μπερνς έχουν θέση για το θέμα της νήσου Γαύδου και την έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα και την Αγκυρα σε διπλωματικό επίπεδο. Δεν πρόκειται, όμως, να την εκφράσουν δημόσια, γιατί κάτι τέτοιο δε θα βοηθούσε την κατάσταση.

Με τον ίδιο τρόπο απάντησε και ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα χτες, όταν κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να ενημερωθεί για τις ελληνικές θέσεις. Στον επιτετραμμένο της αμερικανικής πρεσβείας, υποβλήθηκε το αίτημα για μια σαφή τοποθέτηση της Ουάσιγκτον για το θέμα της Γαύδου. Το ίδιο αίτημα έχει υποβληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και στην Ουάσιγκτον στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να τοποθετηθεί δημόσια για αυτό το θέμα.

Τα νέα ανησυχητικά δεδομένα, για την ασφάλεια της περιοχής, θα περιγράψει στους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, με επιστολή που θα αποσταλεί τις προσεχείς μέρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος έχει ήδη ενημερώσει τους πρεσβευτές δύο χωρών Μόνιμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ρωσίας και της Κίνας, καθώς και τους πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ.

Στο υπουργείο Εξωτερικών, κλήθηκε χτες και ο επιτετραμμένος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, στον οποίο επιδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας. Ο Τούρκος διπλωμάτης απέρριψε την ελληνική διαμαρτυρία, υποστηρίζοντας πως η χώρα του δεν αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί της Γαύδου, αλλά απλώς ζητά τη διερεύνηση του νομικού καθεστώτος που διέπει αυτό το νησί.

Ο Γερ. Αρσένης

Για αύξηση, τον τελευταίο καιρό, της τουρκικής προκλητικότητας μίλησε χτες ο υπουργός Αμυνας, Γερ. Αρσένης,έσπευσε όμως να συμπληρώσει ότι "δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε". Εξάλλου, το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, που θα γίνει τη Δευτέρα το πρωί. "Κυρίαρχο θέμα στο ΚΥΣΕΑ, είπε ο Γερ. Αρσένης, δεν είναι τόσο η στρατιωτική πτυχή του ζητήματος, αλλά η πολιτική πτυχή του θέματος, πώς δηλαδή αντιμετωπίζεται η προκλητικότητα της Τουρκίας". Το υπουργείο Αμυνας, είπε, έχει να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και όπως είπε σε άλλο σημείο "ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα". Οταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αμυντικές συμφωνίες που έχουν μεταξύ Ελλάδας και χωρών της Αν. Μεσογείου όπως με το Ισραήλ και τη Συρία είπε ότι αυτές "δεν είναι ανενεργές" και υλοποιούνται "άλλες με γοργότερους και άλλες με βραδύτερους ρυθμούς".

Ο Γερ. Αρσένης, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ν. Μπερνς, ο οποίος απέφυγε να πάρει θέση για το θέμα της Γαύδου, είπε ότι "όταν πρόκειται περί εξωφρενικής συμπεριφοράς μιας χώρας δεν υπάρχουν περιθώρια πολιτικής λεγόμενης "ίσων αποστάσεων"" και δήλωσε πως θα ζητήσει από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ου. Πέρι, που θα τον συναντήσει την επόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες στα πλαίσια της Συνόδου των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, να τοποθετηθεί στο ζήτημα αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ