Παρασκευή 24 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντιλαϊκό μέτωπο κυβέρνησης - βιομηχάνων

"Θετικά" βαθμολόγησε η ηγεσία του ΣΕΒ την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τις επιδόσεις της στην εφαρμογή της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας και από το βήμα της χτεσινής ετήσιας γενικής συνέλευσης των βιομηχάνων διατυπώθηκαν μια σειρά νέες προκλητικές αξιώσεις, τις οποίες δεσμεύτηκε να εφαρμόσει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης

Την αλληλοϋποστήριξή τους, στη συνέχιση και σκλήρυνση της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας για τους εργαζόμενους, με στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών και υπερκερδών για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, επανέλαβαν χτες κυβέρνηση και βιομήχανοι, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ. Στην πρωινή κλειστή συνεδρίαση - που έγινε και η εκλογή του νέου ΔΣ - η ηγεσία του ΣΕΒ χαρακτήρισε θετικές τις επιδόσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, επισήμανε πως υπήρξαν καθυστερήσεις και ατολμία στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξήλωμα του κράτους πρόνοιας, για να διατυπώσει στη συνέχεια την αξίωση για νέα δέσμη αντιλαϊκών μέτρων. Στις αξιώσεις αυτές είπαν στην ουσία "ναι σε όλα" ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,που μίλησαν το απόγευμα στο εκλεκτό ακροατήριο, το οποίο παρακολουθούσε την ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, αποδεικνύοντας έτσι την "ιερά συμμαχία" κυβέρνησης και βιομηχάνων για τη συνέχιση και σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι θέσεις και εκτιμήσεις των βιομηχάνων, καθώς και οι νέες αξιώσεις τους για νέα μέτρα, που θα οδηγούν στη διεύρυνση της ασυδοσίας και των κερδών της μεγάλης ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αναπτύχθηκαν στην πρωινή και απογευματινή συνεδρίαση από τους δύο προέδρους και άλλα στελέχη του ΣΕΒ. Το μήνυμα, που έστειλε φέτος η ηγεσία του ΣΕΒ, ήταν ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί "σύγκλισης" της ελληνικής οικονομίας μέσω της λήψης νέων μέτρων, να προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, να γίνουν δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και να επανεξεταστεί η πολιτική της "σκληρής" δραχμής.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος απέδωσε "εύσημα" στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την προσήλωση που δείχνει στην εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής σκληρής λιτότητας. Χαρακτήρισε μάλιστα "ιδιαίτερα θετικό" το γεγονός ότι με τις ομιλίες τους ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου "επαναβεβαίωσαν τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο δρόμο της σύγκλισης".

Τα παραπάνω ήταν ο "πρόλογος", για να διατυπωθούν στη συνέχεια οι νέες προκλητικές αξιώσεις των βιομηχάνων την κυβέρνηση, για τη συνέχιση με αμείωτη και ακόμη μεγαλύτερη ένταση της συγκεκριμένης αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Ι. Στράτος: "Υπάρχουν όμως ακόμη σοβαρά προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις, που θα έπρεπε να έχουν ήδη αντιμετωπιστεί με πολύ μεγαλύτερη τόλμη και αποφασιστικότητα". Με αφορμή μάλιστα τη δυσμενή εξέλιξη που εμφανίζουν τους τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός και οι εσωκομματικές τριβές στο κυβερνών κόμμα, διατύπωσε την άποψη πως "η βελτίωση του 1995 δε συντηρείται και ότι δεν αποκλείεται ακόμη και μία διολίσθηση της οικονομίας σε δυσμενέστερες θέσεις". Στο ίδιο πνεύμα, και κάνοντας λόγο για "δημιουργία κλίματος σχετικής αβεβαιότητας", υποστήριξε ότι υπάρχουν "ενδείξεις χαλάρωσης της οικονομικής πολιτικής, καθώς η κυβέρνηση αφ' ενός εμφανίζεται διστακτική στη λήψη μέτρων που συναντούν πολιτικές αντιρρήσεις και αφ' ετέρου τείνει να υποχωρεί σε πιέσεις για παροχές".

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε έμπρακτες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση για τη βούλησή της να προχωρήσει σε "ριζικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην οικονομική πολιτική", οι οποίες "θα εξασφαλίσουν ταχύτερους ρυθμούς ονομαστικής και πραγματικής σύγκλισης". Αμέσως μετά έκανε λόγο για ανάγκη "δραστικών παρεμβάσεων", ώστε να "δοθούν ισχυρά σήματα και αναμφισβήτητα μηνύματα ότι αποκλείεται, μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον, οποιαδήποτε υπαναχώρηση της οικονομικής πολιτικής που θα έθετε σε κίνδυνο την πορεία της σύγκλισης". Συνοψίζοντας του τομείς στους οποίους αξιώνουν παρεμβάσεις οι βιομήχανοι, ο Ι. Στράτος αναφέρθηκε στα εξής σημεία:

  • Μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση και τον εξορθολογισμό του κράτους και ιδιαίτερα στις ιδιωτικοποιήσεις.
  • Πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια στο θέμα των δημοσίων ελλειμμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω μείωση των δαπανών (κοινωνικού χαρακτήρα), αλλά και περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης σε τομείς "που έχουν μείνει ως τώρα στο απυρόβλητο".
  • Συνέχιση και επιτάχυνση της σταθεροποίησης με δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, "που θα καλύψουν σύντομα τις καθυστερήσεις και θα αντισταθμίσουν απώλειες που σημειώθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν"!
  • Επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, κυρίως στη λειτουργία του δημοσίου τομέα.
  • Επανεξέταση του μείγματος δημοσιονομικής, νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής, εννοώντας σαφώς την αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής της "σκληρής" δραχμής.

Για την υλοποίηση των παραπάνω αξιώσεων, ο Ι. Στράτος έκανε για άλλη μια φορά λόγο για ανάγκη επίτευξης της "μέγιστης δυνατής πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης", ώστε να υπάρξει "ευρεία υποστήριξη των μέτρων που θα ληφθούν".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του προέδρου του ΔΣ του ΣΕΒ Α. Κανελλόπουλου,ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς "σύγκλισης" της ελληνικής οικονομίας με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την "εφαρμογή λύσεων ακόμη και αν αυτές δεν είναι δημοφιλείς". Ο Α. Κανελλόπουλος εντόπισε το πρόβλημα της ανάπτυξης της βιομηχανίας και της οικονομίας στην έλλειψη κυβερνητικής αποφασιστικότητας. "Το πολιτικό σύστημα - είπε - εξακολουθεί να λειτουργεί κατά τρόπο που δυσχεραίνει την εφαρμογή των λύσεων, που μπορεί να μην είναι δημοφιλείς, όλοι όμως γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητες" και συνέστησε στην κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας που επιτάσσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ "πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά, πιο αποφασιστικά".

Με καυστικό ύφος και εμπαίζοντας με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που σηκώνει στην πλάτη της όλο το βάρος της "σταθεροποιητικής πολιτικής", ο Κανελλόπουλος ούτε λίγο - ούτε πολύ είπε στην κυβέρνηση: Τώρα που η κοινωνία κοιμάται και δεν καταλαβαίνει, προχωρήστε χωρίς δισταγμό σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, γιατί φοβάμαι ότι θα εξαντληθούν τα περιθώρια αποδοχής της. "Η κοινωνία εφησυχάζει στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ η παρατεταμένη, βήμα βήμα σταθεροποίηση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε ομάδες του πληθυσμού, που υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσουν στην εξάντληση των περιθωρίων αποδοχής του κοινωνικού κόστους της ονομαστικής σύγκλισης".

Τέλος, αφού χαρακτήρισε "θετικές" τις επιδόσεις της κυβέρνησης στη μέχρι τώρα εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, πρόσθεσε πως σε ορισμένους τομείς δεν ήταν επαρκείς, με συνέπεια η οικονομία να παραμένει ασθενής. Είναι καιρός για να κάνουμε μια νέα αρχή, κατέληξε ο Α. Κανελλόπουλος. Και στο όνομα "θεραπείας" της οικονομίας που εξακολουθεί να ασθενεί, διατύπωσε την άποψη πως "πρέπει να θέσουμε νέους ρεαλιστικούς στόχους και αυτή τη φορά να βρούμε τους τρόπους και τις πολιτικές που θα μας επιτρέψουν, όχι απλώς να τους προσεγγίσουμε, αλλά να τους επιτύχουμε στο ακέραιο".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ