Παρασκευή 24 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Ναι σε όλα" από την κυβέρνηση

Με την προσωπική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ότι η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει και τις νέες αξιώσεις των βιομηχάνων για σκλήρυνση της λιτότητας με νέα αντιλαϊκά μέτρα, έκλεισαν χτες οι εργασίες της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ

Ναι σε όλα, είπε χτες η κυβέρνηση - διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου - στις νέες προκλητικές αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών για σκλήρυνση της μονόπλευρης λιτότητας με νέα αντιλαϊκά μέτρα, που πρόβαλε η ηγεσία του ΣΕΒ από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των βιομηχάνων. Είναι αξιοσημείωτο, ότι ο πρωθυπουργός έκρινε σκόπιμο να δώσει και ο ίδιος την προσωπική του διαβεβαίωση στην οικονομική ολιγαρχία της χώρας, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στηρίζει τους βιομηχάνους και στηρίζεται σ' αυτούς. Ετσι, αντί χαιρετισμού, έκανε ολόκληρη ομιλία στη χτεσινή γενική συνέλευση του ΣΕΒ για να διαβεβαιώσει τους βιομηχάνους - και μέσω αυτών όλους εκείνους που ανησυχούν από το ενδεχόμενο παροχών στους εργαζόμενους ή εγκατάλειψης του εφαρμοζόμενου προγράμματος λιτότητας - αναλαμβάνοντας δημόσια δέσμευση, ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει και θα εντείνει την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική.Οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις, αποτελούν ικανοποίηση των νέων αξιώσεων που είχε προβάλει για λογαριασμό των βιομηχάνων η ηγεσία του ΣΕΒ, παραμονές του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κ. Σημίτης, αν και έκανε λόγο για "πρόοδο που σημειώθηκε τα δυόμισι τελευταία χρόνια", ομολόγησε ότι σ' αυτή τη φάση η χώρα μας βρίσκεται σε δυσμενή θέση σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Απαντώντας στις αξιώσεις των βιομηχάνων, τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει με "ταχύτερους ρυθμούς" στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι και ο ίδιος - όπως και ο πρόεδρος του ΣΕΒ - επικαλέστηκε την "ανάγκη" συναίνεσης "όλων των δυνάμεων του έθνους" για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Μιας πολιτικής που - όπως ξεκαθάρισε - θα στηρίζεται μεταξύ άλλων, στην ακόμη μεγαλύτερη συμπίεση των δημοσίων δαπανών, καθώς και στην επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης που έχουν ήδη δρομολογηθεί για μία σειρά δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών όπως και τραπεζών, καθώς και σε πρόσθετες παρεμβάσεις στο χώρο της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να υλοποιήσει στο έπακρο τις αξιώσεις των βιομηχάνων, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τα προνόμια που απολαμβάνουν, είναι και οι σαφείς αναφορές του πρωθυπουργού στις μεθόδους με τις οποίες θα πραγματοποιήσει τις διαβεβαιώσεις του. Οπως είπε χαρακτηριστικά: "Για να στηρίξουμε τις προσπάθειες της βιομηχανίας (σ.σ. δηλαδή των βιομηχάνων) υλοποιούμε στην εξαετία 1994 -99 ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα υποδομών και επενδύσεων σε υλικό και άυλο κεφάλαιο. Μέσα από τις επενδύσεις οι επιχειρήσεις θα αντλήσουν σημαντικά οφέλη, καθώς θα μειωθεί το κόστος παραγωγής τους, θα έχουν βελτιωμένη πρόσβαση σε τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενεργειακές πηγές και νέες αγορές", για να προσθέσει λίγο μετά ότι η κυβέρνηση θέσπισε και υλοποιεί "καινοτόμα προγράμματα στήριξης της βιομηχανίας"!

Μετά τις σαφέστατες διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα εντείνει τους ρυθμούς "σταθεροποίησης" της οικονομίας, ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα προς τους βιομηχάνους να προχωρήσουν σε επενδύσεις, "αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και επιχειρηματικούς κινδύνους".

Ο Γ. Παπαντωνίου

"Εθνικό στόχο" χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) από το βήμα της συνέλευσης του ΣΕΒ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Διαβεβαίωσε τους βιομηχάνους ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει:

  • Στην ταχύτερη μείωση του κράτους με τον παραπέρα "σφαγιασμό" των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα. Οπως υποστήριξε, "τα περιθώρια μείωσης των δαπανών και της "σπατάλης" είναι μεγάλα". Πρόσθεσε, επίσης, πως θα πρέπει να θεσπιστούν "αυστηρότεροι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας". Δεσμεύτηκε επίσης για:
  • Κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών και υπηρεσιών του δημοσίου.
  • Ενίσχυση του ανταποδοτικού χαρακτήρα της παροχής ορισμένων υπηρεσιών από το δημόσιο.Ανακοίνωσε δηλαδή τις κυβερνητικές προθέσεις για αυξήσεις σε τιμολόγια των δημοσίων οργανισμών, των διδάκτρων σε δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια, καθώς και των νοσηλίων στα νοσοκομεία. Στον όρο ενίσχυση της ανταποδοτικότητας χωρούν άνετα και θέσεις για νέες συντηρητικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς (αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και ορίων συνταξιοδότησης).
  • "Βελτίωση" του θεσμικού πλαισίου της διαχείρισης της περιουσίας των δημοσίων υπηρεσιών, μέσω της εκποίησης δημοσίων κτημάτων και κτιρίων.
  • Επανεξέταση των δαπανών ορισμένων μεγάλων υπουργείων από μηδενική βάση. Το καμπανάκι κτυπάει για τα υπουργεία Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και Παιδείας, οι δαπάνες των οποίων έχουν μπει στο στόχαστρο κυβέρνησης και βιομηχάνων.
Ο Ζ. Σαντέρ

Μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζακ Σαντέρ,επικαλέστηκε 3 λόγους - που απορρέουν από το "ευρωπαϊκό οικοδόμημα" - για τους οποίους έχουν συμφέρον οι Ελληνες βιομήχανοι να κάνουν επενδύσεις. Παρότρυνε μάλιστα τους βιομηχάνους "να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να ολοκληρώσουν το καθήκον και τη φιλοδοξία τους απέναντι στη χώρα τους και την Ευρωπαϊκή Ενωση".

Συγκεκριμένα, οι τρεις αυτοί λόγοι κατά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι:

  • Το γενικό πλαίσιο των κοινών μακροοικονομικών προοπτικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο οποίο, όπως είπε, έχει ενταχθεί και η Ελλάδα με αποτελέσματα κατά τον ίδιο "κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά" και συνέστησε στην κυβέρνηση να συνεχίσει την "προσπάθεια" με το ίδιο "θάρρος, αποφασιστικότητα και σθένος".
  • η "επιτυχία" που είχαν στην Ελλάδα οι διαρθρωτικές πολιτικές της ΕΕ, αναφερόμενος στα μεγάλα έργα.
  • η "νέα γεωπολιτική εποχή", όπως αποκάλεσε το ξαναμοίρασμα της Βαλκανικής, που επιχειρείται από τα ηγετικά συμφέροντα της Ευρώπης, το οποίο κατά τον Ζ. Σαντέρ "υπόσχεται" στην Ελλάδα ότι στην προσεχή δεκαετία θα βγει από το περιθώριο της ΕΕ, προκειμένου την αξιοποιήσει σαν "σταυροδρόμι".
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι αξιώσεις των βιομηχάνων για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό(2000-02-25 00:00:00.0)
Μας δώσατε αρκετά, θέλουμε κι άλλα...(1999-06-22 00:00:00.0)
Εφιαλτικό μανιφέστο του ΣΕΒ(1998-03-19 00:00:00.0)
Βιομήχανοι και βιομηχανία(1996-05-25 00:00:00.0)
Αντιλαϊκό μέτωπο κυβέρνησης - βιομηχάνων(1996-05-24 00:00:00.0)
Ο ΣΕΒ αξιώνει περισσότερη τόλμη απ' την κυβέρνηση(1996-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ