Σάββατο 8 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περιοδικός Τύπος και οικολογία

Αφού τα ΜΜΕ έχουν σήμερα την τιμητική τους στη σελίδα είναι μια καλή αφορμή, να μιλήσουμε για τρία περιοδικά, που το καθένα στο χώρο του γράφει ιστορία και που σπάνια αναφέρονται στις κουρελαρίες των ταμπλόιτ, αν και συστηματικά και με βάναυσο τρόπο αντιγράφονται από αρμόδιους για το περιβάλλον συντάκτες, που οι γνώσεις για το αντικείμενο που ασχολούνται αποκτήθηκαν από τα κόμικς, όπως έλεγε πρόσφατα γνωστός πανεπιστημιακός του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Κι από έπαρση, άλλο τίποτα. Τύφλα να 'χει η Κορομηλά.

ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Εκατόν τριανταεννιά τεύχη συμπλήρωσε αυτό το μήνα. Δεν είναι και μικρό πράγμα. Την ίδια στιγμή παρόμοια περιοδικά στο εξωτερικό έκλεισαν ή βγαίνουν αραιά και πού. Η ΝΟ κατόρθωνε πάντα να συσπειρώνει ένα μεγάλο δυναμικό γύρω της και ν' αναπληρώνει τα κενά των αποχωρήσεων συνεργατών της. Φυσική απόρροια της εθελοντικής προσφοράς τους σε μια εποχή (τουλάχιστο έτσι θέλουν να μας πείσουν) ιδιώτευσης. Εγκυρη πάντα, με επιστημονικό κι όχι συνθηματολογικό λόγο. Και πάντα στα πλαίσια της ευπρέπειας. Ακόμα και να διαφωνείς με κάποια κείμενα ποτέ δε σε προκαλούν με υβριστικό τρόπο. Ετσι συχνά υπάρχει πλούσιος διάλογος μέσα από τις στήλες της. Ενα ακόμα πλεονέκτημα του περιοδικού η σταθερή κυκλοφορία του κάθε 15 του μήνα, που κρατά τους αναγνώστες. Τον τελευταίο καιρό η συντακτική της ομάδα δίνει τη δυνατότητα να 'χουμε και στα ελληνικά την ετήσια έκθεση του Warldwatch. Αλλο ένα συν του πολύ καλού αυτού περιοδικού.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η ΠΕ καλύπτει ένα χώρο πολύ ζωντανό και ουσιαστικά παρθένο. Με θεωρητικά κείμενα γύρω από το αντικείμενο αυτό, αλλά και με δουλιές σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς που έχουν μπει ενεργά σ' αυτή τη δραστηριότητα εθελοντικά. Κι όπως έχουμε γράψει ξανά γίνονται πραγματικά "θαύματα". Προσοχή μόνο στις αρπαχτικές διαθέσεις του ΥΠΕΠΘ. Γιατί, αν κάνει το μάθημα υποχρεωτικό και το συμπεριλάβει στα αναλυτικά προγράμματα θα οδηγήσει σε μαρασμό έναν τομέα πριν καν ανθήσει. Μέχρι και κείμενα για την περιβαλλοντική προσφορά του Μεγάρου Μουσικής είναι ικανοί να δώσουν οι καρεκλοκένταυροι της οδού Μητροπόλεως. Το περιοδικό εκδίδει η Εταιρεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η νέα έκδοση του περιοδικού ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΗ, με λίγο ως πολύ τους ίδιους συνεργάτες και εμψυχωτή το πανεπιστημιακό Τ. Φωτόπουλο. Με πρωτότυπες συνεργασίες λαμπρών συνεργατών όπως ο Μ. Μπούκτσιν, ν. Τόμτσκι, Α. Φρανκ εκδίδεται ταυτόχρονα και στα αγγλικά. Οι περισσότεροι συγγραφείς ανήκουν στο ρεύμα της κοινωνικής οικολογίας. Μέσα από τις σελίδες του τετραμηνιαίου περιοδικού έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τα σύγχρονα ρεύματα της οικολογίας και τα σημεία σύγκλισής τους με την Αριστερά, τις συζητήσεις που γίνονται και τις δραστηριότητες που πραγματοποιούν μια σειρά οικοαριστερών ομάδων και κινημάτων. Μακάρι το νέο εκδοτικό σχήμα να διασφαλίσει την απρόσκοπτη έκδοση του περιοδικού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ(2006-01-21 00:00:00.0)
Καλοκαιρινές Οικοαναγνώσεις(2005-07-30 00:00:00.0)
Βιογραφικό του Νίκου Μολυβιάτη(2000-11-12 00:00:00.0)
Το δεύτερο κύμα εκσυγχρονισμού(2000-04-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1998-05-16 00:00:00.0)
ΣΠ ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ(1995-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ